Tiramisu Latte

Tiramisu Latte

 

Trudno o bardziej zmysłowe połączenie niż kawa i deser. A gdy oba te światy splatają się w jednym kubku, powstaje coś więcej niż napój – powstaje opowieść. Tiramisu latte to inspirowana klasyką włoskiego cukiernictwa wariacja, która otula kubki smakowe kremowością Mascarpone, głębią espresso i aksamitnym ciepłem mlecznej pianki. To coś pomiędzy popołudniową kawą a słodką przyjemnością, która nie potrzebuje widelczyka, aby zachwycić.

Nazwa "tiramisu" wywodzi się z włoskiego zwrotu "tira mi sù", co można przetłumaczyć jako „podnieś mnie” lub „dodaj mi energii”. Włoscy smakosze twierdzą, że pierwszy przepis narodził się w Treviso lub Wenecji w latach 60. XX wieku, choć historia deseru sięga jeszcze dalej – niektórzy przypisują jego genezę kreatywnym kucharzom, którzy pragnęli połączyć smak kawy, alkoholu i jajek w lekkim, eleganckim deserze, serwowanym po obiedzie.

Tradycyjnie tiramisu łączy w sobie intensywną kawę, likier Amaretto, kremowy Mascarpone i posypkę z gorzkiego kakao. Ale czy można te smaki zamknąć w filiżance, zamiast w deserowym naczyniu? Można – i to z zaskakująco pysznym rezultatem.

Tiramisu latte nie jest zwykłą kawą z mlekiem. To bogaty, warstwowy napój, w którym świeżo zaparzone espresso spotyka się z gorzkim kakao, tworząc mocną, aromatyczną bazę. Na niej unosi się ciepłe, spienione mleko – delikatne i puszyste jak biszkopty nasączone kawą w tradycyjnym tiramisu. I wreszcie najważniejsze – aksamitna chmurka z Mascarpone i śmietanki, która zamiast klasycznej bitej śmietany, nadaje napojowi autentyczny, deserowy charakter. Wystarczy łyżeczka, by przebić się przez warstwy mleka i kawy, a potem pozwolić smakom harmonijnie się połączyć.

W dobrze zbalansowanym tiramisu latte wszystko ma swoje miejsce – intensywność espresso, czekoladowa głębia kakao, kremowość serka, lekka słodycz i subtelna nuta wanilii lub Amaretto. To nie jest kawa do wypicia w biegu – to rytuał. Idealna na leniwe poranki, słodkie popołudnia lub jako alternatywa dla deseru po kolacji.

Co ciekawe, w tej wersji napoju nie ma potrzeby używania cukru w dużych ilościach – słodycz Mascarpone i naturalne nuty mleka wystarczą, by nadać całości aksamitną łagodność. A jeśli pojawi się ochota na odrobinę dekadencji, można napój posypać startą gorzką czekoladą lub kilkoma kroplami syropu z orzechów laskowych, co nada mu nutę inspirowaną kremami typu gianduja czy Nutella.

Tiramisu latte to opowieść o tym, jak proste składniki potrafią stworzyć coś wyjątkowego. To także ukłon w stronę włoskiego podejścia do życia – la dolce vita – w którym chwila przyjemności jest równie ważna jak obowiązek. Gdy w zimowy wieczór lub wiosenne przedpołudnie unosi się aromat świeżej kawy i gorzkiego kakao, a kremowa pianka z Mascarpone delikatnie topnieje na języku, trudno nie poczuć się przez chwilę jak w małej kawiarni gdzieś między Rzymem a Wenecją.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 170 kcal

W tym: Białka 4.12 g | Tłuszcze 12.32 g | Węglowodany 10.64 g (w tym cukry 7.47 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 1 porcja świeżo zaparzonego espresso (ok. 30 ml)

- 150 ml mleka (krowiego lub roślinnego, najlepiej pełnotłustego)

- 1 łyżeczka gorzkiego kakao w proszku

- 2 łyżeczki cukru pudru lub syropu cukrowego (opcjonalnie)

- 1 łyżka serka Mascarpone

- 2 łyżki śmietanki 36%

- kilka kropli ekstraktu waniliowego lub likieru amaretto (opcjonalnie)

- starta gorzka czekolada lub kakao do posypania

- podłużne biszkopty do dekoracji



Przygotowanie:

 

Na dno kubka wsypać kakao.

Zaparzyć mocne espresso i wlać je do kubka z kakałem. 

Całość dokładnie wymieszać, aż kakao całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby dodać cukier puder lub syrop cukrowy, ewentualnie aromat waniliowy lub odrobinę likieru Amaretto.

Mleko spienić przy użyciu dyszy do spieniania mleka lub przy pomocy elektrycznego spieniacza z opcją spieniania na ciepło. Mleko powinno być gorące, ale nie zagotowane.

Spienione mleko delikatnie wlać do kubka z kawowo - kakaowym naparem.

W wysokim pojemniku umieścić Mascarpone i śmietankę 36%.

Ubić krótko (ręcznie lub mikserem), aż powstanie lekko puszysta, ale nadal lejąca się masa. W razie potrzeby dodać trochę więcej śmietanki i ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem wg własnych preferencji.

Używając łyżki, delikatnie ułożyć kremową warstwę na powierzchni mlecznej pianki.

Napój powinien mieć delikatnie warstwową strukturę – espresso, mleko, kremowa pianka.

Całość posypać startą czekoladą lub kakao i udekorować podłużnym biszkoptem.

Serwować od razu – najlepiej w przeźroczystej szklance lub kubku, aby widoczne były wszystkie warstwy.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty