Pieczony Łosoś w Pomarańczach


Pieczony Łosoś w Pomarańczach

Łosoś jest bardzo znaną i lubianą rybą. Łosoś stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka - w 100 gramach ryby znajdziemy około 20 gramów białka, bez względu na rodzaj hodowli. Ryba zawiera również egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie, jak: leucyna, izoleucyna, walina i lizyna. Łosoś w każdej formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu. Kwasy te mają dobroczynny wpływ na organizm poprzez: zmniejszanie stężenia triacylogliceroli w osoczu krwi, normalizowanie ciśnienia krwi, działanie przeciwzakrzepowe, zmniejszanie stężenia poziomu cholesterolu we krwi, hamowanie choroby wieńcowej serca i choroby niedokrwiennej serca, działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, zmniejszanie tempa rozwoju cukrzycy typu 2, działanie przeciwnowotworowe, wzmaganie układu immunologicznego, zapobieganie depresji, zmniejszanie ryzyka wystąpienia otyłości przez hamowanie lipogenezy, pozytywny wpływ na skórę oraz wspomaganie leczenia chorób skórnych.


Składniki:

- filet (filety) z łososia
- 1 duża pomarańcza
- masło
- sól morska
- pieprz
- zioła wg własnych upodobań (np. zioła prowansalskie, koperek, tymianek)



Przygotowanie:

Łososia umyć i zdjąć skórę. Sprawdzić dokładnie mięso i w razie potrzeby usunąć ewentualne ości. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kawałek folii aluminiowej. Z masła wykroić kilka plasterków o grubości ok 3-4 mm. Na foli ułożyć 3 plastry masła i oprószyć solą morską, pieprzem i ziołami. Na plastrach masła ułożyć przygotowane i oczyszczone filety z łososia. Na wszystkich kawałkach ryby ułożyć kolejne 3-4 plasterki masła i ponownie oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Pomarańczę dokładnie umyć i przekroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok a drugą pokroić w kilka półplasterków (o grubości ok 4 mm). Polać łososia wyciśniętym sokiem i na każdym kawałku ryby ułożyć półplasterki pomarańczy. Naczynie zamknąć pokrywką i całość wstawić do ZIMNEGO piekarnika. Ustawić temperaturę pieczenia (górna i dolna grzałka) na 200°C i piec łososia przez 1 h. Tak upieczoną rybę podawać na ciepło z puree ziemniaczanym, ryżem, kaszą, gotowanymi lub pieczonymi warzywami. Łosoś wychodzi bardzo soczysty i smaczny. Polecam gorąco.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty