Zupa Meksykańska (Cook4me Tefal - Multicooker)
Zupa Meksykańska
(Cook4me Tefal - Multicooker)
Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128
Zupa meksykańska z mielonym mięsem i pomidorami to
prawdziwa podróż przez smaki i aromaty, które przez wieki kształtowały
kulinarną tradycję Meksyku. To danie, choć na pierwszy rzut oka proste, kryje w
sobie bogactwo historii i kulturowych wpływów, które sprawiają, że każdy kęs
staje się wyjątkowym doświadczeniem.
Korzenie zupy sięgają czasów prekolumbijskich, kiedy
to rdzenni mieszkańcy Ameryki Środkowej sięgali po lokalne produkty —
kukurydzę, fasolę, chili i pomidory, które do dzisiaj pozostają fundamentem
meksykańskiej kuchni. Kukurydza była wówczas uważana za dar bogów, a jej
obecność w potrawach symbolizowała życie i obfitość. Fasola natomiast stanowiła
cenne źródło białka, niezbędnego w codziennym jadłospisie. Pomidory, choć dziś
powszechnie kojarzone z kuchnią śródziemnomorską, pochodzą właśnie z terenów Ameryki
Południowej i Środkowej i zostały z powodzeniem wprowadzone do tradycyjnych dań
już wiele stuleci temu.
W wersji zupy często pojawiają się także marchewka i
czerwona papryka, które dodają nie tylko koloru, ale i naturalnej słodyczy oraz
delikatnej struktury, tworząc zbalansowaną kompozycję smakową.
Współczesna wersja zupy, którą można przygotować
szybko i wygodnie w urządzeniu takim jak Cook4Me, łączy w sobie te tradycyjne
składniki z nowoczesną technologią, umożliwiając zachowanie intensywności
smaków i aromatów przy minimalnym nakładzie czasu. Mielone mięso wieprzowe
dodaje daniu treściwości i kremowej konsystencji, podczas gdy wędzona papryka podkreśla
charakterystyczny, lekko pikantny i dymny smak, który rozgrzewa i pobudza
zmysły.
Ta zupa to nie tylko pożywny posiłek, ale też
celebracja bogactwa natury i historii, która kryje się za każdym składnikiem.
Sos pomidorowy, powstały z delikatnych pomidorów malinowych, passaty i
koncentratu, tworzy aksamitną bazę, w której każdy smak doskonale się
uzupełnia. Dodatek fasoli i kukurydzy to hołd dla tradycyjnych meksykańskich
dań, które wciąż zachwycają prostotą i pełnią smaku.
Podanie zupy skropionej świeżym sokiem z limonki i
udekorowanej świeżą kolendrą lub pietruszką dodaje lekkości i świeżości a
chrupiące nachosy stanowią idealny kontrast tekstur. Warto wzbogacić całość o
solidną porcję startego żółtego sera, który roztapia się pod wpływem ciepła i
tworzy cudownie kremową warstwę, dodając daniu głębszego, lekko słonego smaku.
To prosty dodatek, który wprowadza do zupy jeszcze więcej przyjemności i
sprawia, że staje się ona jeszcze bardziej sycąca i komfortowa.
To danie doskonale sprawdzi się zarówno podczas
codziennego obiadu, jak i na specjalne okazje, zapraszając do stołu rodzinę i
przyjaciół na wspólne odkrywanie smaków Meksyku. Przygotowując tę zupę, można
poczuć się jak odkrywca, który za pomocą prostych składników tworzy coś
niezwykłego — ciepłe, pełne aromatu danie, które nie tylko zaspokaja głód, ale
i opowiada historię dalekich krain i ich bogatej kultury kulinarnej. To
zaproszenie do podróży, którą można odbyć bez wychodzenia z kuchni, wystarczy
tylko kilka chwil i odrobina chęci, by stworzyć coś wyjątkowego.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 102
kcal
W tym: Białka 4.54 g | Tłuszcze 3.58
g | Węglowodany 4.81 g (w tym cukry 1.38 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- 1 duża czerwona papryka
- 460 g świeżych pomidorów
malinowych
- 1 szklanka passaty pomidorowej
(ok. 250 ml)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli (ok.
400 g, odsączona)
- 150 g kukurydzy konserwowej
(odsączonej)
- 800 ml bulionu warzywnego lub
drobiowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki chili w proszku
- sól i świeżo mielony pieprz
- sok z limonki – do podania
- świeża kolendra lub natka
pietruszki – do dekoracji
- tarty żółty ser do posypania
Przygotowanie:
Do przygotowania zupy wybrać
średnio tłuste mięso wieprzowe, zmielić je na jednolitą masę.
Cebulę obrać i drobno posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
Pomidory malinowe sparzyć, obrać ze
skórki i pokroić w małą kostkę.
Fasolę oraz kukurydzę odsączyć na
sitku z zalewy.
Czerwoną paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobne paski.
Przygotować passatę, koncentrat pomidorowy i bulion.
Marchew obrać i zetrzeć na grubych
oczkach tarki.
Uruchomić program „ŚREDNIE PODSMAŻANIE”. W misie Multicookera rozgrzać odrobinę oleju i dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażać do zeszklenia przez ok 2 minut, aż cebula stanie się miękka i aromatyczna.
Następnie dodać zmielone mięso i smażyć, mieszając, aż się zarumieni i będzie dobrze rozdrobnione.
W trakcie smażenia
dodać przyprawy: wędzoną paprykę, chili w proszku, sól oraz pieprz. Dokładnie
wymieszać, aby mięso równomiernie pokryło się aromatycznymi przyprawami.
Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonej papryki i startej marchewki. Wymieszać i smażyć przez 2 min.
Następnie dodać pokrojone pomidory malinowe, passatę oraz koncentrat pomidorowy. Całość dusić przez ok 3 minuty, aż pomidory zmiękną i składniki dobrze się połączą, tworząc aromatyczną bazę.
Następnie do garnka wlać bulion i dodać
odsączoną fasolę oraz kukurydzę. Wszystko dokładnie raz jeszcze wymieszać,
sprawdzić doprawienie i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą lub pieprzem wg
własnych preferencji.
Zamknąć pokrywę urządzenia i
uruchomić tryb „GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM”, ustawiając czas na 8 minut.
Gotowanie pod ciśnieniem pozwoli składnikom połączyć się w intensywny, głęboki
smak zachowując jednocześnie strukturę większych kawałków warzyw.
Po zakończeniu
gotowania ostrożnie otworzyć pokrywę i zupę ponownie wymieszać, spróbować i w
razie potrzeby doprawić.
Podawać
gorącą, skropioną świeżym sokiem z limonki oraz udekorowaną świeżą kolendrą lub
natką pietruszki lub startym żółtym serem a nawet kleksem kwaśnej śmietany.
Do zupy
świetnie pasują chrupiące nachosy, które można podać jako dodatek.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz