Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara to jedno z najchętniej przyrządzanych dań kuchni włoskiej złożone z makaronu (najczęściej spaghetti) oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu oraz podgardla (guanciale) i żółtego sera (tradycyjnie parmezanu lub pecorino). Nazwa sosu prawdopodobnie pochodzi od słowa carbonaro (piec węglowy) lub carbonari (górnicy), co może mieć związek albo ze sposobem przygotowania dania na piecu albo z teoretycznymi twórcami dania, czyli górnikami z Umbrii. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 266 kcal

W tym: Białka 14.79 g | Tłuszcze 14.01 g | Węglowodany 18.01 g ( w tym cukry 0.17 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

 

- 300 g makaronu wstążki, spaghetti lub tagliatelle

- 150 g wędzonego boczku lub wieprzowego podgardla lub wędzonego policzka (guanciale)

- 100 g startego parmezanu lub startego Pecorino Romano lub startego Grana Padano

- 2 żółtka

- 1 całe jajko

- opcjonalnie 1 ząbek czosnku

- sól, pieprz


 

Przygotowanie:


Starty ser, białka z dwóch jaj oraz jedno całe jajko zblendować mikserem na gładki mus. Doprawić obficie pieprzem i odrobiną soli.

Jeśli zdecydujemy się dodać czosnek, należy go obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę do czosnku.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, lecz wodę z makaronu zostawić. Po ugotowaniu makaronu nie płukać pod bieżącą wodą tylko odcedzić i zostawić pod przykryciem w sitku.

Mięso (podgardle, policzki lub boczek) pokroić na małą kostkę i delikatnie obsmażyć na suchej a jednocześnie dużej patelni lub garnku. Najważniejsze jest wydobycie jak największej ilości zawartego w nich tłuszczu, lecz trzeba bardzo uważać, aby mięso się nie przypaliło. Gdyby tłuszczu było zbyt mało można dodać odrobinę smalcu.

Gdy mięso będzie już dobrze podsmażone dodać posiekany czosnek, dwie chochelki wody, w której gotowany była makaron i całość dokładnie wymieszać. Następnie do mięsa dodać ugotowany wcześniej makaron i całość ponownie wymieszać przez krótką chwilę, aby makaron uwolnił jeszcze resztkę skrobi. Następnie zdjąć patelnię/garnek z ognia i odstawić na 2 minuty, po czym dodać zmiksowany mus serowo-jajeczny i wszystko znowu energicznie i dokładnie wymieszać aż ser się rozpuści, jajka delikatnie zetną i utworzy się piękny, kremowy sos.

Podawać na ciepło od razu po przygotowaniu posypując wierzch odrobiną tartego parmezanu, ulubionymi ziołami lub posiekaną natką pietruszki.



Smacznego.

Komentarze

Popularne posty