Brownie
Brownie
Nie znam praktycznie nikogo kto by nie lubił czekolaaaadyyyy!!!!
Nie znam praktycznie nikogo kto by nie lubił czekolaaaadyyyy!!!!
Dziś na warsztat biorę wiec jedno z
najpopularniejszych ciast czekoladowych na świecie!!!
Trochę historii:
Brownie – ciasto czekoladowe typowe dla
kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego
koloru.
Ciasto Brownie przygotowuje się głownie z
gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Częstym dodatkiem
do brownie są orzechy. Idealnie czekoladowy smak, miękki i lekko ciągnący się
środek, chrupiąca skórka... Pycha!!!
Pierwsze opublikowane przepisy na brownie
pochodzą z 1904.
Składniki na
Bardzo Czekoladowo-Migdałowe Brownie
Na spód
- 1 opakowanie ciastek Oreo ( 176 g - 16
sztuk)
- 30 g roztopionego masła
Masa
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (razem 100
g)
- 70 g mąki pszennej
- 70 g maczki migdałowej (opcjonalnie)
- 100 g masła
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Przygotowanie spodu:
Ciastka rozdzielić a środek masy z ciastek
przełożyć do oddzielnej miseczki. Teraz same kruche części ciastek zmiksować blenderem
lub rozgnieść wałkiem w plastikowym woreczku. Masło roztopić (tradycyjnie w garnuszku
lub w kuchence mikrofalowej) następnie połączyć z rozgniecionymi ciastkami, aby
powstała konsystencja mokrego piasku.
Formę (25 cm na 25 cm) wyłożyć papierem do
pieczenia. Masę z ciasteczek wysypać na spód formy, wyrównać.
Przygotowanie masy:
Jajka wbij do miski miksera dodaj ekstrakt
waniliowy, migdałowy oraz cukier, ucieraj na jednolity puszysty krem. Połamane
oba rodzaje czekolady i pozostałą masę z ciasteczek włóż do rondla. Dodaj masło
i 4 łyżki śmietanki kremówki 30 lub 36%. Rozpuść na małym ogniu. Przestudzoną,
ale jeszcze płynna masę czekoladową dodaj do masy jajecznej. Wsyp mąkę pszenną
i mączkę migdałową. Miksuj jeszcze przez chwile aż wszystkie składniki dokładnie
się połączą.
Następnie całą masę przelej do formy,
wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 25 minut, jeśli
chcesz, by środek był mocno wilgotny lub 35 minut, jeśli lubisz ciasto bardziej
suche.
Podawaj na ciepło lub zimno z bitą
śmietaną.
Do ciasta możesz także dodać orzechy w całości.
Ekstrakt waniliowy możesz zastąpić opakowaniem cukru w prawdziwą wanilią lub
ziarenkami wanilii z dwóch lasek dodanych do masy czekoladowej.
Zimne ciasto możesz dodatkowo polać polewą
czekoladową.
Świetnie skomponuje się z bitą śmietaną,
lodami lub musem waniliowym.
Smacznego i zachęcam do wypróbowania
Powodzenia
Komentarze
Prześlij komentarz