Fit Chlebek Bakaliowy
Wyobraź sobie bochenek, który jeszcze ciepły roztacza w całym domu zapach
wanilii, cynamonu i prażonych migdałów. To nie jest zwykły chleb – to słodki
chlebek drożdżowy z bakaliami, który łączy w sobie tradycję dawnych wypieków i
nowoczesne, fit podejście do kuchni. Tego typu pieczywo od wieków pojawiało się
na stołach podczas ważnych uroczystości. W krajach śródziemnomorskich znany był
jako chleb świąteczny z orzechami i suszonymi owocami, w Niemczech i Austrii
pieczono Stollen czy keks, a we Włoszech Panettone. Wszystkie te wypieki miały
wspólny cel – uczcić ważne chwile w roku i podkreślić obfitość, wykorzystując
zapasy z domowych spiżarni.
Dziś coraz częściej sięga się po lżejsze i zdrowsze wersje tych klasyków.
Zamiast białej mąki pszennej pojawia się orkiszowa pełnoziarnista, która daje
ciastu charakter, głębszy smak i przede wszystkim błonnik wspomagający
trawienie. Z kolei mąka owsiana wnosi delikatną słodycz i cenne beta-glukany,
znane z tego, że wspierają serce i pomagają utrzymywać prawidłowy poziom
cholesterolu. Masło zastępuje się olejem rzepakowym – neutralnym w smaku, ale
bogatym w zdrowe tłuszcze nienasycone. To dzięki niemu chlebek jest miękki i
wilgotny a jednocześnie bardziej przyjazny dla sylwetki.
Nie można zapomnieć o bakaliach – sercu tego przepisu. Suszone morele i
żurawina dodają lekko kwaskowego akcentu, śliwki i daktyle nadają słodyczy i
wilgoci a orzechy i migdały zapewniają chrupkość. Każdy kęs to połączenie
mięciutkiego ciasta z soczystymi kawałkami owoców i orzechowym akcentem.
Wierzch posypany prażonymi migdałami sprawia, że już sam wygląd kusi a
chrupiąca skórka kontrastuje z puszystym środkiem.
Choć kaloryczność tego chlebka wynosi około 315 kcal w 100 g, nie należy
się tym przesadnie przejmować. W przeciwieństwie do klasycznych ciast, gdzie
energia pochodzi głównie z cukru i masła, tutaj bazą są pełnoziarniste mąki,
zdrowe tłuszcze i naturalnie słodkie owoce. Dzięki temu to nie jest zwykły
chleb do codziennych kanapek, ale zdrowa przekąska lub deser, który syci na
długo, dostarcza wartości odżywczych i jest świetną alternatywą dla
tradycyjnych wypieków. To właśnie sprawia, że można nazwać go fit – bo fit to
nie tylko liczba kalorii, ale przede wszystkim jakość składników, które
spożywamy.
Można więc powiedzieć, że ten słodki chlebek jest swoistym mostem między
tradycją a współczesnością – pachnie świętami i domowym ciepłem, a jednocześnie
odpowiada potrzebom dzisiejszej kuchni, która coraz częściej stawia na zdrowie.
To wypiek, który sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych spotkań, jak i jako
wyjątkowy dodatek do popołudniowej kawy. Smakuje jak kęs historii w
nowoczesnym, fit wydaniu.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 315 kcal
W tym: Białka 8.40 g | Tłuszcze 11.98 g | Węglowodany 40.10
g (w tym cukry 11.30 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 g mąki owsianej (najlepiej drobno zmielonej)
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka 1,5%
- 60 ml oleju rzepakowego
-
10 waniliowych kropli słodzących Krukam
(link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ 👈)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¾ łyżeczki soli
- 2 łyżki miodu
Bakalie:
- 200 ml soku pomarańczowego
- 40 g suszonych moreli
- 40 g suszonych śliwek
- 40 g daktyli
- 40 g suszonej żurawiny
- 30 g orzechów włoskich
- 20 g migdałów
- 20 g słonecznika łuskanego
- garść prażonych migdałów w kostce do oprószenia chleba
Przygotowanie:
Przygotowanie tego rodzaju słodkiego
chlebka z bakaliami to proces, który wymaga odrobiny cierpliwości, ale
jednocześnie daje ogrom satysfakcji, kiedy z piekarnika wydobywa się aromat
cynamonu, wanilii i prażonych migdałów.
