Konfitura z Mango i Nutą Wanilii (Multicooker / Szybkowar)

Konfitura z Mango i Nutą Wanilii

(Multicooker / Szybkowar)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker – Philips HD2151/40


Czy można zamknąć słońce w słoiku? Jeśli tak, to właśnie pod postacią tej konfitury. Soczyste, słodko-kwaśne mango, z dodatkiem waniliowej nuty i cytrusowego podbicia, tworzy przetwór, który zaskakuje nie tylko kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Aksamitna, lecz z delikatnie wyczuwalnymi kawałkami owocu, idealnie rozprowadza się na świeżej kromce chleba czy naleśniku. Jej egzotyczny smak przenosi w miejsca, gdzie czas płynie wolniej, a słońce smakuje słodyczą owoców dojrzewających w tropikalnym upale.

Mango to nie tylko owoc – to kulinarna podróż przez tysiące lat. Pochodzące z Indii, gdzie uchodzi za symbol boskości i nieśmiertelności, do dziś otaczane jest kultem. W krajach Azji Południowej używa się go niemal na każdym etapie dojrzewania – od zielonych, kwaśnych mango do pikli, po dojrzałe, soczyste okazy, które trafiają do deserów i przetworów. A wanilia? To drugi najbardziej pracochłonny składnik świata po szafranie – jej aromat to synonim luksusu i ciepła, który doskonale podbija tropikalny charakter mango.

Mango, choć dziś obecne niemal w każdym supermarkecie, ma za sobą ponad 4 tysiące lat historii. Uważane za „króla owoców” w Indiach, stanowiło niegdyś symbol boskości, płodności i… wieczności. Sam Budda miał podobno odpoczywać w cieniu drzewa mango a jego liście do dziś używane są w hinduskich świątyniach jako ozdoba obrzędów. Nic dziwnego, że owoc ten od wieków cieszy się taką estymą – jego smak łączy w sobie słodycz brzoskwini, kremowość banana i kwaskowatość ananasa.

W tej konfiturze mango gra pierwsze skrzypce – jego egzotyczny aromat zostaje pięknie wyeksponowany dzięki prostemu składowi: niewielkiej ilości cukru, świeżemu sokowi z cytryny oraz subtelnej waniliowej nucie. To przepis dla tych, którzy lubią kuchenne eksperymenty, ale i dla tych, którzy po prostu chcą spróbować czegoś innego niż truskawkowy klasyk.

Całość przygotowywana jest w Multicookerze, który nie tylko oszczędza czas, ale i pozwala uzyskać idealną konsystencję bez ryzyka przypalenia. Na końcu masa jest lekko blendowana – tylko do momentu, gdy większość mango się rozpadnie, ale w strukturze wciąż pozostają drobne kawałki owoców. Dzięki temu konfitura przypomina delikatny mus z wyczuwalnymi, miękkimi cząstkami – naturalny i domowy w charakterze. Taka konsystencja doskonale rozprowadza się na pieczywie, nadaje się do naleśników, a także jako owocowa warstwa do tart, biszkoptów czy deserów w pucharkach – dodając im nie tylko smaku, ale i przyjemnej tekstury.

Co więcej, ta konfitura znakomicie sprawdza się również jako… domowy prezent. W ładnym słoiczku z elegancką etykietką i kawałkiem tasiemki, stanie się miłym, jadalnym upominkiem, który przypomni obdarowanej osobie, że egzotyka może być na wyciągnięcie ręki – wystarczy łyżeczka.

Dzięki zastosowaniu Żelfixu 3:1 możliwe było znaczne ograniczenie ilości cukru, co sprawia, że mango nie traci swojego charakterystycznego, intensywnego smaku. Połączenie słodyczy i naturalnej owocowej kwasowości jest tu idealnie wyważone.

Pasteryzacja – choć może wydawać się dodatkowym krokiem – pozwala cieszyć się tym słonecznym smakiem przez wiele miesięcy, bez obaw o świeżość. A słoiczek konfitury otwarty w środku zimy to jak promień tropikalnego słońca, który przypomina, że lato wróci szybciej, niż się wydaje.

Ta konfitura to przepis nie tylko na słodki przetwór, ale i na chwilę kulinarnego relaksu – prosty, niespieszny rytuał, który zaczyna się od pokrojonego owocu, a kończy zapachem rozchodzącym się po kuchni, pełnym aromatu mango i wanilii.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 128 kcal

W tym: Białka 0.54 g | Tłuszcze 0.45 g | Węglowodany 29.10 g (w tym cukry 27.24 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- ok 1500 g świeżego lub mrożonego mango

- 350 g cukru

- 40 g Żelfixu 3:1 (Dr. Oetker – 1 opakowanie)

- 4 łyżki soku z cytryny

- 1 łyżeczka cukru z wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii

 

 

Przygotowanie:

 

Świeże mango obrać ze skórki, usunąć pestkę i miąższ pokroić w równą kostkę, natomiast mrożone należy najpierw rozmrozić i odsączyć z nadmiaru płynu na sitku. Całość przełożyć do misy Multicookera.

Dodać sok z cytryny oraz cukier z wanilią. Żelfix wymieszać z cukrem a następnie przesypać do owoców i wszystko dokładnie wymieszać.

Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić program: PRZEPIS SPECJALNY/DŻEM. Proces będzie trwał 55 min.

Program „DŻEM/Jam” działa zwykle w temperaturze ok. 100–110°C, ale z przerwami i „inteligentną” regulacją. Temperatura wzrasta wolniej i jest dokładnie kontrolowana, aby nic się nie przypaliło.

Po zakończeniu gotowania masa powinna być gęsta i błyszcząca, a mango częściowo rozpadnięte.

Całość lekko w trybie pulsacyjnym zblendować blenderem ręcznym typu żyrafa bezpośrednio w misie Multicookera – tak, aby uzyskać aksamitną konsystencję z drobinkami mango. Struktura powinna przypominać gładki mus z delikatnie wyczuwalnymi cząsteczkami owocu.

Gorącą konfiturę natychmiast przekładać do wyparzonych i suchych słoiczków o pojemności min 200 ml. Napełniać prawie pod sam rant, zostawiając ok. 0,5 cm wolnej przestrzeni. Szczelnie zakręcić wyparzonymi nakrętkami. Słoiczki poddać pasteryzacji, aby można było je długo przechowywać.

Dno szerokiego garnka wyłożyć czystą ściereczką. Ustawić słoiczki tak, aby się ze sobą nie stykały. Zalać wodą do ¾ wysokości słoików.

Doprowadzić wodę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i pasteryzować przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Słoiki wyjąć szczypcami i ostudzić ustawiając je na ściereczce. Nie ma potrzeby odwracania ich do góry dnem.


Przygotowanie tradycyjne:

 

Mango przygotować wg powyższej instrukcji i przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać sok z cytryny, cukier z wanilią i Żelfix wymieszany z cukrem.

Całość doprowadzić do wrzenia, gotować przez 20 minut, często mieszając. Gdy owoce zaczną się rozpadać, lekko zblendować całość – tylko do momentu, gdy masa stanie się gładka, lecz pozostaną drobne cząsteczki mango.

Gorącą konfiturę rozlać do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować jak wyżej.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty