Popcorn w Słonym Karmelu
Trudno o bardziej uzależniającą przekąskę niż popcorn zatopiony w słonym
karmelu. Chrupiący, lekki, a zarazem oblepiony bursztynową, lśniącą glazurą,
która łączy w sobie słodycz palonego cukru i wyrazisty akcent soli. To
kontrast, który nie tylko rozbudza apetyt, ale i pobudza zmysły. Połączenie
klasycznego popcornu z nutą słonego karmelu jest doskonałym przykładem tzw.
„flavor layering” – sztuki zestawiania smaków w sposób, który sprawia, że
trudno przestać jeść.
Choć dla wielu to przekąska kojarzona głównie z kinem i wieczorem filmowym,
jej korzenie sięgają znacznie dalej. Sam popcorn znany był już tysiące lat temu
– najstarsze dowody jego spożycia pochodzą z Meksyku sprzed ok. 5 tysięcy lat.
Kukurydza pękająca pod wpływem wysokiej temperatury była wykorzystywana zarówno
w celach kulinarnych, jak i rytualnych przez Azteków. Współczesna wersja
karmelizowana pojawiła się w Stanach Zjednoczonych pod koniec XIX wieku. To
właśnie wtedy bracia Frederick i Louis Rueckheim zaprezentowali światu słynne
Cracker Jack – popcorn z orzeszkami ziemnymi oblany karmelem, który
błyskawicznie zdobył popularność.
Popcorn w słonym karmelu, w wersji domowej, to udane połączenie klasyki z
odrobiną kulinarnej fantazji. Nie potrzebuje sztucznych dodatków, barwników ani
konserwantów – wystarczy kilka podstawowych składników: cukier, masło, odrobina
sody oczyszczonej i sól. Całość można przygotować zarówno w piekarniku, jak i w
AirFryerze – ten drugi sposób pozwala skrócić czas pieczenia i nadać popcornowi
idealną chrupkość.
Ta przekąska świetnie sprawdzi się nie tylko podczas seansu filmowego, ale
i jako jadalny prezent, element słodkiego stołu lub niebanalny dodatek do lodów
czy deserów. Z pozoru prosta, a jednak efektowna – kusi wyglądem, smakiem i
wspomnieniem dziecięcej beztroski. To jeden z tych przepisów, do których chce
się wracać.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 399 kcal
W tym: Białka 1.14 g | Tłuszcze 26.00 g | Węglowodany 40.91
g (w tym cukry 37.25 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 100
g ziaren kukurydzy do popcornu
- 2
łyżki oleju rzepakowego
- 100
g masła
- 100
g cukru
- 2
łyżki miodu
- szczypta
soli
- ½
łyżeczki sody oczyszczonej dla puszystszego karmelu
Nie używać popcornu z solą ani masłem tylko
zwykłe, suche ziarna kukurydzy przeznaczone do robienia popcornu.
Ziarna kukurydzy wsypać do dużego,
szerokiego garnka z grubym dnem. Wlać olej – tyle, by zakrywał dno cienką
warstwą – i przykryć pokrywką. Ustawić garnek na średnim ogniu. Poczekać, aż
pierwsze ziarna zaczną pękać – to znak, że temperatura jest odpowiednia.
Podczas prażenia potrząsać od czasu do
czasu garnkiem (z pokrywką), by ziarna równomiernie się podgrzewały i nie
przypalały. Gdy odgłosy pękania zaczną się wyciszać i odstępy między nimi będą
wynosić kilka sekund, zdjąć garnek z ognia.
Gotowy popcorn przebrać ręcznie i usunąć
niepopękane ziarna – dzięki temu uniknie się twardych, zębołomnych
niespodzianek 😉.
Popcorn umieścić w dużej misce lub garnku (musi być wystarczająco przestronny, aby łatwo dało się go później wymieszać z karmelem).
W rondelku z grubym dnem umieścić masło i rozpuścić je na małym ogniu. Następnie dodać cukier oraz miód. Wsypać sól i delikatnie zamieszać.
Podgrzewać mieszankę na małej mocy palnika nie
doprowadzając do wrzenia, aż składniki się połączą a masa stanie się jednolita,
gładka i zacznie przybierać złocisty odcień.
Całość gotować przez około 7-10 minut, często mieszając – na tym etapie warto uważnie obserwować kolor i konsystencję. Gdy masa zacznie lekko gęstnieć i stanie się bursztynowa, można zdjąć ją z ognia.
Dla uzyskania bardziej puszystego karmelu,
nadającego popcornowi lekko kruchą strukturę, na koniec dodać pół łyżeczki sody
oczyszczonej. Mieszanka zacznie się pienić – to naturalny efekt reakcji sody z
gorącym cukrem.
Wlać gorący karmel bezpośrednio na popcorn. Za pomocą dwóch drewnianych łyżek lub silikonowej łopatki szybko i dokładnie wymieszać – najlepiej od razu po wlaniu karmelu, zanim zacznie zastygać. Chodzi o to, aby każde ziarno popcornu było otulone karmelową glazurą. Tu trzeba działać bardzo szybko.
Jeśli popcornu jest bardzo dużo czynność
warto wykonać partiami.
Aby popcorn zyskał idealnie chrupiącą strukturę i
suchą, szklistą powłokę karmelową, należy go poddać krótkiemu zapiekaniu.
Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozłożyć na niej warstwę karmelizowanego popcornu. Piekarnik rozgrzać do 120°C. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z funkcją termoobiegu, (jeśli jest dostępna) przez ok 30 minut.
W trakcie pieczenia co 10 minut całość delikatnie
przemieszać – najlepiej silikonową szpatułką – aby karmel równomiernie się
zapiekł i nie przypalił.
W wersji alternatywnej popcorn można zapiec w AirFryerze: należy go wówczas umieścić w koszyku wyłożonym papierem do pieczenia i piec w 130°C przez ok. 10–15 minut, mieszając przynajmniej 2 razy w trakcie pieczenia.
Po upieczeniu popcorn należy odstawić do całkowitego
wystudzenia – najlepiej na blasze, tak by się nie sklejał. Gdy karmel
stwardnieje, przekąskę można łamać na mniejsze kawałki lub podawać w większych
skupiskach.
Przechowywać w szczelnym pojemniku (np. puszce, słoiku
lub pojemniku typu lunchbox). Popcorn w słonym karmelu zachowuje świeżość i
chrupkość przez kilka dni – choć rzadko wytrzymuje tak długo bez zjedzenia😊.
Wskazówki i pomysły:
- Do karmelu można dodać szczyptę cynamonu lub wanilii
– dla aromatycznego twistu.
- W wersji premium warto dorzucić posiekane orzechy
włoskie, pekan lub migdały.
- Sprawdzi się również jako dekoracja do lodów
waniliowych, Panna Cotty czy sernika.
- Świetny pomysł na jadalny prezent – wystarczy
zapakować w celofan i przewiązać wstążką.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz