Fit Chlebek Bakaliowy

Fit Chlebek Bakaliowy

 

Wyobraź sobie bochenek, który jeszcze ciepły roztacza w całym domu zapach wanilii, cynamonu i prażonych migdałów. To nie jest zwykły chleb – to słodki chlebek drożdżowy z bakaliami, który łączy w sobie tradycję dawnych wypieków i nowoczesne, fit podejście do kuchni. Tego typu pieczywo od wieków pojawiało się na stołach podczas ważnych uroczystości. W krajach śródziemnomorskich znany był jako chleb świąteczny z orzechami i suszonymi owocami, w Niemczech i Austrii pieczono Stollen czy keks, a we Włoszech Panettone. Wszystkie te wypieki miały wspólny cel – uczcić ważne chwile w roku i podkreślić obfitość, wykorzystując zapasy z domowych spiżarni.

Dziś coraz częściej sięga się po lżejsze i zdrowsze wersje tych klasyków. Zamiast białej mąki pszennej pojawia się orkiszowa pełnoziarnista, która daje ciastu charakter, głębszy smak i przede wszystkim błonnik wspomagający trawienie. Z kolei mąka owsiana wnosi delikatną słodycz i cenne beta-glukany, znane z tego, że wspierają serce i pomagają utrzymywać prawidłowy poziom cholesterolu. Masło zastępuje się olejem rzepakowym – neutralnym w smaku, ale bogatym w zdrowe tłuszcze nienasycone. To dzięki niemu chlebek jest miękki i wilgotny a jednocześnie bardziej przyjazny dla sylwetki.

Nie można zapomnieć o bakaliach – sercu tego przepisu. Suszone morele i żurawina dodają lekko kwaskowego akcentu, śliwki i daktyle nadają słodyczy i wilgoci a orzechy i migdały zapewniają chrupkość. Każdy kęs to połączenie mięciutkiego ciasta z soczystymi kawałkami owoców i orzechowym akcentem. Wierzch posypany prażonymi migdałami sprawia, że już sam wygląd kusi a chrupiąca skórka kontrastuje z puszystym środkiem.

Choć kaloryczność tego chlebka wynosi około 315 kcal w 100 g, nie należy się tym przesadnie przejmować. W przeciwieństwie do klasycznych ciast, gdzie energia pochodzi głównie z cukru i masła, tutaj bazą są pełnoziarniste mąki, zdrowe tłuszcze i naturalnie słodkie owoce. Dzięki temu to nie jest zwykły chleb do codziennych kanapek, ale zdrowa przekąska lub deser, który syci na długo, dostarcza wartości odżywczych i jest świetną alternatywą dla tradycyjnych wypieków. To właśnie sprawia, że można nazwać go fit – bo fit to nie tylko liczba kalorii, ale przede wszystkim jakość składników, które spożywamy.

Można więc powiedzieć, że ten słodki chlebek jest swoistym mostem między tradycją a współczesnością – pachnie świętami i domowym ciepłem, a jednocześnie odpowiada potrzebom dzisiejszej kuchni, która coraz częściej stawia na zdrowie. To wypiek, który sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych spotkań, jak i jako wyjątkowy dodatek do popołudniowej kawy. Smakuje jak kęs historii w nowoczesnym, fit wydaniu.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 315 kcal

W tym: Białka 8.40 g | Tłuszcze 11.98 g | Węglowodany 40.10 g (w tym cukry 11.30 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

- 200 g mąki owsianej (najlepiej drobno zmielonej)

- 30 g świeżych drożdży

- 250 ml letniego mleka 1,5%

- 60 ml oleju rzepakowego

- 10 waniliowych kropli słodzących Krukam

(link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ 👈)

- 1 łyżeczka cynamonu

- ¾ łyżeczki soli

- 2 łyżki miodu

 

Bakalie:

 

- 200 ml soku pomarańczowego

- 40 g suszonych moreli

- 40 g suszonych śliwek

- 40 g daktyli

- 40 g suszonej żurawiny

- 30 g orzechów włoskich

- 20 g migdałów

- 20 g słonecznika łuskanego

- garść prażonych migdałów w kostce do oprószenia chleba

 

 

Przygotowanie:

 

Przygotowanie tego rodzaju słodkiego chlebka z bakaliami to proces, który wymaga odrobiny cierpliwości, ale jednocześnie daje ogrom satysfakcji, kiedy z piekarnika wydobywa się aromat cynamonu, wanilii i prażonych migdałów.

