Czosnkowe Aioli

Czosnkowe Aioli

 

Kremowy, czosnkowy, pełen głębi i prosty jak kuchnia południa Europy – ten dip to hołd dla klasycznego Aioli, jednego z najstarszych i najbardziej charakterystycznych sosów regionu Morza Śródziemnego. Choć dzisiaj często kojarzony z nowoczesną kuchnią street foodową – jako dodatek do frytek, burgerów czy smażonych warzyw – jego korzenie sięgają czasów starożytnych, kiedy czosnek i oliwa stanowiły podstawę wiejskiej kuchni biedniejszych regionów Katalonii, Prowansji czy Majorki. Tam, gdzie skromność składników spotykała się z kunsztem ich wykorzystania, narodziło się Aioli – sos, który zaskakiwał intensywnością przy minimalizmie formy.

W klasycznym wydaniu Aioli to po prostu emulsja czosnku i oliwy z oliwek, ucierana mozolnie w moździerzu z dodatkiem soli. Bez jajek, bez cytryny, bez kompromisów – tylko czosnek, oliwa i cierpliwość. Dziś jednak w kuchni domowej coraz częściej spotyka się wersje uproszczone, bardziej kremowe i łagodniejsze w smaku, przygotowywane na bazie majonezu. Wciąż zachowują swoją duszę – ostrość czosnku, aksamitność i delikatnie pikantny, wytrawny charakter – ale stają się łatwiejsze do wykonania i bardziej uniwersalne.

Czosnkowe Aioli z nutą cytryny to prawdziwa perełka wśród domowych dipów. Jest aksamitne, gładkie i wyraziste, z wyczuwalną ostrością czosnku przełamaną lekką cytrusową świeżością. To sos, który nadaje charakteru każdej przekąsce – od złocistych tostones, przez frytki z batatów, aż po grillowane warzywa i chrupiące kanapki. Jego smak działa jak kulinarna pocztówka z południa – słoneczna, wyrazista i nieco zadziorna.

Dodatek soku z cytryny sprawia, że dip zyskuje lekkość i tropikalną nutę – idealnie pasującą do smażonych plantanów, które same w sobie mają ziemisty, skrobiowy charakter. To zestawienie przypomina karaibskie fusion – tradycję południa połączoną z egzotyką Ameryki Łacińskiej.

Ten dip może być tłem – spokojnym, subtelnym dodatkiem do warzyw – ale równie dobrze potrafi zagrać pierwsze skrzypce, stając się głównym bohaterem talerza. Jego wszechstronność sprawia, że raz przygotowany staje się stałym gościem w lodówce – gotowy, by zamienić każdą prostą przekąskę w małe kulinarne święto.

Idealny na lato, na leniwe spotkania przy stole, na wieczorne smażenie tostones i poranki z chrupiącym pieczywem. To więcej niż sos – to smak tradycji podany w nowoczesnej, domowej formie. 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 600 kcal

W tym: Białka 1.66 g | Tłuszcze 63.56 g | Węglowodany 6.02 g (w tym cukry 1.62 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 3 łyżki dobrej jakości majonezu

- 3 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin

- ¼ łyżeczki soli

- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

- płatki chili

- ¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego

 


Przygotowanie:

 

Czosnek obrać ze skórki i bardzo drobno posiekać – aż do uzyskania niemal pasty. Najlepszy efekt daje zgniecenie czosnku bokiem noża, a następnie rozcieranie go z odrobiną soli – tworzy się wtedy gładka, aromatyczna baza bez wyczuwalnych grudek. Alternatywnie można zetrzeć czosnek na drobnej tarce typu mikroplane lub użyć praski, choć siekanie pozwala lepiej kontrolować konsystencję.

Do miseczki przełożyć majonez, dodać rozdrobniony czosnek, wlać sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawić całość przyprawami. 

Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżeczki lub małej trzepaczki, aż powstanie jedwabiście gładki, jednolity sos o kremowej konsystencji.

Dip odstawić do lodówki na minimum 10–15 minut, aby smaki się połączyły. Przez ten czas czosnek zmięknie a jego ostrość lekko złagodnieje, nadając sosowi głębi i charakteru. Jeśli dip ma być bardziej delikatny, czosnek można wcześniej krótko zblanszować lub upiec – złagodnieje wtedy i nabierze lekkiej słodyczy.

Podanie:

Gotowe Aioli podawać schłodzone. Idealnie komponuje się z:

- tostones – podkreśla ich słoną chrupkość i skrobiowy smak

- frytkami z plantanów, batatów, ziemniaków

- chipsami, pieczonymi warzywami korzeniowymi i warzywami z grilla

- jako smarowidło do kanapek, burgerów, wrapów

- jako dodatek do dań z grilla i tapas.

Dip można przechowywać w lodówce do 2–3 dni w szczelnym pojemniku.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty