Ziemniaczki Faszerowane z Gotowanym Mięsem


Ziemniaczki Faszerowane z Gotowanym Mięsem


Często spotykam się z pytaniem – co można zrobić z mięsa, na którym wcześniej ugotowaliśmy rosół? Jest wiele możliwości na wykorzystanie takiego mięsa np. pulpeciki, potrawka, pasta mięsna do chleba, sałatka itd. Jakiś czas temu na swoim blogu prezentowałam faszerowane ziemniaczki z farszem twarogowym. Tym razem postanowiłam wypróbować ten przepis z wykorzystaniem właśnie mięsa z rosołu. I to był strzał w 10-tke! Wyszły przepyszne i są świetnym pomysłem na tzw. ,,obiad inaczej”. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu a jestem pewna, że wszyscy, którzy będą mieli okazję ich skosztować będą zachwyceni.




Składniki:

- 6 średnich ziemniaków ( do pieczenia) na łódeczki
- 6-8 średnich podudzi z kurczaka lub 4 duże udka
- 2 cebule
- sól, pieprz
- 1 mała marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- ¼ średniego selera
- 10 g miękkiego masła


Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie łyżeczką wydrążyć środek, aby powstała ,,łódeczka”.  Ziemniaczane ,,łódeczki” posmarować niewielką ilością oleju i posypać solą i pieprzem. Mięso gotować wraz z marchewką, pietruszką i selerem do miękkości (najlepiej użyć mięsa z ugotowanego rosołu). Następnie mięso obrać od kości i zmielić w maszynce do mięsa razem z 2 lub 3 łyżkami wydrążonego miąższu z ziemniaków oraz z wcześniej podsmażoną cebulą. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie i łyżeczką dość obficie nakładać do ,,łódeczek” ziemniaczanych. Na wierzchu każdej ,,łódeczki” położyć cieniutki plasterek zimnego masła. Ziemniaki umieścić w papilotkach do babeczek i układać jedna przy drugiej na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać przez około 40 min, aż farsz się lekko zarumieni. Podawać na ciepło z ulubioną sałatką, surówką lub gotowanymi warzywami.






Smacznego

Komentarze

Popularne Posty