Lody Waniliowe z Żółtkami (Ninja Creami)

Lody Waniliowe z Żółtkami

(Ninja Creami NC300EU)

 

Lody waniliowe z żółtkami to kwintesencja klasyki w świecie lodów – deser, który od wieków zachwyca prostotą i elegancją. To także kwintesencja tradycyjnej sztuki lodziarskiej, która sięga czasów, gdy deser ten był zarezerwowany wyłącznie dla arystokracji i dworów królewskich. Wanilia – przyprawa o niezwykłej historii, pochodząca z egzotycznych plantacji Meksyku – przez wieki była symbolem luksusu i wyrafinowanego smaku. Jej delikatny, kremowy aromat do dziś kojarzy się z elegancją i ponadczasową klasyką.

Wanilia, bohaterka tego smaku, ma niezwykle fascynującą historię. Jej korzenie sięgają Meksyku, gdzie Majowie i Aztekowie jako pierwsi docenili aromatyczne strąki wanilii, używając ich do doprawiania napoju xocolatl – gorzkiej czekolady serwowanej w królewskich pałacach.

Po podboju Ameryki przez Hiszpanów wanilia przybyła do Europy w XVI wieku, stając się symbolem luksusu i wyrafinowania. Przez długi czas tylko Meksyk mógł ją produkować, ponieważ zapylanie kwiatów było możliwe wyłącznie dzięki pszczołom z gatunku Melipona i kolibrom. Dopiero w XIX wieku, na wyspie Reunion, odkryto technikę ręcznego zapylania, co umożliwiło rozwój plantacji na Madagaskarze i w innych zakątkach świata. Od tego momentu wanilia stała się przyprawą globalną, ale jej legenda i magia pozostały nienaruszone.

Żółtka, obecne w tej recepturze, nadają lodom nie tylko złocisty kolor, ale przede wszystkim wyjątkową gładkość i głębię smaku. To właśnie dzięki nim powstaje baza typu custard, która jest fundamentem francuskiego stylu lodów – gęstych, aksamitnych i powoli rozpływających się w ustach. Taka konsystencja nie jest dziełem przypadku, lecz wynikiem połączenia najwyższej jakości składników i tradycyjnej techniki, dopracowywanej od setek lat.

Nie bez powodu lody waniliowe są uznawane za „królową” wśród smaków. To punkt odniesienia dla innych wariantów, a jednocześnie smak, który nigdy nie wychodzi z mody. Ich prostota jest pozorna – w rzeczywistości kryje w sobie harmonię aromatów, subtelną słodycz i kremową teksturę, które tworzą deser doskonały.

Każda łyżeczka takich lodów to podróż w czasie – do epoki, w której słodycze były dziełem sztuki, a ich przygotowanie wymagało mistrzowskiej precyzji. Dziś, dzięki nowoczesnym technologiom i urządzeniom jak Ninja Creami, możemy odtworzyć tę tradycję w domowych warunkach, nie tracąc ani odrobiny smaku i jakości.

To lody, które doskonale komponują się z owocami, gorącą szarlotką czy świeżo upieczonym brownie. Ale równie dobrze smakują solo – jako czysta esencja wanilii, elegancji i przyjemności.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 291 kcal

W tym: Białka 4.50 g | Tłuszcze 24.40 g | Węglowodany 13.90 g (w tym cukry 11.30 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 260 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

- 100 ml mleka 3,2%

- 50 g cukru

- 3 duże żółtka

- ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 łyżka mleka w proszku (ok 10 g)

- 0,20 g gumy ksantanowej (ok. ⅛ łyżeczki)

(link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ 👈)

- szczypta soli

 

 

Przygotowanie:

 

Do średniego rondla wlać 260 ml śmietanki oraz 100 ml mleka pełnego.

Wsypać mleko w proszku, które pomoże zwiększyć gęstość i poprawi strukturę lodów.

Przekroić laskę wanilii wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać je razem z laską do rondla. W przypadku użycia ekstraktu, należy dodać go dopiero po podgrzaniu mleka i śmietanki.

Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, aż płyn zacznie lekko parować. Nie doprowadzać do wrzenia, aby nie zwarzyć śmietanki.

W misie miksera umieścić 3 żółtka. Dodać cukier i szczyptę soli.  Utrzeć na jasną, puszystą masę (ok. 2–3 minuty).

Następnie powoli, cienką strużką wlewać gorącą mieszankę mleczno-śmietankową do żółtek, cały czas miksując na małych obrotach (to ważne, aby żółtka nie ścięły się i nie powstała jajecznica).

Przelać całość z powrotem do rondla i ponownie podgrzać na bardzo małym ogniu, stale mieszając łopatką (szczególnie przy dnie i bokach garnka). Masa powinna zgęstnieć i osiągnąć temperaturę ok 82–84°C. Jeśli nie masz termometru – sprawdź metodą „na łyżkę”: masa powinna oblepiać łyżkę a po przeciągnięciu palcem na powierzchni powinien zostać wyraźny ślad.

Zdjąć garnek z ognia. Wyjąć laskę wanilii. Dodać gumę ksantanową i natychmiast zblendować ręcznym blenderem, aby proszek dokładnie się rozprowadził. Guma zapobiegnie powstawaniu kryształków lodu, poprawi teksturę i wydłuży kremowość lodów.

Masę przelać przez drobne sitko do czystej miski, aby usunąć ewentualne grudki. Pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Przykryć folią spożywczą (na styk z powierzchnią kremu) i schłodzić w lodówce minimum 6 godzin a najlepiej całą noc.

Po schłodzeniu przelać masę do pojemnika Ninja Creami, nie przekraczając linii MAX FILL.

Zamknąć pokrywkę i umieścić pojemnik w zamrażarce na minimum 24 godziny w pozycji poziomej.

Po zamrożeniu zamocować pojemnik w urządzeniu Ninja Creami. Użyć programu Ice Cream.

Jeśli masa wyjdzie zbyt zbita – użyć RE-SPIN (1–2 razy), aż do uzyskania aksamitnej konsystencji.

Po pierwszym miksowaniu można dodać ulubione dodataki np. pokruszone ciasteczka, karmelizowane orzechy, krople czekolady i uruchomić program Mix-In.

Aby przygotować 2 pojemniki lodów proporcje należy podwoić.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty