Muffiny Sernikowe


Muffiny Sernikowe

Często, gdy przygotowujemy jakieś dania lub ciasta z masy sernikowej a przepis nie wymaga zużycia całego kilograma masy, zastanawiamy się, co zrobić z pozostałą częścią masy. Gdy piekłam swój Sernik Black Red White  

https://kulinarne-co-nieco.blogspot.com/2019/03/sernik-black-red-white-wykonanie.html

stanęłam właśnie przed tym dylematem. Przepis na sernik zakładał 600 g masy serowej. Postanowiłam, więc pozostałe 400 g masy wykorzystać do zrobienia Muffinek Sernikowych. Wyszły bardzo delikatne i smaczne. Zniknęły w mgnieniu oka.

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki typ 450
- ¾ szklanki miałkiego cukru
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g roztopionego masła
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub mleka
- 2 jajka


 Składniki na masę serową:

- 350 do 400 g twarogu sernikowego
- 2 żółtka
- 2 białka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka kaszy manny
- szczypta soli


Dodatkowo:

- cukier trzcinowy
- cukier puder
- ulubione owoce
- opcjonalnie: krem lub bita śmietana



Przygotowanie ciasta:

Do miski miksera przesiać wszystkie suche składniki. W drugiej misie połączyć składniki mokre: jogurt, rozpuszczone i ostudzone masło i jajka. Chwile miksować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie mokre składniki dodać do suchych i miksować do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.


Przygotowanie masy serowej:

Twaróg sernikowy zmiksować z żółtkami, cukrem wanilinowym oraz kaszą manną. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę połączyć z masą serową i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia się składników.


Przygotowanie Muffinek Sernikowych:

Wypełnianie foremek/papilotek zacząć od 1 łyżki ciasta następnie 1 łyżka masy serowej i jako ostatnia znowu łyżka ciasta. Ostatnią warstwą zawsze musi być warstwa ciasta. Każdą babeczkę można dodatkowo posypać odrobiną cukru trzcinowego, która podczas pieczenia utworzy chrupiącą, karmelową skórkę. Piekarnik nagrzać do 170°C.  Muffiny wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 min. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne posypać cukrem pudrem lub udekorować kremem albo bitą śmietaną. Podawać z owocami np. z maliną, truskawką lub borówką.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty