Sernik Black Forest
Są desery, które opowiadają historię smakiem, a nie
słowami. Ten sernik to właśnie taka opowieść – spotkanie dwóch klasyków, z
pozoru odległych, ale zaskakująco zgodnych. Z jednej strony – ciemna dusza
Czarnego Lasu, czyli słynnego tortu Black Forest (Schwarzwälder Kirschtorte),
rodem z południowych Niemiec, z intensywną czekoladą, soczystymi wiśniami i
nutą kirschu. Z drugiej – delikatna, kremowa masa serowa, która otula i spaja
wszystkie warstwy, tworząc deser o wyjątkowej głębi i teksturze.
Bazę stanowią proste, ale skuteczne składniki: twaróg
sernikowy, Mascarpone i kwaśna śmietana. To połączenie sprawia, że masa serowa
jest jednocześnie lekka i jedwabista, a przy tym wystarczająco stabilna po
upieczeniu. Twaróg wnosi charakterystyczną sernikową nutę, Mascarpone dodaje
kremowości i subtelnej słodyczy, a kwaśna śmietana łagodzi smak i wprowadza
lekką kwasowość, nadając deserowi wyważony profil.
Na spodzie znajduje się warstwa zmiksowanych
ciasteczek Oreo – głęboko kakaowych z wyraźnym, niemal deserowym aromatem. Ich
intensywny smak idealnie kontrastuje z kremową masą i dodaje całości
wyrazistości. Bezpośrednio na spód trafia warstwa wiśni – mogą być lekko
podduszone w syropie z dodatkiem soku z cytryny, wanilii lub odrobiny alkoholu,
np. klasycznego kirschu. Wiśnie są sercem tego wypieku – kwaśne, soczyste,
pełne aromatu, przełamujące słodycz i tworzące owocową niespodziankę ukrytą tuż
pod powierzchnią.
Całość wieńczy jasna, kremowa masa serowa, która po
upieczeniu pozostaje miękka, lekko wilgotna i sprężysta. Wierzch zdobią
efektowne rozetki z bitej śmietany, które dodają lekkości i puszystości w
kontrze do gęstej, kremowej masy. Na każdej z nich spoczywa lśniąca,
kandyzowana wiśnia z ogonkiem – soczysta, słodko-kwaśna, stanowi nie tylko
ozdobę, ale i smakowe echo owocowego wnętrza ciasta. Środek sernika wypełniają
czekoladowe wiórki – delikatnie zwinięte, nadające deserowi wyrazistego wyglądu
i głębi kakao. Całość wygląda jak miniaturowy, kulinarny hołd dla Schwarzwaldu
– elegancki, harmonijny i kuszący. Ten sernik to prawdziwa ozdoba stołu i
gwarancja, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie.
Po schłodzeniu sernik kroi się idealnie, odsłaniając
warstwy: ciemny, ciasteczkowy spód, błyszczące owoce i waniliowo-serową chmurę
na wierzchu.
Black Forest to deser o długiej tradycji – jego
historia sięga lat 30. XX wieku, a inspiracją dla nazwy była zarówno ciemna
czekoladowa warstwa przypominająca lasy Schwarzwaldu, jak i czerwone wiśnie,
przywodzące na myśl tradycyjny strój regionalny. W tej sernikowej interpretacji
klasyka zyskuje nową formę – mniej słodką, bardziej aksamitną i niezwykle
harmonijną.
To propozycja dla tych, którzy szukają eleganckiego
sernika z owocowym twistem. Świetnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole,
jak i jako deser na wyjątkową okazję – zawsze wtedy, gdy potrzebna jest
odrobina klasyki w nowoczesnym wydaniu.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 292 kcal
W
tym: Białka 4.82 g | Tłuszcze 19.09 g | Węglowodany 24.89 g (w tym cukry 14.44
g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 300
g ciasteczek Oreo
- 30
g masła
-
320 g wiśni deserowych polecam z firmy Rolnik
Składniki na masę sernikową:
- 500
g twarogu sernikowego (polecam z Piątnicy)
- 125
g serka Mascarpone
- 125
g kwaśnej śmietany 18%
- 130
g drobnego cukru lub erytrytolu
- 1
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 4
jajka
Składniki na Ganache:
- 100
g gorzkiej czekolady
-
100 ml śmietanki 36%
Składniki na dekorację:
- 125
g serka Mascarpone
- 150
ml śmietanki 36%
- 40
g cukru pudru
- 1
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- min
40 g gorzkiej czekolady
- kilka
sztuk kandyzowanych wiśni w syropie
Przygotowanie:
Tortownicę o Ø 24 cm wyłożyć papierem (spód i boki).
