Mrożona Herbata z Mango


Mrożona Herbata z Mango

Mrożona herbata to napój, który w upalne dni idealnie gasi pragnienie i wyśmienicie smakuje. Przepis na taką herbatę jest banalnie prosty a ja tym razem pragnę zaproponować odrobinę dodatkowej egzotyki. Mango jest owocem o bardzo soczystym i dość wyrazistym smaku a także przepięknej pomarańczowej barwie. Wystarczy niewielka ilość tego owocu w napojach czy potrawach, aby poczuć się jak na tropikalnych wakacjach. Polecam serdecznie.



Składniki:

- 1 l mocno schłodzonej wody mineralnej niegazowanej (można dać więcej)
- 1 duże lub 2 małe Mango
- ¾ szklanki cukru (ilość można wyregulować wg własnych preferencji)
- 4 torebki ulubionej herbaty (ja dałam 1 Brzoskwiniową i 3 Earl Grey)


Przygotowanie:

Butelkę wody mineralnej najlepiej dzień wcześniej umieść w lodówce, aby dobrze się schłodziła, dzięki temu po przygotowaniu herbaty będzie można ją od razu podawać. W przeciwnym razie gotową herbatę trzeba będzie potem wstawić do lodówki na 2 h, aby dobrze się schłodziła.

Mango obrać ze skórki i usunąć pestkę. Pokroić owoc na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i dodać 1 szklankę wody oraz cukier. Zagotować i od momentu zagotowania się wody dusić na wolnym ogniu do czasu aż mango będzie całkowicie miękkie. Następnie zmiksować całość blenderem ręcznym na gładką masę. Odcedzić mus przez bardzo gęste sitko lub gazę, aby oddzielić miąższ od syropu. Miąższ można przełożyć do słoiczka i wykorzystać, jako dodatek do jogurtu naturalnego, owsianki, naleśników lub dodać do niego uprażone jabłka a potem upiec przepyszną szarlotkę. Torebki z ulubioną herbatą (można użyć herbaty czarnej, owocowej a nawet zielonej) zalać wrzątkiem (ok 100 ml wody) i zaparzyć bardzo mocną esencję ( zaparzać ok 10 min). Następnie połączyć syrop z mango z esencją herbacianą i wlać pozostała, zimną wodę mineralną. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z dużą ilością kostek lodu i kilkoma listkami świeżej mięty. Herbatę przechowywać w lodówce.







Smacznego


Komentarze

Popularne Posty