Schab na Parze Marynowany w Przyprawie o Smaku Whisky z Pieczonymi Ćwiartkami Ziemniaków


Schab na Parze Marynowany w Przyprawie o Smaku Whisky z Pieczonymi Ćwiartkami Ziemniaków

Dziś pragnę podzielić się kolejnym pomysłem na obiad, przy którym nie trzeba cały czas stać i go pilnować. Dzięki temu mamy więcej czasu na chwilę odpoczynku a obiad będzie robił się praktycznie sam. My jedynie musimy wcześniej tylko wszystko przygotować do finału.


Składniki:

- 4 kotlety schabowe
- czosnek granulowany lub w płatkach
- pieprz
- sól morska
- przyprawa o smaku Whisky (Kamis) 
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garnek z sitem do gotowania na parze



Przygotowanie:

Kotlety umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron w/w przyprawami i poukładać w płaskim pojemniku lub głębokim talerzu. Olej i oliwę z oliwek wymieszać ze sobą i polać nimi mięso tak, aby całość była zanurzona w oleju. Podsypać jeszcze łyżeczką przyprawy o smaku Whisky. Pojemnik zamknąć lub zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 h. Do garnka wlać odpowiednią ilość wody, (aby podczas gotowania nie wygotowała się), ale tak, aby dno sita nie było w niej zanurzone. Wyciągnąć kotlety z oleju i poukładać na sicie. Sito przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do czasu aż uznamy, że mięso jest już miękkie i kruche. Podawać z ulubionym sosem, ziemniakami w każdej postaci, gotowanymi warzywami a także z sałatką lub surówką.

Pieczone Ćwiartki Ziemniaków


Składniki:

- 6 średnich ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz
- mielona papryka czerwona (słodka lub ostra – wg preferencji)
- oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
- 1 łyżeczka cukru



Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Włożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać ręką, aby każdy kawałek ziemniaka była dobrze obtoczony przyprawami. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce na małych oczkach a następnie wymieszać z oliwą i cukrem. Ziemniaki polać powstała mieszanką i ponownie wymieszać ręką. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 h. Przed pieczeniem blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać ćwiartki ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 160°C (z termoobiegiem) i włożyć blachę z ziemniakami na 45-60 minut. Piec, aż ziemniaczki będą rumiane. W trakcie pieczenia można kilka razy przewrócić ziemniaki na drugą stronę oraz podlać odrobiną oleju. Gdyby w trakcie pieczenia ziemniaki zbyt szybko się przypiekały można przykryć je folią aluminiową.  Taka forma pieczonych ziemniaków pasuje do każdego rodzaju mięsa lub jako samodzielna przystawka czy przekąska podawana np. z sosem czosnkowym . 




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty