Polędwiczki Wieprzowe z zabielanym Sosem Pieczeniowym
Polędwiczki Wieprzowe z zabielanym Sosem
Pieczeniowym
Polędwiczka - część tylnej półtuszy wieprzowej - długi
i stosunkowo wąski mięsień wzdłuż grzbietu zwierzęcia. Jeden z najcenniejszych
gatunków mięsa wieprzowego, o uniwersalnym zastosowaniu.
Składniki na duszone polędwiczki
wieprzowe:
- polędwiczka wieprzowa (ok. 400-500 g),
- olej, masło klarowane lub oliwa z oliwek
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- zioła.
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Polędwiczkę wieprzową opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do wysuszenia. Mięso pokrój na plastry o grubości około 2 centymetry. Każdy plaster lekko dociśnij, rozgnieć dłonią lub lekko roztłucz tłuczkiem. Otrzymane kotleciki dopraw pieprzem, solą i ziołami np. bazylią, oregano,
papryką lub czosnkiem. Rozbite polędwiczki wieprzowe smaż na bardzo gorącym tłuszczu: maśle,
oliwie lub oleju, aby szybko zamknąć strukturę mięsa. Po chwili przewróć je na
drugą stronę i powtórz tę czynność jeszcze parę razy. Polędwiczki smaż do momentu, w którym boki zaczną się robić jaśniejsze, a
wierzch i spód polędwiczek ładnie się zarumieni. Łącznie zajmie Ci to około 4-5 minuty z każdej strony. Podlej 1szklanką wody i duś przez 20 - 30 minut, co jakiś czas przewracając
je na druga stronę.
Składniki na zabielony sos pieczeniowy:
- wywar powstały z pieczenia mięsa.
- 1 szklanki wody
- 1-2 łyżki mąki
- sól, pieprz, zioła
- 1/2 kostki rosołowej ( można użyć także 1 szklanki
bulionu rosołowego, ale wtedy nie dodajemy wody)
- 100 ml śmietanki 30% lub niesłodzonego mleka skondensowanego
Przygotowanie sosu:
Wywar z pieczenia mięsa ( nie zostanie go zbyt dużo) zagotować ze szklanką
bulionu w rondelku. Jeśli używamy kostki rosołowej należy ja najpierw rozpuścić
w szklance gorącej wody I połączyć z pozostałym wywarem z pieczenia mięsa. Do gotującej
się bazy wlać śmietankę lub mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę rozrobić w
niewielkiej ilości wody, zagęścić sos, energicznie mieszając. Wszystko na
koniec doprawić do własnego smaku przyprawami lub ziołami. Tak przygotowanym
sosem polewać plastry upieczonego mięsa.
Mięso to lubi wyraziste dodatki. Polędwiczki zazwyczaj serwujemy z puree
ziemniaczanym, kaszą gryczaną, ryżem i ulubioną surówką lub sałata.
* W przypadku sosu można również pójść na skróty i użyć gotowego sosu
pieczeniowego ciemnego w proszku. Należy jednak użyć wtedy 200 a nie 300 ml
wody i 100 ml śmietanki 30% lub niesłodzonego mleka skondensowanego.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz