Popcorn w Słonym Karmelu

Popcorn w Słonym Karmelu

 

Trudno o bardziej uzależniającą przekąskę niż popcorn zatopiony w słonym karmelu. Chrupiący, lekki, a zarazem oblepiony bursztynową, lśniącą glazurą, która łączy w sobie słodycz palonego cukru i wyrazisty akcent soli. To kontrast, który nie tylko rozbudza apetyt, ale i pobudza zmysły. Połączenie klasycznego popcornu z nutą słonego karmelu jest doskonałym przykładem tzw. „flavor layering” – sztuki zestawiania smaków w sposób, który sprawia, że trudno przestać jeść.

Choć dla wielu to przekąska kojarzona głównie z kinem i wieczorem filmowym, jej korzenie sięgają znacznie dalej. Sam popcorn znany był już tysiące lat temu – najstarsze dowody jego spożycia pochodzą z Meksyku sprzed ok. 5 tysięcy lat. Kukurydza pękająca pod wpływem wysokiej temperatury była wykorzystywana zarówno w celach kulinarnych, jak i rytualnych przez Azteków. Współczesna wersja karmelizowana pojawiła się w Stanach Zjednoczonych pod koniec XIX wieku. To właśnie wtedy bracia Frederick i Louis Rueckheim zaprezentowali światu słynne Cracker Jack – popcorn z orzeszkami ziemnymi oblany karmelem, który błyskawicznie zdobył popularność.

Popcorn w słonym karmelu, w wersji domowej, to udane połączenie klasyki z odrobiną kulinarnej fantazji. Nie potrzebuje sztucznych dodatków, barwników ani konserwantów – wystarczy kilka podstawowych składników: cukier, masło, odrobina sody oczyszczonej i sól. Całość można przygotować zarówno w piekarniku, jak i w AirFryerze – ten drugi sposób pozwala skrócić czas pieczenia i nadać popcornowi idealną chrupkość.

Ta przekąska świetnie sprawdzi się nie tylko podczas seansu filmowego, ale i jako jadalny prezent, element słodkiego stołu lub niebanalny dodatek do lodów czy deserów. Z pozoru prosta, a jednak efektowna – kusi wyglądem, smakiem i wspomnieniem dziecięcej beztroski. To jeden z tych przepisów, do których chce się wracać.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 399 kcal

W tym: Białka 1.14 g | Tłuszcze 26.00 g | Węglowodany 40.91 g (w tym cukry 37.25 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:


- 100 g ziaren kukurydzy do popcornu

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 100 g masła

- 100 g cukru

- 2 łyżki miodu

- szczypta soli

- ½ łyżeczki sody oczyszczonej dla puszystszego karmelu

 

 

Przygotowanie:

 

Nie używać popcornu z solą ani masłem tylko zwykłe, suche ziarna kukurydzy przeznaczone do robienia popcornu.

Ziarna kukurydzy wsypać do dużego, szerokiego garnka z grubym dnem. Wlać olej – tyle, by zakrywał dno cienką warstwą – i przykryć pokrywką. Ustawić garnek na średnim ogniu. Poczekać, aż pierwsze ziarna zaczną pękać – to znak, że temperatura jest odpowiednia.

Podczas prażenia potrząsać od czasu do czasu garnkiem (z pokrywką), by ziarna równomiernie się podgrzewały i nie przypalały. Gdy odgłosy pękania zaczną się wyciszać i odstępy między nimi będą wynosić kilka sekund, zdjąć garnek z ognia.

Gotowy popcorn przebrać ręcznie i usunąć niepopękane ziarna – dzięki temu uniknie się twardych, zębołomnych niespodzianek 😉.

Popcorn umieścić w dużej misce lub garnku (musi być wystarczająco przestronny, aby łatwo dało się go później wymieszać z karmelem).

W rondelku z grubym dnem umieścić masło i rozpuścić je na małym ogniu. Następnie dodać cukier oraz miód. Wsypać sól i delikatnie zamieszać. 

Podgrzewać mieszankę na małej mocy palnika nie doprowadzając do wrzenia, aż składniki się połączą a masa stanie się jednolita, gładka i zacznie przybierać złocisty odcień.

Całość gotować przez około 7-10 minut, często mieszając – na tym etapie warto uważnie obserwować kolor i konsystencję. Gdy masa zacznie lekko gęstnieć i stanie się bursztynowa, można zdjąć ją z ognia.

Dla uzyskania bardziej puszystego karmelu, nadającego popcornowi lekko kruchą strukturę, na koniec dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej. Mieszanka zacznie się pienić – to naturalny efekt reakcji sody z gorącym cukrem.

Wlać gorący karmel bezpośrednio na popcorn. Za pomocą dwóch drewnianych łyżek lub silikonowej łopatki szybko i dokładnie wymieszać – najlepiej od razu po wlaniu karmelu, zanim zacznie zastygać. Chodzi o to, aby każde ziarno popcornu było otulone karmelową glazurą. Tu trzeba działać bardzo szybko.

Jeśli popcornu jest bardzo dużo czynność warto wykonać partiami.

Aby popcorn zyskał idealnie chrupiącą strukturę i suchą, szklistą powłokę karmelową, należy go poddać krótkiemu zapiekaniu.

Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozłożyć na niej warstwę karmelizowanego popcornu. Piekarnik rozgrzać do 120°C. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z funkcją termoobiegu, (jeśli jest dostępna) przez ok 30 minut. 

W trakcie pieczenia co 10 minut całość delikatnie przemieszać – najlepiej silikonową szpatułką – aby karmel równomiernie się zapiekł i nie przypalił.

W wersji alternatywnej popcorn można zapiec w AirFryerze: należy go wówczas umieścić w koszyku wyłożonym papierem do pieczenia i piec w 130°C przez ok. 10–15 minut, mieszając przynajmniej 2 razy w trakcie pieczenia.

Po upieczeniu popcorn należy odstawić do całkowitego wystudzenia – najlepiej na blasze, tak by się nie sklejał. Gdy karmel stwardnieje, przekąskę można łamać na mniejsze kawałki lub podawać w większych skupiskach.

Przechowywać w szczelnym pojemniku (np. puszce, słoiku lub pojemniku typu lunchbox). Popcorn w słonym karmelu zachowuje świeżość i chrupkość przez kilka dni – choć rzadko wytrzymuje tak długo bez zjedzenia😊.

 

Wskazówki i pomysły:

 

- Do karmelu można dodać szczyptę cynamonu lub wanilii – dla aromatycznego twistu.

- W wersji premium warto dorzucić posiekane orzechy włoskie, pekan lub migdały.

- Sprawdzi się również jako dekoracja do lodów waniliowych, Panna Cotty czy sernika.

- Świetny pomysł na jadalny prezent – wystarczy zapakować w celofan i przewiązać wstążką.

Smacznego

Komentarze

Popularne Posty