Ciasteczka Bezowe z Malinami i Kremem Kawowym


Ciasteczka Bezowe z Malinami i Kremem Kawowym


Czasem, gdy zostają nam białka, których nie zużywamy do innych potraw, zastanawiamy się, co z nimi zrobić. Oczywiście jest wiele przepisów na wykorzystanie białek z jaj, ale ponieważ ja uwielbiam beze to tym razem przedstawiam pomysł ma ciasteczka bezowe z aromatycznym kremem kawowym i malinami. Można użyć także innych ulubionych owoców tj.: truskawki, jagody, banany itd. Zamiast robić duży tort bezowy, który czasami podczas krojenia może się łamać i kruszyć można zrobić mini torciki w postaci ciasteczek, które łatwiej się serwuje i równie smacznie zjada.



Składniki na bezę:

- 5 białek
- 250 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli


Składniki na kremy:

- 250 ml śmietanki 30 %
- 250 g serka Mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej


Dodatkowo:

- świeże maliny
- świeża mięta




Przygotowanie bezy:

Piekarnik rozgrzać do 150°C. Płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim kółka o średnicy ok 10 cm. Do misy miksera wlać białka i ubić na lekką pianę. Cukier i cukier waniliowy (lub aromat) wymieszać razem ze sobą. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując po każdej dodanej porcji cukru. Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Nie ma możliwości już na tym etapie przebicia piany z białek. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.  Ubijać jeszcze przez minutę. Przy pomocy worka cukierniczego formować okrągłe ciasteczka najpierw wypełniając całą powierzchnię okręgów a następnie dodać kolejną warstwę masy bezowej tylko po brzegu okręgów. Ma powstać coś w stylu małych pucharków z miejscem na środku, do którego będziemy potem nakładać krem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w 150°C a następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć bezę dalej przez minimum 1½ do 2 godzin (z termoobiegiem). Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor. Blaty ciasteczek bezowych najlepiej przygotować dzień wcześniej tak, aby po wymaganym czasie suszenia pozostawić je do rana w piekarniku. Podczas suszenia bezy mogą trochę popękać, ale to zupełnie normalne i nie ma się, czym przejmować, to tak ma być:-).


Przygotowanie kremów:

Z 250 ml śmietanki odlać pół szklanki. Zagotować i dokładnie połączyć z kawą rozpuszczalną. Przestudzić i następnie mocno schłodzić przez 15 minut w zamrażarce. Do misy miksera wlać mocno schłodzoną pozostałą część śmietanki, dodać cukier i ubić. Gdy śmietanka zacznie się już ścinać dodać serek Mascarpone i nadal ubijać do uzyskania gęstej kremowej konsystencji. Następnie dodać schłodzoną resztę śmietanki z kawą i miksować aż krem ponownie uzyska gęstą konsystencję.
Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką do kremów i zacząć napełniać ciasteczka obficie kremem. Udekorować malinami i listkami mięty.

Ciasteczka przechowywać w lodówce.




Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne Posty