Burrito Tex-Mex

Burrito Tex-Mex

 

Sycące, rozgrzewające, pełne kontrastów – Burrito Tex-Mex to danie, które łączy prostotę z bogactwem aromatów. W jednej tortilli ukrywa się gęsty farsz z mielonej wołowiny, czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów i przypraw, przełamany świeżością sałaty lodowej i awokado oraz dopełniony wyrazistym cheddarem. To danie, które z jednej strony koi jak domowy obiad, a z drugiej przenosi myślami na słoneczne południe Ameryki – do małych przydrożnych barów, food trucków i rodzinnych kuchni, gdzie jedzenie podaje się z sercem.

Choć Burrito często kojarzy się z Meksykiem, wersja, która podbiła świat, wywodzi się z kuchni tex-mex – wyjątkowego nurtu kulinarnego ukształtowanego na pograniczu Teksasu i północnego Meksyku. Termin „tex-mex” początkowo był nazwą kolei łączącej dwa światy, ale z czasem przylgnął do kuchni, która powstała z potrzeby – przystosowania meksykańskich przepisów do składników dostępnych w Stanach Zjednoczonych. Tradycyjny queso fresco zastąpił topniejący cheddar, kukurydziane tortille wyparte zostały przez pszenne, a czasochłonne gotowanie fasoli ułatwiły puszkowane wersje. Tak narodził się styl jedzenia, który zachwyca prostotą, elastycznością i głębokim smakiem.

Dania tex-mex są wyraziste, kolorowe i intensywnie przyprawione – często zawierają mielone mięso, fasolę, ser, salsę, kwaśną śmietanę i mnóstwo chili. W Burrito tex-mex spotyka się więc wszystko, co w tej kuchni najlepsze: kremowość i chrupkość, miękkość pszennej tortilli i lekko pikantny, aromatyczny farsz. Całość można jeszcze podpiec na patelni lub w tosterze, aby ser się roztopił, a tortilla zyskała apetyczną, chrupiącą skórkę.

To danie nie tylko syci, ale też opowiada historię. O podróżach, migracjach, mieszaniu się kultur i smaków. O tym, jak coś pozornie prostego, jak zawinięta tortilla, może stać się kulinarnym symbolem i ulubionym komfortowym daniem milionów ludzi na całym świecie.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 149 kcal

W tym: Białka 8.18 g | Tłuszcze 6.70 g | Węglowodany 10.93 g (w tym cukry 2.17 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

  - 400 g dobrej mielonej wołowiny

- 1 puszka czerwonej fasoli

- puszka kukurydzy konserwowej

- 1 puszka pomidorów krojonych

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 1 średnia biała cebula

- 3 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki lub chili

- ¾ łyżeczki wędzonej papryki

- ¾ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1 łyżka oleju do smażenia

- 100 g sera cheddar

- 4 duże tortille pszenne

- kilka liści sałaty lodowej

- 2 małe lub 1 duże dojrzałe awokado

- garść świeżej kolendry


Przygotowanie:

 

Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Fasolę oraz kukurydzę odsączyć na sitku z zalewy.

Sałatę lodową umyć, osuszyć i pokroić w paski o szerokości około 1 cm.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wydrążyć za pomocą dużej łyżki, a następnie pokroić w cienkie plasterki.

Ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek i smażyć przez chwilę, aż cebula się zeszkli. 

Dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż całkowicie się zarumieni. 

Następnie dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i krótko podsmażyć.

Wlać pomidory z puszki razem z sokiem. Dodać wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i dusić na średnim ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje, a nadmiar płynu odparuje.

Do farszu dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, całość dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze przez kilka minut.

Tortille lekko podgrzać – na suchej patelni lub w mikrofalówce – aby stały się bardziej elastyczne.

Na środku każdej tortilli ułożyć porcję startego sera, następnie nałożyć gorący farsz. Na wierzchu ułożyć paseczki sałaty, kilka plasterków awokado oraz świeże listki kolendry.

Boki tortilli zawinąć do środka, a następnie zwinąć całość ciasno w rulon od dołu do góry.

Gotowe Burrito można dodatkowo zgrillować na suchej patelni, w grillu elektrycznym lub tosterze kanapkowym – do momentu, aż tortilla się zarumieni, a ser w środku roztopi.

Podawać na ciepło, najlepiej od razu po przygotowaniu. Opcjonalnie serwować z kleksem kwaśnej śmietany lub ulubioną salsą.

Smacznego!

Komentarze

Popularne Posty