Lody Waniliowe z Żółtkami (Ninja Creami)
(Ninja Creami NC300EU)
Lody waniliowe z żółtkami to kwintesencja klasyki w świecie lodów –
deser, który od wieków zachwyca prostotą i elegancją. To także kwintesencja
tradycyjnej sztuki lodziarskiej, która sięga czasów, gdy deser ten był
zarezerwowany wyłącznie dla arystokracji i dworów królewskich. Wanilia – przyprawa o niezwykłej historii, pochodząca z
egzotycznych plantacji Meksyku – przez wieki była symbolem luksusu i
wyrafinowanego smaku. Jej delikatny, kremowy aromat do dziś kojarzy się z
elegancją i ponadczasową klasyką.
Wanilia, bohaterka tego smaku, ma niezwykle fascynującą historię. Jej
korzenie sięgają Meksyku, gdzie Majowie i Aztekowie jako pierwsi docenili
aromatyczne strąki wanilii, używając ich do doprawiania napoju xocolatl –
gorzkiej czekolady serwowanej w królewskich pałacach.
Po podboju Ameryki przez Hiszpanów wanilia przybyła do Europy w XVI wieku,
stając się symbolem luksusu i wyrafinowania. Przez długi czas tylko Meksyk mógł
ją produkować, ponieważ zapylanie kwiatów było możliwe wyłącznie dzięki
pszczołom z gatunku Melipona i kolibrom. Dopiero w XIX wieku, na wyspie
Reunion, odkryto technikę ręcznego zapylania, co umożliwiło rozwój plantacji na
Madagaskarze i w innych zakątkach świata. Od tego momentu wanilia stała się
przyprawą globalną, ale jej legenda i magia pozostały nienaruszone.
Żółtka, obecne w tej recepturze, nadają lodom nie tylko złocisty kolor, ale
przede wszystkim wyjątkową gładkość i głębię smaku. To właśnie dzięki nim
powstaje baza typu custard, która jest fundamentem francuskiego stylu lodów –
gęstych, aksamitnych i powoli rozpływających się w ustach. Taka konsystencja
nie jest dziełem przypadku, lecz wynikiem połączenia najwyższej jakości
składników i tradycyjnej techniki, dopracowywanej od setek lat.
Nie bez powodu lody waniliowe są uznawane za „królową” wśród smaków. To
punkt odniesienia dla innych wariantów, a jednocześnie smak, który nigdy nie
wychodzi z mody. Ich prostota jest pozorna – w rzeczywistości kryje w sobie
harmonię aromatów, subtelną słodycz i kremową teksturę, które tworzą deser
doskonały.
Każda łyżeczka takich lodów to podróż w czasie – do epoki, w której
słodycze były dziełem sztuki, a ich przygotowanie wymagało mistrzowskiej
precyzji. Dziś, dzięki nowoczesnym technologiom i urządzeniom jak Ninja Creami,
możemy odtworzyć tę tradycję w domowych warunkach, nie tracąc ani odrobiny
smaku i jakości.
To lody, które doskonale komponują się z owocami, gorącą szarlotką czy
świeżo upieczonym brownie. Ale równie dobrze smakują solo – jako czysta esencja
wanilii, elegancji i przyjemności.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 291 kcal
W tym: Białka 4.50 g | Tłuszcze 24.40 g | Węglowodany 13.90
g (w tym cukry 11.30 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 260 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 100 ml mleka 3,2%
- 50 g cukru
- 3 duże żółtka
- ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mleka w proszku (ok 10 g)
- 0,20 g gumy ksantanowej (ok. ⅛ łyżeczki)
(link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ 👈)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do średniego rondla wlać 260 ml śmietanki
oraz 100 ml mleka pełnego.
Wsypać mleko w proszku, które pomoże
zwiększyć gęstość i poprawi strukturę lodów.
Przekroić laskę wanilii wzdłuż, wyskrobać
ziarenka i dodać je razem z laską do rondla. W przypadku użycia ekstraktu,
należy dodać go dopiero po podgrzaniu mleka i śmietanki.
Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas
mieszając trzepaczką, aż płyn zacznie lekko parować. Nie doprowadzać do
wrzenia, aby nie zwarzyć śmietanki.
W misie miksera umieścić 3 żółtka. Dodać
cukier i szczyptę soli. Utrzeć na jasną,
puszystą masę (ok. 2–3 minuty).
Następnie powoli, cienką strużką wlewać
gorącą mieszankę mleczno-śmietankową do żółtek, cały czas miksując na małych
obrotach (to ważne, aby żółtka nie ścięły się i nie powstała jajecznica).
Przelać całość z powrotem do rondla i
ponownie podgrzać na bardzo małym ogniu, stale mieszając łopatką (szczególnie
przy dnie i bokach garnka). Masa powinna zgęstnieć i osiągnąć temperaturę ok
82–84°C. Jeśli nie masz termometru – sprawdź metodą „na łyżkę”: masa powinna
oblepiać łyżkę a po przeciągnięciu palcem na powierzchni powinien zostać
wyraźny ślad.
Zdjąć garnek z ognia. Wyjąć laskę wanilii.
Dodać gumę ksantanową i natychmiast zblendować ręcznym blenderem, aby proszek
dokładnie się rozprowadził. Guma zapobiegnie powstawaniu kryształków lodu,
poprawi teksturę i wydłuży kremowość lodów.
Masę przelać przez drobne sitko do czystej
miski, aby usunąć ewentualne grudki. Pozostawić do całkowitego wystudzenia w
temperaturze pokojowej. Przykryć folią spożywczą (na styk z powierzchnią kremu)
i schłodzić w lodówce minimum 6 godzin a najlepiej całą noc.
Po schłodzeniu przelać masę do pojemnika
Ninja Creami, nie przekraczając linii MAX FILL.
Zamknąć pokrywkę i umieścić pojemnik w
zamrażarce na minimum 24 godziny w pozycji poziomej.
Po zamrożeniu zamocować pojemnik w
urządzeniu Ninja Creami. Użyć programu Ice Cream.
Jeśli masa wyjdzie zbyt zbita – użyć
RE-SPIN (1–2 razy), aż do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Po pierwszym miksowaniu można dodać ulubione dodataki np. pokruszone ciasteczka, karmelizowane orzechy, krople czekolady i
uruchomić program Mix-In.
Aby przygotować 2 pojemniki lodów proporcje należy podwoić.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz