Lody Espresso Creami (Ninja Creami)

Lody Espresso Creami

(Ninja Creami NC300EU)

 

Lody kawowe z espresso i wanilią to deser, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia – zwłaszcza te, które cenią sobie smakowe połączenia klasy i codziennej przyjemności. To więcej niż lody. To ukłon w stronę porannego rytuału, filiżanki mocnego espresso, intensywnego aromatu świeżo zmielonej kawy i delikatnego dotyku wanilii, który przypomina o cieple domowego komfortu.

Kawa od wieków była symbolem przebudzenia, rozmów, chwil zatrzymania się w biegu. Jej historia sięga starożytnych Etiopii i Jemenu, a europejską kulturę zrewolucjonizowała w XVIII wieku, gdy kawiarnie stały się ośrodkami życia towarzyskiego, literackiego i politycznego. Dziś trudno wyobrazić sobie dzień bez choćby jednej filiżanki. A gdy przenieść ten aromat do lodów – otrzymujemy coś wyjątkowego: deser, który łączy w sobie energię i przyjemność, pobudzenie i ukojenie.

W tych lodach bazą jest prawdziwe espresso – nie kawa rozpuszczalna, nie aromat, lecz autentyczny, intensywny napar, który nadaje deserowi głębi i charakteru. Towarzyszy mu mleczna łagodność i kremowa śmietanka, które zmiękczają gorycz i podkreślają deserowy wymiar całości. Dodatek wanilii tylko wzmacnia wrażenie, że mamy do czynienia z lodową wersją klasycznego napoju z kawiarni. To tak, jakby zabrać swoje ulubione cappuccino na wakacje i pozwolić mu zmienić formę – z parującej filiżanki w mroźną, aksamitną chmurkę.

Lody te są jak idealne popołudnie – trochę słodyczy, trochę goryczy, dużo smaku i zero pośpiechu. Sprawdzą się doskonale zarówno jako dodatek do deseru (z kruszonką, czekoladą lub odrobiną likieru), jak i solo – bez dodatków, w ciszy, z łyżką i chwilą tylko dla siebie.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 133 kcal

W tym: Białka 2.12 g | Tłuszcze 9.73 g | Węglowodany 9.16 g (w tym cukry 9.11 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 2 espresso (60–80 ml), ostudzone

- 200 ml mleka

- 100 ml śmietanki 30%

- 2 łyżki cukru

- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego


Przygotowanie:

 

Na początek przygotować 2 porcje espresso – łącznie ok. 60–80 ml intensywnej, aromatycznej kawy. Można użyć ekspresu ciśnieniowego, kawiarki typu moka albo ekspresu automatycznego.

Kawa powinna być mocna, ale niezbyt kwaśna – najlepiej sprawdzą się mieszanki 100% arabica lub blendy z dodatkiem robusty dla większej mocy.

Po zaparzeniu odstawić espresso do całkowitego ostudzenia. Nie dodawać gorącego naparu do mleka i śmietanki – mogłoby to zmienić ich strukturę i wpłynąć na konsystencję mrożonej masy.

Do średniej miski wlać:

– 200 ml mleka pełnego - najlepiej 3,2%

– 100 ml śmietanki 30% - może być schłodzona lub w temperaturze pokojowej

– ostudzone espresso

– 2 łyżki cukru - można dać mniej lub więcej – do smaku

– ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego - opcjonalnie, ale podbija deserowy aromat kawy.

Całość dokładnie wymieszać lub zmiksować blenderem ręcznym, aż cukier całkowicie się rozpuści, a składniki stworzą jednolitą, kremową ciecz. Nie powinno być żadnych grudek ani oddzielających się warstw.

Warto spróbować masy przed zamrożeniem – lody po zmrożeniu wydają się mniej słodkie, więc jeśli baza smakuje „w sam raz”, gotowy deser może wyjść nieco bardziej wytrawny. Jeśli lubisz bardziej deserowy profil – dodaj jeszcze odrobinę cukru lub syropu waniliowego.

Tak przygotowaną kawową bazę przelać do pojemnika Ninja Creami – nie przekraczać linii MAX FILL.

Delikatnie postukać pojemnikiem o blat, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Zamknąć pojemnik i wstawić do zamrażarki na minimum 24 godziny.

Pojemnik musi stać płasko i nie być przechylony – masa powinna zamarznąć równomiernie od góry do dołu.

Po upływie 24 godzin wyjąć pojemnik z zamrażarki. Sprawdzić, czy masa jest twarda aż po środek. Zdjąć pokrywkę i zamocować pojemnik w urządzeniu Ninja Creami zgodnie z instrukcją.

Uruchomić program Ice Cream – sprawdzi się idealnie przy tłustszych, deserowych bazach z mlekiem i śmietanką. Alternatywnie można użyć programu Gelato, jeśli zależy Ci na nieco gęstszej i bardziej zwartej strukturze.

Po pierwszym miksowaniu masa powinna być gładka, ale jeśli okaże się zbyt sypka lub ziarnista (co może się zdarzyć przez zawartość kofeiny lub mniejszą ilość cukru), warto użyć funkcji Re-Spin – nawet 1–2 razy, aż do uzyskania jedwabiście kremowej konsystencji.

Lody najlepiej smakują od razu po przygotowaniu – można je podać w filiżance lub pucharku z dodatkiem:

– startej gorzkiej czekolady,

– posiekanych orzechów laskowych,

– kropli syropu karmelowego,

– lub kilku ziaren kawy w czekoladzie jako efektownego wykończenia.

Jeśli planowane jest dodanie dodatków, takich jak kruszonka, kawałki czekolady czy likier (np. Baileys, Kahlúa), należy je wmieszać po pierwszym miksowaniu, korzystając z programu Mix-In.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty