Torcik Czekoladowy z Malinami i Jeżynami


Torcik Czekoladowy z Malinami i Jeżynami

Po prosu coś pysznego. Połączenie czekoladowego biszkoptu, który jest bardzo mięciutki, delikatny, lekki i dość wilgotny z czekoladowo – śmietankowym kremem oraz świeżymi owocami zachwyci z pewnością każdego ,,łasucha”. Pasuje na każdą okazję. Polecam.




Składniki na biszkopt:

- 5 dużych jajek
- 160 g cukru (3/4 szklanki)
- 5 łyżek zimnej wody (75 g)
- 120 g mąki pszennej tortowej (3/4 szklanki)
- 2 pełne łyżki gorzkiego kakao
- 1 pełna łyżka czarnego kakao Intense Dr. Oetker
- 1 op. Cukru waniliowego


Składniki na krem czekoladowy:

- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
- 250 g serka Mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru


Składniki na krem śmietankowy:

- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 op. Cukru z prawdziwą wanilią Dr. Oetker
- 250 g serka Mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru


Dodatkowo do dekoracji:

- 100 g malin (świeżych)
- 100 g jeżyn (świeżych)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady



Przygotowanie:

W garnuszku umieścić 200 ml śmietanki i zacząć ją podgrzewać. Oba rodzaje czekolady połamać lub pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gorącej śmietanki. Wyłączyć palnik a całość dokładnie wymieszać aż cała czekolada całkowicie się rozpuści. Masę przestudzić w zimnej kąpieli wodnej a następnie mocno schłodzić w lodówce.

Tortownicę o Ø24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki tak, aby papier wystawał ok 2 cm nad rant tortownicy). Piekarnik rozgrzać do 165°C.

Jajka muszą być w temperaturze pokojowej.

Całe jajka umieścić w misie miksera. Dodać cukier i cukier waniliowy a następnie zacząć ubijać na wysokich obrotach przez ok 10 do 15 min. (masa powinna potroić swoją objętość). Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera do min a do masy jajecznej dodać 5 łyżek bardzo zimnej wody i całość krótką chwilę jeszcze mieszać.

W osobnej misce wymieszać oba rodzaje kakao z mąką. Następnie przy pomocy łopatki w przynajmniej trzech turach bardzo delikatnie wymieszać suchą mieszankę z masą jajeczną, dokładnie sięgając dna i boków misy.

Gotowe ciasto przelać do tortownicy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez 45 do 50 min do tzw. suchego patyczka.

Upieczony biszkopt wystudzić na kratce a następnie wypiąć go z tortownicy, delikatnie usunąć papier i przewrócić go do góry dnem. Tak przygotowany biszkopt podzielić na dwa równe blaty przy użyciu ostrego noża.

Biszkopt upieczony wg tego przepisu jest bardzo delikatny, mięciutki i dość wilgotny. Nie wymaga nasączania i idealnie pasuje do tortów z kremami śmietanowymi oraz z owocami.





Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremów.

W misie miksera umieścić 250 g serka Mascarpone, cukier puder i schłodzoną, wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Całość zacząć ubijać na najwyższych obrotach miksera aż masy się dokładnie połączą i zaczną gęstnieć. Krem jest gotowy, gdy w masie wyraźnie odznaczają się ślady łopatek miksera. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub do oddzielnej miseczki. Schować na chwilę do lodówki i przygotować krem śmietankowy.

Ponownie w misie miksera umieścić 250 g serka Mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią oraz 200 ml śmietanki kremówki 36%. Całość podobnie jak w przypadku kremu czekoladowego zacząć ubijać na najwyższych obrotach miksera aż masa zacznie gęstnieć. Krem jest gotowy, gdy w masie wyraźnie odznaczają się ślady łopatek miksera.

Na paterze ułożyć dolny blat biszkoptu i wyłożyć na niego naprzemiennie ½ kremu czekoladowego i cały krem śmietanowy. Można to zrobić przy pomocy łopatki lub z użyciem rękawów cukierniczych. Przeplatające się ze sobą dwa różne kremy dadzą ciekawy efekt wizualny i smakowy. Masę kremową wyrównać i przykryć drugim blatem biszkoptu. Na wierzch i boki wyłożyć pozostały krem czekoladowy, wyrównać lub uformować go wg własnej fantazji. Na koniec udekorować świeżymi malinami, jeżynami i startą na tarce czekoladą. 

Tort umieścić w lodówce na kilka godzin, aby kremy stężały. 

Podawać dobrze schłodzony.






Smacznego.






Komentarze

Popularne Posty