Pulpeciki Drobiowe z Żurawiną


Pulpeciki Drobiowe z Żurawiną

Pulpet - gotowana potrawa mięsna na bazie mielonego mięsa drobiowego lub ryb z dodatkiem jajka, bułki tartej oraz przypraw. Pulpety mogą być spożywane samodzielnie lub jako dodatek do zup. Danie pochodzi z Włoch.

Często po ugotowaniu rosołu zastanawiamy się, co można zrobić z mięsem lub warzywami. Z warzyw można zrobić np. szybką sałatkę jarzynową a mięso ostudzić, oddzielić od kości i wykorzystać do kanapek. Lecz ja chcę zaproponować dzisiaj pulpeciki drobiowe z wykorzystaniem mięsa i warzyw z rosołu a które mogą stać się alternatywą na danie obiadowe. Pulpeciki w takiej formie na pewno przypadną do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom. 



Składniki:

- 6-8 średnich podudzi z kurczaka lub 4 duże udka
- 1 mała marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- ¼ średniego selera
- Duże jajko (lub 2 małe)
- duża cebula
- sól, pieprz, mielona papryka
- 1,5 litra bulionu
- kilka łyżek bułki tartej (opcjonalnie gdyby masa mięsna była zbyt luźna)
- Żurawina do mięs i serów (wg uznania)




Przygotowanie:

Mięso musi być ugotowane wraz z marchewką, pietruszką i selerem do miękkości. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Ostudzone mięso oddzielić od kości i zmielić wraz z ugotowanymi warzywami oraz z podsmażoną cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Nabierać niewielką ilość mięsa i formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotować i wrzucać do niego uformowane pulpety. Gotować od czasu do czasu delikatnie mieszają przez 5-8 minut. W małym garnku podgrzać żurawinę do chwili aż uzyska bardziej płynną konsystencję (można podlać łyżką wody). Pulpety ułożyć na talerzu i polać sosem żurawinowym. Całość podawać z puree ziemniaczanym, ryżem lub gotowanymi warzywami.



Smacznego




Komentarze

Popularne Posty