Wszystko zaczyna się od odpowiedniego przygotowania owoców. Suszone morele, śliwki, daktyle należy pokroić na trochę mniejsze kawałki.
Migdały zalać wrzącą wodą i odstawić na ok 10 min. Po tym
czasie obrać ze skórki.
W misce umieścić pokrojone morele, śliwki,
daktyle, żurawinę, słonecznik, obrane migdały oraz orzechy włoskie i całość zalać
sokiem pomarańczowym – najlepiej wcześniej lekko go podgrzać, aby owoce
szybciej wchłonęły płyn. Taki zabieg nie tylko nada im soczystości, ale też
wzbogaci smak chlebka o delikatną cytrusową nutę. Naczynie z owocami powinno
pozostać przykryte folią spożywczą w tzw.: kontakcie przez ok 1 godzinę. Po tym
czasie owoce trzeba starannie odsączyć na sitku.
Kiedy owoce się moczą, można przygotować
rozczyn drożdżowy. W wysokim kubku umieścić rozkruszone drożdże, miód, lekko
podgrzane mleko oraz j czubatą łyżkę mieszani obu mąk. Kubek przykryć i
odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podjęły pracę.
W misie miksera umieścić obie mąki przesiane przez sito – orkiszową pełnoziarnistą i owsianą – następnie dodać sól i cynamon, które równomiernie rozprowadzą się w suchych składnikach. Do tak przygotowanej mieszanki dodać olej rzepakowy, waniliowe kropelki słodzące oraz wyrośnięty rozczyn.
Całość wyrabiać przy pomocy haka do ciast tak długo, aż
masa stanie się miękka, elastyczna i lekko klejąca – to naturalne przy udziale
mąki pełnoziarnistej. Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste, można dolać odrobinę
mleka, aż osiągnie odpowiednią konsystencję, a jeśli będzie zbyt luźne dodać
odrobinę mąki orkiszowej.
Gotowe ciasto przykryć czystą ściereczką i
odstawić w ciepłym miejscu na około 1½ h. W tym czasie powinno co najmniej
podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i rozciągnąć je w prostokąt dłońmi lub rozwałkować wałkiem na grubość ok 1½ cm.
Następnie rozsypać równomiernie namoczone i odsączone owoce a następnie zwinąć jak roladę i delikatnie zagnieść, aby owoce rozłożyły się równomiernie wewnątrz.
Odwrócić
roladę i zwinąć w drugą stronę formując kształt bochenka. Dzięki temu zabiegowi
bakalie nie zbiorą się w jednym miejscu a każdy kawałek chlebka będzie miał
bogatą strukturę.
Tak przygotowaną masę przełożyć na papier
do pieczenia i umieścić w keksówce. Wierzch przykryć ściereczką i odstawić na
ok 30 min do drugiego wyrastania. Ciasto w tym czasie powinno jeszcze lekko
podrosnąć.
Piekarnik rozgrzać do 180°C trybie
góra–dół.
Przed samym pieczeniem warto nadać
chlebkowi efektowne wykończenie. Przed pieczeniem wierzch bochenka należy
delikatnie naciąć ostrym nożem wzdłuż, co pozwoli ciastu swobodnie rosnąć w
piecu i zapobiegnie pękaniu w niekontrolowanych miejscach. Następnie posmarować
wierzch odrobiną mleka i posypać prażonymi migdałami, lekko je dociskając, aby
dobrze przylgnęły.
Keksówkę wstawić do nagrzanego piekarnika
i piec przez ok 35–40 minut. Warto pamiętać, aby na ostatnie dziesięć minut
przełączyć piekarnik na tryb termoobiegu i lekko podnieść temperaturę. Dzięki
temu skórka stanie się przyjemnie chrupiąca a migdały na wierzchu pięknie się
zrumienią.
Upieczony chlebek od razu wyjąć z formy i studzić na kratce, co zapobiega jego wilgoceniu od spodu i gwarantuje, że skórka zachowa swoją chrupkość.
W efekcie otrzymuje się mięciutki w środku,
pachnący bakaliami i delikatnie cytrusowy chlebek, którego złocista posypka migdałowa
kusi jeszcze zanim trafi na stół. To idealna propozycja na słodkie, ale zdrowe
pieczywo – świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnych spotkaniach, jak i jako
wyjątkowy dodatek do popołudniowej kawy.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz