Soufflé Cheesecake – Japoński Sernik w Wersji Light (*SERIA FIT*)
Soufflé Cheesecake – Japoński
Sernik w Wersji Light
(*SERIA FIT*)
Lekki jak chmurka, delikatny niczym muśnięcie bawełny i przyjemnie
sprężysty — japoński sernik soufflé to jeden z tych deserów, które zaskakują
już przy pierwszym kęsie. Nie przypomina klasycznego, ciężkiego sernika znanego
z polskich stołów. Wręcz przeciwnie — tu zamiast gęstej, zwartej masy pojawia
się subtelna piankowa struktura, która delikatnie „trzęsie się” przy każdym
poruszeniu talerzyka. To właśnie od tej miękkości pochodzi jego druga nazwa –
cotton cheesecake, czyli sernik „bawełniany”.
Ten deser to kwintesencja japońskiej filozofii kulinarnej, w której
prostota łączy się z perfekcją. Każdy składnik ma znaczenie a technika
przygotowania – od ubicia białek po powolne pieczenie w kąpieli wodnej –
decyduje o efekcie końcowym. Sernik nie ma być przesadnie słodki ani ciężki. Ma
dawać poczucie lekkości, harmonii i delikatnego luksusu.
W wersji light, przygotowanej na bazie kremowego serka Twój Smak z Piątnicy
oraz skyru, deser zyskuje nowoczesne, fit oblicze. Dzięki temu ma znacznie
mniej tłuszczu a jednocześnie więcej białka – idealnie wpisując się w
zbilansowaną, świadomą dietę. Zamiast cukru pojawia się erytrytol, który nadaje
subtelną słodycz bez nadmiaru kalorii. To jeden z tych deserów, które można
zjeść bez wyrzutów sumienia, nie tracąc nic z wyjątkowego smaku.
Japończycy stworzyli ten sernik w latach 70, kiedy cukiernik Tomotaro
Kuzuno z Osaki zainspirował się europejskim cheesecake’em, który poznał podczas
pobytu w Niemczech. Chciał stworzyć jego lżejszą, bardziej subtelną wersję – i
tak powstał pierwszy Japanese soufflé cheesecake. Szybko stał się kulinarną
wizytówką Japonii i jednym z najbardziej rozpoznawalnych deserów Dalekiego
Wschodu. Dziś jego wersje można znaleźć w Tokio, Paryżu czy Nowym Jorku a od
kilku lat również w polskich kuchniach.
Po upieczeniu sernik ma delikatnie rumiany wierzch i miękkie wnętrze
przypominające aksamitną pianę. Wystarczy łyżeczka, aby wbić się w ten puszysty
obłok i poczuć, jak rozpływa się w ustach z subtelną nutą wanilii i cytryny.
To słodkość, która łączy w sobie uważność, lekkość i japońską filozofię
wabi-sabi — piękno prostoty i niedoskonałości. Nie ma tu nadmiaru, przesady ani
pośpiechu. Jest tylko subtelna harmonia smaków i ten niepowtarzalny moment, gdy
sernik lekko się porusza, a na twarzy pojawia się uśmiech.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 148 kcal
W tym: Białka 8.20 g | Tłuszcze 10.60 g | Błonnik 0.00 g | Węglowodany 13.60 g (w tym cukry 1.40
g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 200 g serka śmietankowego Piątnica Twój Smak
naturalny
- 150 g skyru naturalnego
- 3 duże jajka
- ±50 g erytrytolu w pudrze
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160°C (górna/dolna
grzałka).
Tortownicę o śr. 18 cm wyłożyć papierem
(dno i boki). Owinąć folią aluminiową i dodatkowo owinąć folią z rękawa do
pieczenia, aby do masy nie dostała się woda, ponieważ sernik będzie pieczony w
kąpieli wodnej.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywna masę z erytrytolem
i szczyptą soli jak na bezę, aż masa będzie błyszcząca i gęsta.
W misie miksera umieścić serek naturalny a następnie dodać skyr, żółtka, wanilię, sok z cytryny i skrobię.
Zmiksować na gładką
i jednolitą masę aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Następnie do masy serowej wmieszać pianę z
białek w 3 partiach, delikatnie, ruchem od dołu, aby masa nie opadła.
Gotową masę przelać do tortownicy i wstawić tortownicę do większej formy z
gorącą wodą (kąpiel wodna).
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec przez 25 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 40 minut
(łącznie ok. 65 min).
Gdy sernik się zarumieni lekko z wierzchu
i będzie sprężysty, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik w
środku na min 15 minut.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie a
następnie wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Sernik powinien być sprężysty jak gąbka,
rumiany z wierzchu a po lekkim potrząśnięciu - delikatnie się trząść w środku,
nie będąc jednak płynny.
🔹
Wskazówki, żeby sernik wyszedł idealny:
- Jeśli Twój piekarnik piecze „chłodno”,
podnieś pierwszą fazę pieczenia do 170°C przez 20 minut, potem 140°C.
- Dla ładniejszego koloru możesz na
końcowe 10 minut usunąć kąpiel wodną i dopiec sernik „na sucho” – pięknie się
wtedy zarumieni.
Pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika
w pierwszych 40 minutach pieczenia!
Smacznego.
Spodobał Ci się ten przepis?
Komentarze
Prześlij komentarz