Szybkie Ciasto Czekoladowe (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Szybkie Ciasto Czekoladowe

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

  Błyskawiczne, aromatyczne ciasto czekoladowe pieczone w urządzeniu beztłuszczowym AirFryer poleca się na deser. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 295 kcal

W tym: Białka 9.43 g | Tłuszcze 8.08 g | Węglowodany 46.27 g ( w tym cukry 17.77 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

  


Składniki:


- 200 g mąki pszennej

- 30 g ciemnego kakao

- 70 g cukru trzcinowego

- 2 duże lub 3 małe jajka

- 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego

- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

- garść groszków czekoladowych lub 80 g posiekanej gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

 

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Całość zmiksować na jasną i puszystą masę. Dodać jogurt i krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia a następnie dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec wmieszać groszki czekoladowe lub posiekaną gorzką czekoladę.

Ciasto przelać do spryskanej odrobiną tłuszczu foremki. Wyrównać.

Rozgrzać urządzenie AirFryer do temperatury 160°C.

Do rozgrzanego kosza urządzenia wstawić formę z ciastem. Ustawić czas na 40 minut, wsunąć kosz i kontynuować pieczenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy a wbity do ciasta drewniany patyczek będzie suchy.

Gotowe ciasto wyciągnąć delikatnie z formy i wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.






Smacznego.

 

 

Komentarze

Popularne posty