Batoniki a’la Nestle Lion


Batoniki a’la Nestle Lion

Propozycja na szybki deser lub przekąskę. Chrupiące płatki kukurydziane połączone z orzechami i czekoladą to świetna propozycja dla zarówno małych, jaki i dużych wielbicieli słodkości.



Składnik:

- 200 g płatków Nestle Lion Czekolada i Karmel
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki miodu
- 100 g masła
- orzechy laskowe (ilość wg własnych preferencji)
- orzechy włoskie (ilość wg własnych preferencji)
- orzeszki ziemne solone i niesolone (ilość wg własnych preferencji)
- migdały w płatkach (ilość wg własnych preferencji)
- rodzynki (ilość wg własnych preferencji)
- ½ szklanki cukru (opcjonalnie – można pominąć)


Przygotowanie:

Orzechy i migdały posiekać na mniejsze kawałki i wymieszać z płatkami i rodzynkami. W garnku rozpuścić masło. Dodać miód i oba rodzaje połamanej na mniejsze kawałki czekolady (a także cukier, jeśli zdecydujemy się go dodać). Całość podgrzewać, aż masa stanie się rzadka i płynna. Zdjąć z ognia i dodać mieszankę płatków z bakaliami. Wszystko dokładnie wymieszać. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać a następnie przykryć dodatkowym arkuszem papieru do pieczenia. Na wierzch położyć np. ciężką i grubą książkę kucharską, aby cała masa była dobrze dociśnięta. Wstawić całość do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała. Płat batonowej masy pokroić na mniejsze części i podawać, jako słodką przekąskę lub deser. Przechowywać w lodowce.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty