Czekoladowe Ślimaczki z Orzeszkami Pinii


Czekoladowe Ślimaczki z Orzeszkami Pinii


Bardzo szybki i niezwykle prosty deser, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego z czekoladą. Przepis jest banalnie prosty.



Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- krem czekoladowy np. Nutella
- 1 jajko
- garść orzeszków Pinii



Przygotowanie:

Opakowanie ciasta francuskiego rozwinąć z opakowania. Posmarować ulubionym kremem czekoladowym, orzechowym czy konfiturą (nadzienie jest kwestią indywidualnych upodobań). Całość posypać równomiernie orzeszkami. Następnie zacząć zwijać ciasto w rulon (jak roladę) wzdłuż krótszego boku ( można także zwinąć wzdłuż dłuższego boku – wtedy ciasteczka będą mniejsze, ale będzie ich więcej). Ostrym nożem pokroić rulon na 2-3 cm plastry. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w średnich odstępach – ciastka trochę urosną. Plastry posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać dodatkowo orzeszkami Pinii. Piekarnik rozgrzać do 200°C i piec ciastka przez 20 min aż się zarumienią.



Smacznego

Komentarze

Popularne Posty