Podobają Ci się przepisy???

Fit Jambalaya z Kurczakiem i Chorizo (Cook4me Tefal - Multicooker)

Fit Jambalaya z Kurczakiem i Chorizo

(Cook4me Tefal - Multicooker)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128


Jambalaya to danie z duszą i temperamentem – wibrujące kolorami, aromatami i smakiem, które przenosi wprost do serca Nowego Orleanu. To potrawa, która powstała z połączenia kuchni hiszpańskiej, francuskiej i kreolskiej, czyli tego, co w kulturze kulinarnej Luizjany najpiękniejsze – spontaniczności i smaku, który opowiada historię ludzi i tradycji. Dawniej jambalayę przygotowywano nad ogniem w wielkich żeliwnych garnkach a każdy dom miał na nią własny przepis – jedni dodawali więcej papryki, inni aromatycznego chorizo a jeszcze inni traktowali ją jako sposób na wykorzystanie resztek warzyw i mięsa. Dziś to klasyka kuchni południowych Stanów Zjednoczonych a w wersji fit – pełnowartościowy, sycący i niezwykle aromatyczny obiad, który w niczym nie ustępuje oryginałowi, choć jest znacznie lżejszy.

W tej fit odsłonie Jambalaya zyskuje nowe życie: bazuje na polędwiczkach z kurczaka, które są chude i delikatne, dzięki czemu danie zachowuje wysoką zawartość białka, ale pozostaje lekkie. Zamiast klasycznego białego ryżu użyto ryżu parboiled, który ma niższy indeks glikemiczny, jest bogatszy w mikroelementy i lepiej trzyma strukturę podczas gotowania. Dzięki temu potrawa syci na długo, nie powodując gwałtownych skoków cukru we krwi a jednocześnie nie obciąża układu pokarmowego. Dodatek warzyw – kolorowej papryki, selera naciowego, cebuli i pomidorów – sprawia, że Jambalaya jest źródłem błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy. Wszystkie te składniki wspierają odporność, poprawiają trawienie i działają przeciwzapalnie. Z kolei odrobina chorizo, w tej wersji podsuszanej i użytej w niewielkiej ilości, nadaje całości charakteru, głębi i pikantnego aromatu, ale bez nadmiaru tłuszczu.

To danie, które pachnie wędzoną papryką, słodyczą duszonej cebuli i ciepłem przypraw. Gotowane w jednym naczyniu w stylu „one pot”, zachowuje wszystkie soki i aromaty a każda łyżka to harmonijne połączenie mięsa, ryżu i warzyw w delikatnie pikantnym, pomidorowym sosie. Jambalaya ma w sobie coś wyjątkowego – mimo prostoty jest daniem, które smakuje jak kulinarna podróż a jednocześnie wpisuje się w ideę zdrowego, zbilansowanego żywienia. W jednej porcji dostarcza pełnego zestawu makroskładników: białka, węglowodanów złożonych i niewielkiej ilości tłuszczu, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako obiad po treningu lub sycący posiłek na chłodniejsze dni.

Fit Jambalaya to przykład na to, że kuchnia pełna aromatów i intensywnych przypraw może być lekka, zdrowa i zgodna z zasadami racjonalnego odżywiania. Danie jest naturalnie bezglutenowe, przygotowane bez śmietany i bez zbędnych tłuszczów a mimo to pozostaje kremowe i pełne smaku. Wspomaga metabolizm, stabilizuje poziom glukozy, daje uczucie sytości na długo i jednocześnie dostarcza mnóstwa energii. To idealny przepis dla osób, które chcą jeść zdrowo ale nie rezygnować z intensywności kuchni świata. Jambalaya w tej fit odsłonie łączy w sobie wszystko, co najlepsze – bogactwo smaku, lekkość, wartości odżywcze i kulinarną historię, która w każdym kęsie przypomina, że jedzenie może być jednocześnie zdrowe, sycące i inspirujące.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 95 kcal

W tym: Białka 7.80 g | Tłuszcze 2.50 g | Błonnik 0.80 g | Węglowodany 9.90 g (w tym cukry 1.60 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:


- 400 g polędwiczek z kurczaka

- 60 g Chorizo Extra Dulce

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- 1 cebula

- 1 czerwona papryka

- 1 żółta papryka

- 1 łodyga selera naciowego

- 2 ząbki czosnku

- 150 g ryżu parboiled

- 300 ml bulionu drobiowego

- 200 g pomidorów krojonych z puszki

- 1 łyżeczka wędzonej papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki tymianku

- sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

 

Warzywa umyć pod chłodną wodą i dobrze osuszyć ręcznikiem

Cebula obrać i pokroić w drobna kostkę. Odłożyć do osobnej miseczki.

Czosnek obrać. Ząbki drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Papryki (czerwona i żółta) przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne i białe błony i pokroić w drobną kostkę.

W selerze naciowym odciąć końcówkę i ewentualnie zdjąć twarde włókna. Pokroić w drobna kostkę.

W małej miseczce przygotować wszystkie przyprawy.

Polędwiczki należy wyjąć z opakowania i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, aby mięso nie ślizgało się podczas pracy. Na każdej z nich widoczne będzie cienkie, białe włókno – to ścięgno, które po obróbce cieplnej staje się twarde i gumowate. Ostrym nożykiem (najlepiej małym nożem do filetowania lub do warzyw) trzeba je delikatnie podważyć od strony szerszego końca mięsa, lekko naciąć i przeciągając ostrze wzdłuż, oddzielić ścięgno od mięsa, przytrzymując je palcami lub ręcznikiem papierowym, aby się nie wyślizgnęło.

Jeśli polędwiczki mają resztki błon lub tłuszczu, również warto je usunąć, zeskrobując lub odcinając cienką warstwę – mięso będzie dzięki temu bardziej miękkie po upieczeniu czy smażeniu. Po oczyszczeniu kawałki można jeszcze raz przemyć pod zimną wodą, osuszyć i dopiero wtedy pokroić w kostkę o grubości ok 2 cm.

Kiełbasę Chorizo pokroić w kostkę.

Odmierzoną porcję ryżu wypłukać w zimniej wodzie do momentu aż woda będzie klarowna. Odcedzić na sitku i odłożyć na bok.

Uruchomić program ,,ŚREDNIE PODSMAŻANIE”. Do misy wlać olej rzepakowy, następnie dodać posiekaną cebulę.

Smażyć 2 minuty, aż cebula się zeszkli i zacznie wydzielać słodki aromat.

Dodać pokrojone w kostkę polędwiczki z kurczaka i smażyć ok 3 minuty, mieszając, aż mięso się zetnie. 

Dodać przyprawy, wymieszać i podsmażać jeszcze przez 1 min.

Następnie dodać czosnek i kiełbasę chorizo. Wymieszać i smażyć kolejną minutę pilnując, aby czosnek się nie przypalił.

Dodać pokrojone w kostkę warzywa (obie papryki i seler), Wymieszać i smażyć aż warzywa puszczą sok.

Następnie dodać ryż i wymieszać, aby ziarna pokryły się tłuszczem i aromatem przypraw.

Dodać krojone pomidory z puszki, wymieszać.

Wlać bulion i ponownie całość wymieszać.

Zamknąć pokrywę i uruchomić tryb „GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM”, ustawiając czas na 10 minut.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę całość delikatnie przemieszać i pozostawić na 2 minuty w trybie podgrzewania, aby ryż wchłonął resztki sosu i zagęścił danie.

Przed podaniem można posypać natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego.


Spodobał Ci się ten przepis?

📩 Zapisz się na powiadomienia o nowych przepisach!

Komentarze

Popularne Posty