Zupa Meksykańska (Cook4me Tefal - Multicooker)

Zupa Meksykańska

(Cook4me Tefal - Multicooker)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128


Zupa meksykańska z mielonym mięsem i pomidorami to prawdziwa podróż przez smaki i aromaty, które przez wieki kształtowały kulinarną tradycję Meksyku. To danie, choć na pierwszy rzut oka proste, kryje w sobie bogactwo historii i kulturowych wpływów, które sprawiają, że każdy kęs staje się wyjątkowym doświadczeniem.

Korzenie zupy sięgają czasów prekolumbijskich, kiedy to rdzenni mieszkańcy Ameryki Środkowej sięgali po lokalne produkty — kukurydzę, fasolę, chili i pomidory, które do dzisiaj pozostają fundamentem meksykańskiej kuchni. Kukurydza była wówczas uważana za dar bogów, a jej obecność w potrawach symbolizowała życie i obfitość. Fasola natomiast stanowiła cenne źródło białka, niezbędnego w codziennym jadłospisie. Pomidory, choć dziś powszechnie kojarzone z kuchnią śródziemnomorską, pochodzą właśnie z terenów Ameryki Południowej i Środkowej i zostały z powodzeniem wprowadzone do tradycyjnych dań już wiele stuleci temu.

W wersji zupy często pojawiają się także marchewka i czerwona papryka, które dodają nie tylko koloru, ale i naturalnej słodyczy oraz delikatnej struktury, tworząc zbalansowaną kompozycję smakową.

Współczesna wersja zupy, którą można przygotować szybko i wygodnie w urządzeniu takim jak Cook4Me, łączy w sobie te tradycyjne składniki z nowoczesną technologią, umożliwiając zachowanie intensywności smaków i aromatów przy minimalnym nakładzie czasu. Mielone mięso wieprzowe dodaje daniu treściwości i kremowej konsystencji, podczas gdy wędzona papryka podkreśla charakterystyczny, lekko pikantny i dymny smak, który rozgrzewa i pobudza zmysły.

Ta zupa to nie tylko pożywny posiłek, ale też celebracja bogactwa natury i historii, która kryje się za każdym składnikiem. Sos pomidorowy, powstały z delikatnych pomidorów malinowych, passaty i koncentratu, tworzy aksamitną bazę, w której każdy smak doskonale się uzupełnia. Dodatek fasoli i kukurydzy to hołd dla tradycyjnych meksykańskich dań, które wciąż zachwycają prostotą i pełnią smaku.

Podanie zupy skropionej świeżym sokiem z limonki i udekorowanej świeżą kolendrą lub pietruszką dodaje lekkości i świeżości a chrupiące nachosy stanowią idealny kontrast tekstur. Warto wzbogacić całość o solidną porcję startego żółtego sera, który roztapia się pod wpływem ciepła i tworzy cudownie kremową warstwę, dodając daniu głębszego, lekko słonego smaku. To prosty dodatek, który wprowadza do zupy jeszcze więcej przyjemności i sprawia, że staje się ona jeszcze bardziej sycąca i komfortowa.

To danie doskonale sprawdzi się zarówno podczas codziennego obiadu, jak i na specjalne okazje, zapraszając do stołu rodzinę i przyjaciół na wspólne odkrywanie smaków Meksyku. Przygotowując tę zupę, można poczuć się jak odkrywca, który za pomocą prostych składników tworzy coś niezwykłego — ciepłe, pełne aromatu danie, które nie tylko zaspokaja głód, ale i opowiada historię dalekich krain i ich bogatej kultury kulinarnej. To zaproszenie do podróży, którą można odbyć bez wychodzenia z kuchni, wystarczy tylko kilka chwil i odrobina chęci, by stworzyć coś wyjątkowego.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 102 kcal

W tym: Białka 4.54 g | Tłuszcze 3.58 g | Węglowodany 4.81 g (w tym cukry 1.38 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:


- 500 g mielonego mięsa wieprzowego

- 1 średnia cebula

- 4 ząbki czosnku

- 2 małe marchewki

- 1 duża czerwona papryka

- 460 g świeżych pomidorów malinowych

- 1 szklanka passaty pomidorowej (ok. 250 ml)

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 400 g, odsączona)

- 150 g kukurydzy konserwowej (odsączonej)

- 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

- 1 łyżka oleju

- 1 łyżeczka wędzonej papryki

- ½ łyżeczki chili w proszku

- sól i świeżo mielony pieprz

- sok z limonki – do podania

- świeża kolendra lub natka pietruszki – do dekoracji

- tarty żółty ser do posypania


Przygotowanie:

 

Do przygotowania zupy wybrać średnio tłuste mięso wieprzowe, zmielić je na jednolitą masę.

Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.

Pomidory malinowe sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę.

Fasolę oraz kukurydzę odsączyć na sitku z zalewy.

Czerwoną paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobne paski.

Przygotować passatę, koncentrat pomidorowy i bulion.

Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Uruchomić program „ŚREDNIE PODSMAŻANIE”. W misie Multicookera rozgrzać odrobinę oleju i dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażać do zeszklenia przez ok 2 minut, aż cebula stanie się miękka i aromatyczna. 

Następnie dodać zmielone mięso i smażyć, mieszając, aż się zarumieni i będzie dobrze rozdrobnione. 

W trakcie smażenia dodać przyprawy: wędzoną paprykę, chili w proszku, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać, aby mięso równomiernie pokryło się aromatycznymi przyprawami.

Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonej papryki i startej marchewki. Wymieszać i smażyć przez 2 min. 

Następnie dodać pokrojone pomidory malinowe, passatę oraz koncentrat pomidorowy. Całość dusić przez ok 3 minuty, aż pomidory zmiękną i składniki dobrze się połączą, tworząc aromatyczną bazę. 

Następnie do garnka wlać bulion i dodać odsączoną fasolę oraz kukurydzę. Wszystko dokładnie raz jeszcze wymieszać, sprawdzić doprawienie i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą lub pieprzem wg własnych preferencji.

Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić tryb „GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM”, ustawiając czas na 8 minut. Gotowanie pod ciśnieniem pozwoli składnikom połączyć się w intensywny, głęboki smak zachowując jednocześnie strukturę większych kawałków warzyw.

Po zakończeniu gotowania ostrożnie otworzyć pokrywę i zupę ponownie wymieszać, spróbować i w razie potrzeby doprawić.

Podawać gorącą, skropioną świeżym sokiem z limonki oraz udekorowaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki lub startym żółtym serem a nawet kleksem kwaśnej śmietany.

Do zupy świetnie pasują chrupiące nachosy, które można podać jako dodatek.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty