Ciasto Kinder Bueno


Ciasto Kinder Bueno

Ciasto to, to nie lada gratka dla wielbicieli batoników Kinder Bueno. Obłędnie pyszne ciasto, które przygotowuje się bez pieczenia. Składa się ono z warstw herbatników, przełożonych kremem czekoladowo - orzechowym i śmietanowym. Ciasto nie należy do lekkich deserów jednak, gdy się je już raz zrobi to będzie się chętnie wracać do tego przepisu. Znika w mgnieniu oka. Polecam.



Składniki I fazy:

- herbatniki maślane (ilość uzależniona od wielkości blaszki)
- 1/2 szklanki letniego mleka ( do namaczania herbatników)
- puszka czekoladowej masy Kajmak
- 2 do 3 łyżek mleka
- blaszka prostokątna


Przygotowanie I fazy:

Blaszkę wyłożyć folią aluminiową (spód i boki). Herbatniki moczyć w mleku i układać na spodzie blaszki aż całe dno będzie zakryte. Do garnuszka wlać 2-3 łyżki mleka i puszkę masy Kajmak. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż masa będzie miała płynną konsystencję. Masą zalać herbatniki w blaszce a następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników.


Składniki II fazy:

- herbatniki maślane
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka Mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki kremu orzechowego Nutella
- 6 pojedynczych batoników Kinder Bueno
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki ciepłej wody
- 1 opakowanie mixu do bitej śmietany


Przygotowanie II fazy:

W 3 łyżkach ciepłej wody rozpuścić żelatynę i odstawić. Do misy miksera wlać śmietankę dodać oba cukry, serek Mascarpone i mix do bitej śmietany. Ubić całość aż masa będzie gęsta i kremowa. Następnie dodać krem Nutella i nadal miksować. Batoniki posiekać nożem na mniejsze kawałki i dodać do kremu (wciąż miksując). Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i miksować całość jeszcze przez minutę. Krem ułożyć w blaszce na warstwie herbatników, wyrównać. Poukładać koleją warstwę herbatników i wstawić całość do lodówki na min 1 h, aby krem trochę stężał.


Składniki III fazy:

- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka Mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 opakowanie mixu do bitej śmietany
- 100 g czekolady gorzkiej.
- ok 4 pojedyncze batoniki Kinder Bueno do dekoracji


Przygotowanie III fazy:

Do misy miksera wlać śmietankę dodać oba cukry, serek Mascarpone i mix do bitej śmietany. Ubić całość aż masa będzie gęsta i kremowa. Krem ponownie ułożyć w blaszce na warstwie herbatników, wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i posypać nią wierzch kremu śmietankowego. Udekorować całość kawałkami batoników i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.




Smacznego


Komentarze

  1. Pyszne! Ze wzgledu na duza ilosc balonów wychodzi dosyc drogo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt. Nie jest to ciasto tanie ale też nie robi się co tydzień, natomiast smak jest genialny. Batonow można użyć mniej i nie trzeba koniecznie dekorowac nimi całego ciasta. 😙

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty