Mini Serniczki na Zimno
Miękkie jak chmurka, aksamitne i delikatne w strukturze – te mini serniczki
to prawdziwa pochwała dla lekkości. Choć wyglądają niepozornie, kryją w sobie
całą paletę przyjemności: od jedwabistej masy serowej przypominającej
konsystencją znane wszystkim ptasie mleczko, po kontrastujące z nią czekoladowe
nuty i chrupiące wykończenie. Zostały stworzone z myślą o tych, którzy w
deserach cenią równowagę – nieprzesadzoną słodycz, kremową teksturę i szczyptę
przyjemnej dekadencji.
Na dnie każdego serniczka spoczywa warstwa pokruszonych biszkoptów, które
chłonąc roztopioną czekoladę, zmieniają się w miękki, ale wyrazisty spód. To
połączenie kruchego z aksamitnym doskonale komponuje się z puszystą masą
serową, której lekkość zawdzięcza odpowiedniemu napowietrzeniu oraz dodatkowi
śmietanki. W smaku delikatna, kremowa i subtelnie waniliowa – stanowi tło dla
bardziej wyrazistego wykończenia.
Całość została zwieńczona warstwą Ganache z gorzkiej czekolady, która
zastyga w lustrzaną taflę, dodając deserowi głębi i elegancji. A na wierzchu –
chrupiąca niespodzianka w postaci pokruszonych ciasteczkowych chrupek. To one
nadają całości kontrastowej struktury i sprawiają, że każdy kęs jest
intrygujący.
Choć serniki na zimno znane są od lat i mają swoje korzenie w kuchniach
Europy Środkowej, to właśnie ich miniaturowa wersja, podawana w niewielkich
foremkach lub szklaneczkach, zdobywa obecnie popularność jako nowoczesna
odsłona klasyki. W formie porcji indywidualnej stają się idealnym deserem na
przyjęcia, eleganckie spotkania lub letnie popołudnia, kiedy nie chce się kroić
ciasta, ale ma się ochotę na coś naprawdę pysznego.
To deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i strukturą. Pomiędzy
miękkością a chrupkością, kremowością a intensywnością czekolady, dzieje się tu
coś więcej niż tylko kulinarna przyjemność. To małe, zimne serniczki z duszą –
współczesne, ale zakorzenione w tradycji, znane, ale niebanalne.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 319 kcal
W tym: Białka 7.81 g | Tłuszcze 21.76 g | Węglowodany 22.24
g (w tym cukry 16.47 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
Składniki
na spód:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki Nutelli
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka (polecam Mój Ulubiony
lub Piątnica)
- 250 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 100 g białej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 10 g żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
Składniki na Ganache:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- chrupki, prażynki lub pokruszone ciasteczka do posypania
Przygotowanie:
Przygotować małe pojemniczki lub
szklaneczki (u mnie pojemniczki mały pojemność 150 ml – ostatecznie wyszło 9
porcji mini serniczków).
Biszkopty umieścić w woreczku i przy pomocy
tłuczka lub wałka rozdrobni je na kawałki, ale nie na miazgę.
Rozkruszone
biszkopty podzielić równo do pojemniczków.
W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę oraz 2 łyżki Nutelli.
Płynną masę przelać do rękaw cukierniczego lub małego woreczka.
Odciąć końcówkę i płynną czekoladą zalać biszkopty. Pojemniczki na
czas szykowania masy serowej umieścić w lodówce, aby czekolada stężała.
Żelatynę umieścić w miseczce i zalać 4
łyżkami zimnej wody, aby napęczniała. Po około 10 minuta delikatnie podgrzać
lub miseczkę umieścić w gorącej wodzie, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła
(nie gotować). Odstawić do ostygnięcia.
W miseczce roztopić białą czekoladę –
najlepiej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (podgrzewając ją kilkukrotnie po
10–15 sekund, za każdym razem mieszając). Gdy całkowicie się rozpuści, odstawić
na chwilę, aby przestygła – powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca.
Twaróg sernikowy umieścić w misie miksera.
Dodać cukier puder, cukier z wanilią oraz przestudzoną i płynną białą
czekoladę.
Całość miksować przez kilka minut na
średnich obrotach miksera – do uzyskania jednolitej, gładkiej i lekkiej
konsystencji. Mieszanie powinno napowietrzyć masę i pozbawić ją ewentualnych
grudek. Jeśli twaróg jest bardzo gęsty, warto miksować nieco dłużej, aż całość
stanie się puszysta i kremowa.
Dodać całkowicie rozpuszczoną i lekko
przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę i ponownie całość zmiksować.
W osobnej misie umieścić zimną, mocno
schłodzoną śmietankę 36% i ubić mikserem na sztywno. Najlepiej robić to na
średnich lub wysokich obrotach, pilnując, aby nie przebić kremówki (zaczyna być
wtedy grudkowata i może oddzielać się tłuszcz). Ubijanie trwa zazwyczaj 2–3
minuty.
Ubitą śmietankę dodawać do masy serowej i
bardzo delikatnie wmieszać ją do masy serowej przy pomocy szpatułki (nie
mikserem!). Ruchy powinny być powolne i okrężne – od spodu ku górze, aby nie
zniszczyć napowietrzenia.
Masę w równych proporcjach porozlewać do pojemniczków
a następnie schłodzić w lodówce przez ok 40 min.
Następnie w garnuszku zagotować 150 ml
śmietanki kremówki 36%. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili
całość dokładnie wymieszać, aby czekolada całkowicie się roztopiła i chwilę
przestudzić. Tak przygotowanym Ganache udekorować wierzch serniczków i
dodatkowo każdy oprószyć pokruszonymi ciasteczkami, prażynkami lub chrupkami.
Ponownie całość wstawić do lodówki i chłodzić
przez min 2 godziny a najlepiej przez cała noc.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz