Mini Serniczki na Zimno

Mini Serniczki na Zimno

 

Miękkie jak chmurka, aksamitne i delikatne w strukturze – te mini serniczki to prawdziwa pochwała dla lekkości. Choć wyglądają niepozornie, kryją w sobie całą paletę przyjemności: od jedwabistej masy serowej przypominającej konsystencją znane wszystkim ptasie mleczko, po kontrastujące z nią czekoladowe nuty i chrupiące wykończenie. Zostały stworzone z myślą o tych, którzy w deserach cenią równowagę – nieprzesadzoną słodycz, kremową teksturę i szczyptę przyjemnej dekadencji.

Na dnie każdego serniczka spoczywa warstwa pokruszonych biszkoptów, które chłonąc roztopioną czekoladę, zmieniają się w miękki, ale wyrazisty spód. To połączenie kruchego z aksamitnym doskonale komponuje się z puszystą masą serową, której lekkość zawdzięcza odpowiedniemu napowietrzeniu oraz dodatkowi śmietanki. W smaku delikatna, kremowa i subtelnie waniliowa – stanowi tło dla bardziej wyrazistego wykończenia.

Całość została zwieńczona warstwą Ganache z gorzkiej czekolady, która zastyga w lustrzaną taflę, dodając deserowi głębi i elegancji. A na wierzchu – chrupiąca niespodzianka w postaci pokruszonych ciasteczkowych chrupek. To one nadają całości kontrastowej struktury i sprawiają, że każdy kęs jest intrygujący.

Choć serniki na zimno znane są od lat i mają swoje korzenie w kuchniach Europy Środkowej, to właśnie ich miniaturowa wersja, podawana w niewielkich foremkach lub szklaneczkach, zdobywa obecnie popularność jako nowoczesna odsłona klasyki. W formie porcji indywidualnej stają się idealnym deserem na przyjęcia, eleganckie spotkania lub letnie popołudnia, kiedy nie chce się kroić ciasta, ale ma się ochotę na coś naprawdę pysznego.

To deser, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i strukturą. Pomiędzy miękkością a chrupkością, kremowością a intensywnością czekolady, dzieje się tu coś więcej niż tylko kulinarna przyjemność. To małe, zimne serniczki z duszą – współczesne, ale zakorzenione w tradycji, znane, ale niebanalne.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 319 kcal

W tym: Białka 7.81 g | Tłuszcze 21.76 g | Węglowodany 22.24 g (w tym cukry 16.47 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki na spód:

 

- 5 podłużnych biszkoptów

- 100 g gorzkiej czekolady

- 2 łyżki Nutelli

 

Składniki na masę sernikową:


- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka (polecam Mój Ulubiony lub Piątnica)

- 250 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%

- 100 g białej czekolady

- 4 łyżki cukru pudru

- 1 łyżeczka cukru z wanilią

- 10 g żelatyny

- 4 łyżki zimnej wody

 

Składniki na Ganache:


- 100 g gorzkiej czekolady

- 150 ml śmietanki kremówki 36%

- chrupki, prażynki lub pokruszone ciasteczka do posypania



Przygotowanie:

 

Przygotować małe pojemniczki lub szklaneczki (u mnie pojemniczki mały pojemność 150 ml – ostatecznie wyszło 9 porcji mini serniczków).

Biszkopty umieścić w woreczku i przy pomocy tłuczka lub wałka rozdrobni je na kawałki, ale nie na miazgę.

Rozkruszone biszkopty podzielić równo do pojemniczków.

W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę oraz 2 łyżki Nutelli. 

Płynną masę przelać do rękaw cukierniczego lub małego woreczka. 

Odciąć końcówkę i płynną czekoladą zalać biszkopty. Pojemniczki na czas szykowania masy serowej umieścić w lodówce, aby czekolada stężała.

Żelatynę umieścić w miseczce i zalać 4 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała. Po około 10 minuta delikatnie podgrzać lub miseczkę umieścić w gorącej wodzie, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła (nie gotować). Odstawić do ostygnięcia.

W miseczce roztopić białą czekoladę – najlepiej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (podgrzewając ją kilkukrotnie po 10–15 sekund, za każdym razem mieszając). Gdy całkowicie się rozpuści, odstawić na chwilę, aby przestygła – powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca.

Twaróg sernikowy umieścić w misie miksera. Dodać cukier puder, cukier z wanilią oraz przestudzoną i płynną białą czekoladę.

Całość miksować przez kilka minut na średnich obrotach miksera – do uzyskania jednolitej, gładkiej i lekkiej konsystencji. Mieszanie powinno napowietrzyć masę i pozbawić ją ewentualnych grudek. Jeśli twaróg jest bardzo gęsty, warto miksować nieco dłużej, aż całość stanie się puszysta i kremowa.

Dodać całkowicie rozpuszczoną i lekko przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę i ponownie całość zmiksować.

W osobnej misie umieścić zimną, mocno schłodzoną śmietankę 36% i ubić mikserem na sztywno. Najlepiej robić to na średnich lub wysokich obrotach, pilnując, aby nie przebić kremówki (zaczyna być wtedy grudkowata i może oddzielać się tłuszcz). Ubijanie trwa zazwyczaj 2–3 minuty.

Ubitą śmietankę dodawać do masy serowej i bardzo delikatnie wmieszać ją do masy serowej przy pomocy szpatułki (nie mikserem!). Ruchy powinny być powolne i okrężne – od spodu ku górze, aby nie zniszczyć napowietrzenia.

Masę w równych proporcjach porozlewać do pojemniczków a następnie schłodzić w lodówce przez ok 40 min.

Następnie w garnuszku zagotować 150 ml śmietanki kremówki 36%. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili całość dokładnie wymieszać, aby czekolada całkowicie się roztopiła i chwilę przestudzić. Tak przygotowanym Ganache udekorować wierzch serniczków i dodatkowo każdy oprószyć pokruszonymi ciasteczkami, prażynkami lub chrupkami.

Ponownie całość wstawić do lodówki i chłodzić przez min 2 godziny a najlepiej przez cała noc.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty