Torcik Oreo


Torcik Oreo

Przepyszny, mocno śmietankowy torcik z bogatym dodatkiem najpopularniejszych ciasteczek w Polsce i nie tylko – Ciastka Oreo, markizy, składające się z dwóch okrągłych czekoladowych herbatników przełożonych słodkim kremem. Świetna propozycja na wszelkiego rodzaju okazje i imprezy. Jestem pewna, że ta kompozycja przypadnie do gustu wszystkim łasuchom a zwłaszcza dzieciom.



Składniki na spód:

- 16 do 20 sztuk ciastek Oreo ( 2 duże opakowania)
- 100 ml roztopionego masła


Składniki na krem:

- ok 1 szklanka mleka w proszku lub 100 g białej czekolady dobrej jakości
- 330 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 opakowania mixu do bitej śmietany
- 500 g serka Mascarpone
- 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 6 sztuk pokruszonych ciastek Oreo


Dodatkowo:
- kilka przeciętych na pół ciastek Oreo do dekoracji
- ok 8 sztuk zmielonych ciastek Oreo do posypania
- bita śmietana do dekoracji


Przygotowanie:

Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). 16 do 20 ciastek zmielić w blenderze na drobny piasek. Masło roztopić i dokładnie połączyć z pomielonymi ciastkami, aż powstanie jednolita masa. Masę przełożyć do formy wyklejając nią cały spód i boki. Mocno i dokładnie docisnąć przy pomocy szklanki z równym dnem. Tortownicę włożyć do lodówki, aby masa zastygłą i lekko stwardniała. W tym czasie przygotować krem. 500 g serka Mascarpone utrzeć w misie miksera z cukrem wanilinowym i ekstraktem waniliowym na gładką i puszystą masę. Następnie dodać mleko w proszku (po jednej łyżce) wciąż ucierając. Jeśli zdecydujemy się użyć białej czekolady należy ją najpierw rozpuścić w kąpieli wodnej, aby uzyskać bardzo płynną konsystencję. Połączyć ją z masą serową wlewając cienkim strumieniem ciągle miksując, aż składniki się dokładnie połączą. W drugiej misie ubić mocno schłodzoną śmietankę dodając w trakcie miksowania łyżkę cukru pudru i mixu do bitej śmietany. Gdy śmietana będzie już dobrze ubita zacząć łączyć ją z masą serowa (przynajmniej w dwóch turach). Należy śmietanę dokładnie wmieszać w masę serową przy pomocy łopatki. Można użyć miksera ręcznego i mieszać całość na średnich obrotach. Ale należy robić to z dużym wyczuciem i uwagą, aby nie przebić całej masy. 6 ciastek Oreo pokruszyć ręcznie lub przy pomocy np. wałka do ciasta na drobniejsze kawałki a następnie wmieszać je do kremu. Tak powstały krem równo wyłożyć w tortownicy na ciasteczkowym spodzie. Kolejną ilość ciastek Oreo zmielić w blenderze na drobne okruszki i obsypać nimi wierzch kremu. Dodatkowo udekorować wierz tortu połówkami pozostałych ciastek i np. bitą śmietaną wg własnej fantazji czy upodobań.

Całość włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.






Życzę dobrej zabawy i smacznego


Komentarze

Popularne Posty