Lody Rafaello (Ninja Creami)

Lody Rafaello

(Ninja Creami NC300EU)

 

Wyobraź sobie, że bierzesz do ręki kultową pralinkę Rafaello – delikatną, białą, otuloną wiórkami kokosowymi, z chrupiącym wnętrzem i nutą migdałów. Teraz przenieś ten smak do świata lodów – aksamitnych, chłodnych, rozpływających się w ustach. To właśnie oferują lody Rafaello – deser, który kusi egzotyką i elegancją w każdej łyżeczce.

Ten smak to połączenie kremowości i orzeźwienia. Słodycz śmietanki i mleka spotyka się tu z intensywnym aromatem kokosa i subtelną nutą migdałów. Dzięki dodatkowi wiórków kokosowych, w lodach pojawia się przyjemna struktura, która przypomina o chrupiącej otoczce pralinki. A jeśli na końcu dorzucisz prażone słupki migdałowe lub kawałki białej czekolady albo pokruszone Rafaello to z pewnością każdy kęs stanie się małym świętem dla podniebienia.

Ale czy wiesz, że historia samej pralinki Rafaello sięga lat 90.? Stworzyła ją włoska firma Ferrero, ta sama, która dała światu kultową Nutellę i Ferrero Rocher. Inspiracją do stworzenia Rafaello było pragnienie stworzenia słodyczy o świeżym, lekkim smaku, przywodzącym na myśl egzotyczne wyspy. W tamtym czasie rynek słodyczy był pełen czekoladowych bomb kalorycznych – Rafaello wyróżniało się swoją śnieżnobiałą elegancją i kokosową nutą, która przenosiła myślami w tropiki. Właśnie ten klimat chcemy odtworzyć w lodach – kremowych, aksamitnych, z orzeźwiającym akcentem.

Lody Rafaello to nie tylko deser – to chwila luksusu i podróż w egzotyczne miejsca. Idealne na letnie dni. Dzięki połączeniu mleka, śmietanki i Coconut Cream lody są aksamitne, gładkie a jednocześnie lekkie. Nutka migdałowa sprawia, że deser staje się wyjątkowy – smak ten trudno pomylić z czymkolwiek innym.

Podając lody Rafaello, warto dodać prażone migdały, kawałki białej czekolady i pokruszone pralinki – nie tylko dla efektu „wow”, ale także dla kontrastu tekstur. To idealny deser dla miłośników kokosowych smaków, którzy cenią sobie elegancję w prostocie.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 269 kcal

W tym: Białka 4.50 g | Tłuszcze 22.40 g | Węglowodany 14.50 g (w tym cukry 12.60 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 130 ml mleka 3,2%

- 80 ml śmietanki 36%

- 100 ml Coconut Cream (gęstej, tłustej śmietanki kokosowej)

- 30 g cukru

- 15 g mleka w proszku

- 30 g wiórków kokosowych

- kilka kropli aromatu migdałowego lub waniliowego

- szczypta soli

- ½ łyżeczki gumy ksantanowej

(link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ)

 


Przygotowanie:

 

W garnuszku podgrzać mleko razem z mlekiem w proszku, cukrem i szczyptą soli do temperatury około 40–50°C. To ważny etap – rozpuszczenie mleka w proszku i cukru w ciepłym płynie zapewnia gładszą teksturę i lepszą stabilność lodów. Nie doprowadzać do wrzenia!

Zdjąć mieszankę z ognia i dodać Coconut Cream, śmietankę 36% oraz aromat migdałowy (ewentualnie waniliowy).

Całość przelać do kielicha blendera. Wsypać wiórki kokosowe i lekko wymieszać. Dodać gumę ksantanową którą należy wcześniej wymieszać z odrobiną cukru (aby uniknąć grudek), następnie dodać do masy. Guma ksantanowa to naturalny zagęstnik, który poprawia strukturę lodów i zapobiega nadmiernemu krystalizowaniu się masy.

Całość dokładnie zblendować.

Gotową mieszankę wlać do pojemnika Ninja Creami, szczelnie zamknąć i zamrozić przez minimum 24 godziny.

Po pełnym zamrożeniu wybrać program Gelato. W razie potrzeby, jeśli masa będzie zbyt gęsta lub lekko sypka, można użyć funkcji Re-Spin, aby uzyskać idealną, kremową strukturę.

Program Gelato w Ninja Creami został stworzony z myślą o deserach o wyższej gęstości i mniejszej zawartości powietrza w strukturze niż klasyczne lody śmietankowe. Gelato jest bardziej aksamitne, mniej napowietrzone, a smaki są intensywniejsze.

W tym przepisie proporcje tłuszczu (śmietanka, Coconut Cream) oraz mleka w proszku, a także dodatek gumy ksantanowej sprawiają, że masa jest gęstsza, bogata, lecz jednocześnie bardziej stabilna. Klasyczny program Ice Cream wprowadzałby więcej powietrza, co odebrałoby lodom charakter kremowego, włoskiego gelato.

Dlatego wybór programu Gelato gwarantuje idealnie gładką, aksamitną konsystencję, bez nadmiernej puszystości.

Po zakończeniu miksowania można dodać pokruszone praliny Rafaello, prażone słupki migdałów lub kawałki białej czekolady i wmieszać je przy użyciu funkcji Mix-In. 

To one sprawią, że deser będzie smakował jak kultowa pralinka w wersji mrożonej.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty