Tiramisu z Waniliową Bezą


Tiramisu z Waniliową Bezą

Tiramisu – deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso z likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera Mascarpone, śmietanki i cukru, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Postanowiłam ten deser zrobić na blatach waniliowej bezy i muszę przyznać, że całość wyszła wyśmienita w smaku. Krem kawowy idealnie przełamuje słodycz bezy nadając niepowtarzalnego smaku.



Składniki na bezę:

- 5 białek
- 250 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z wanilią lub pestki z 1 laski wanilii
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli


Składniki na kremy:

- 330 ml śmietanki 30 %
- 500 g serka Mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek kawy rozpuszczalnej


Składniki na poncz:

- 250 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy
- 4 łyżki likieru Amaretto


Dodatkowo:

- opakowanie podłużnych biszkoptów
- łyżka gorzkiego kakao
- 50 g gorzkiej czekolady


Przygotowanie bezy:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na papierze do pieczenia narysować dwa prostokąty o wymiarach 15 x 30 cm. Do misy miksera wlać białka i ubić na lekką pianę. Cukier i cukier z prawdziwą wanilią wymieszać razem ze sobą. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując po każdej dodanej porcji cukru. Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Nie ma możliwości już na tym etapie przebicia piany z białek. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.  Ubijać jeszcze przez minutę. Przy pomocy łyżki lub worka cukierniczego uformować dwa prostokątne blaty. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 5 minut w 180°C a następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i suszyć bezę dalej przez minimum 2½ do 3 godzin (z termoobiegiem). Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor. Blat bezowy najlepiej przygotować dzień wcześniej tak, aby po wymaganym czasie suszenia pozostawić ją do rana w piekarniku. Dobrze wysuszona beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. Podczas suszenia beza może trochę popękać, ale to zupełnie normalne i nie ma się, czym przejmować, to tak ma być:-).


Przygotowanie kremów:

Z 330 ml śmietanki odlać pół szklanki. Zagotować i dokładnie połączyć z kawą rozpuszczalną. Przestudzić i następnie mocno schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.

Krem biały - Do misy miksera wlać mocno schłodzoną pozostałą część śmietanki, dodać cukier i ubić. Gdy śmietanka zacznie się już ścinać dodać serek Mascarpone i nadal ubijać do uzyskania gęstej kremowej konsystencji. Krem podzielić na dwie równe części. Do oddzielnej miski odłożyć połowę białego kremu.

Krem kawowy – Do pozostałej w mikserze części białego kremy dodać teraz schłodzoną resztę śmietanki z kawą i miksować aż krem ponownie uzyska gęstą konsystencję.


Przygotowanie Ponczu:

Zaparzyć szklankę mocnej kawy a następnie ją wystudzić. Dodać likier Amaretto i wymieszać. Całość przelać do głębokiego talerza.


Przygotowanie Tiramisu z Bezą:

Na dolny blat bezowy wyłożyć biały krem. Następnie na kremie układać biszkopty. Każdy pojedynczy biszkopt najpierw bardzo krótko zanurzać w ponczu i układać na kremie. Cała powierzchnia kremu ma być pokryta nasączonymi biszkoptami. Teraz na warstwę biszkoptów wyłożyć krem kawowy i przykryć całość drugim blatem bezowym delikatnie go dociskając. Należy uważać, aby blat nie popękał. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę nanieść na bezę łyżeczką robiąc tzw. esy-floresy a następnie całość posypać gorzkim kakao. Tak przygotowany deser wstawić na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc, aby kremy dobrze stężały.



Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne Posty