Wszystko zaczyna się od odpowiedniego przygotowania owoców. Suszone morele, śliwki, daktyle należy pokroić na trochę mniejsze kawałki. 

Migdały zalać wrzącą wodą i odstawić na ok 10 min. Po tym czasie obrać ze skórki.

W misce umieścić pokrojone morele, śliwki, daktyle, żurawinę, słonecznik, obrane migdały oraz orzechy włoskie i całość zalać sokiem pomarańczowym – najlepiej wcześniej lekko go podgrzać, aby owoce szybciej wchłonęły płyn. Taki zabieg nie tylko nada im soczystości, ale też wzbogaci smak chlebka o delikatną cytrusową nutę. Naczynie z owocami powinno pozostać przykryte folią spożywczą w tzw.: kontakcie przez ok 1 godzinę. Po tym czasie owoce trzeba starannie odsączyć na sitku.

Kiedy owoce się moczą, można przygotować rozczyn drożdżowy. W wysokim kubku umieścić rozkruszone drożdże, miód, lekko podgrzane mleko oraz j czubatą łyżkę mieszani obu mąk. Kubek przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podjęły pracę.

W misie miksera umieścić obie mąki przesiane przez sito – orkiszową pełnoziarnistą i owsianą – następnie dodać sól i cynamon, które równomiernie rozprowadzą się w suchych składnikach. Do tak przygotowanej mieszanki dodać olej rzepakowy, waniliowe kropelki słodzące oraz wyrośnięty rozczyn. 

Całość wyrabiać przy pomocy haka do ciast tak długo, aż masa stanie się miękka, elastyczna i lekko klejąca – to naturalne przy udziale mąki pełnoziarnistej. Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste, można dolać odrobinę mleka, aż osiągnie odpowiednią konsystencję, a jeśli będzie zbyt luźne dodać odrobinę mąki orkiszowej.

Gotowe ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na około 1½ h. W tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i rozciągnąć je w prostokąt dłońmi lub rozwałkować wałkiem na grubość ok 1½ cm. 

Następnie rozsypać równomiernie namoczone i odsączone owoce a następnie zwinąć jak roladę i delikatnie zagnieść, aby owoce rozłożyły się równomiernie wewnątrz. 

Odwrócić roladę i zwinąć w drugą stronę formując kształt bochenka. Dzięki temu zabiegowi bakalie nie zbiorą się w jednym miejscu a każdy kawałek chlebka będzie miał bogatą strukturę.

Tak przygotowaną masę przełożyć na papier do pieczenia i umieścić w keksówce. Wierzch przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 min do drugiego wyrastania. Ciasto w tym czasie powinno jeszcze lekko podrosnąć.

Piekarnik rozgrzać do 180°C trybie góra–dół.

Przed samym pieczeniem warto nadać chlebkowi efektowne wykończenie. Przed pieczeniem wierzch bochenka należy delikatnie naciąć ostrym nożem wzdłuż, co pozwoli ciastu swobodnie rosnąć w piecu i zapobiegnie pękaniu w niekontrolowanych miejscach. Następnie posmarować wierzch odrobiną mleka i posypać prażonymi migdałami, lekko je dociskając, aby dobrze przylgnęły.

Keksówkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 35–40 minut. Warto pamiętać, aby na ostatnie dziesięć minut przełączyć piekarnik na tryb termoobiegu i lekko podnieść temperaturę. Dzięki temu skórka stanie się przyjemnie chrupiąca a migdały na wierzchu pięknie się zrumienią.

Upieczony chlebek od razu wyjąć z formy i studzić na kratce, co zapobiega jego wilgoceniu od spodu i gwarantuje, że skórka zachowa swoją chrupkość. 

W efekcie otrzymuje się mięciutki w środku, pachnący bakaliami i delikatnie cytrusowy chlebek, którego złocista posypka migdałowa kusi jeszcze zanim trafi na stół. To idealna propozycja na słodkie, ale zdrowe pieczywo – świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i jako wyjątkowy dodatek do popołudniowej kawy.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty