Krążki Chlebowe


Krążki Chlebowe


Robiąc ostatnio zupę cebulową w chlebie, został mi miąższ z bochenków chleba. Długo zastanawiałam się, co można z nim zrobić, jak wykorzystać, aby nie musieć go wyrzucać. Postanowiłam poeksperymentować i zrobić krążki chlebowe, które idealnie nadadzą się, jako baza do mini kanapek, przystawek lub przekąsek.



Składniki:

- miąższ z 2 bochenków chleba
- 50 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła



Przygotowanie:

Miąższ rozkruszyć na drobne okruszki w misce. Dodać mleko i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia i zagnieść jak ciasto. Na desce podsypać trochę mąki i rozwałkować ciasto chlebowe na placek o grubości ok 8 mm. Trzeba podsypywać mąką sód i wierzch ciasta, bo będzie się przyklejać i rozrywać. Następnie przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki wydrążyć w cieście kółka. Poukładać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować wierzch niewielką ilością roztopionego masła. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 – 190 °C i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika na 10-15 min. Po tym czasie wysunąć blachę i przewrócić krążki na drugą stronę. Ponownie posmarować wierzch krążków masłem i piec przez kolejne 10-15 min. Podawać z wędliną, pastami wszelkiego rodzaju itp.



Smacznego

Komentarze

Popularne Posty