Piekarnik rozgrzać do 190°C (górna/dolna grzałka).
Ok 220 g ciasteczek Oreo zmiksować w malakserze na drobny proszek. Masło roztopić i dodać do ciasteczek, następnie ponownie zmiksować, aż masa stanie się jednolita i wilgotna.
Gotową masę przesypać do tortownicy i równomiernie rozprowadzić oraz delikatnie docisnąć, tworząc zwartą warstwę na dnie formy.
Na przygotowanym spodzie ułożyć równą warstwę wiśni
deserowych razem z syropem, tak by pokryły całą powierzchnię. Pozostałe 80 g
ciasteczek również zmiksować na proszek – tym razem już bez dodatku masła – i
posypać nim wiśnie, przykrywając je równomiernie cienką warstwą ciasteczkowego
pyłu. Tak przygotowaną bazę odstawić na czas przygotowania masy serowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki masy
sernikowej oprócz jajek.
Ustawiając najniższą prędkość miksera utrzeć całość
tylko do połączenia się składników. Następnie zacząć dodawać jajka, jedno po
drugim, cały czas miksując na małej prędkości.
Gdy jajka zostaną już wmieszane do masy wyłączyć
mikser i przy pomocy rózgi odpowietrzyć masę pozbywając się możliwie jak
największej ilości pęcherzyków powietrza.
Gotową masę delikatnie przelać do tortownicy i
wyrównać.
Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
przez około 60–70 minut, aż masa serowa się zetnie a wierzch nabierze
złocisto-brązowego koloru.
Po upieczeniu sernik wyjąć na blat i pozostawić do
całkowitego ostygnięcia.
Gdy sernik osiągnie już temperaturę pokojową przygotować
końcową dekorację.
W garnuszku zagotować 100 ml śmietanki 36%. Zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę (100 g). Wymieszać aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Gotowy Ganache równomiernie rozprowadzić na
wierzchu sernika i odstawić, aby Ganach przestygł.
40 g czekolady zetrzeć na mandolinie, aby utworzyć dekoracyjne
wiórki. Można użyć także do tego noża typu obieraczka do warzyw. Wiórki
rozsypać na tężejącej polewie. Przygotować krem.
W misie miksera umieścić mocno schłodzony serek Mascarpone
oraz śmietankę 36%. Dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Całość miksować na
wysokich obrotach, aż masa stanie się gładka, gęsta i stabilna. Ubijanie należy
uważnie obserwować – krem powinien wyraźnie zgęstnieć i utrzymywać kształt, a
na jego powierzchni mają się wyraźnie odznaczać ślady mieszadeł. Należy jednak
uważać, by nie przebić masy – zbyt długie miksowanie może sprawić, że śmietanka
zacznie się rozdzielać, a krem straci swoją aksamitną konsystencję. Gotowy krem
powinien być puszysty, jednolity i idealnie nadawać się do dekoracji lub
przekładania ciast.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdki i udekorować rant sernika, wyciskając regularne rozetki wzdłuż całego obwodu.
Na każdej z rozetek ułożyć wiśnię z
ogonkiem – może to być wiśnia kandyzowana lub z kompotu lub drylowana wiśnia w
syropie. I tak całość nabierze eleganckiego, deserowego charakteru i pięknie
nawiąże do klasycznego tortu Black Forest w nowoczesnym, sernikowym wydaniu.
Sernik umieścić w lodówce i chłodzić go przez min 4
godziny a najlepiej przez całą noc.
Podawać schłodzony.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz