Kremowy Torcik Czekoladowy z Poziomkami


Kremowy Torcik Czekoladowy z Poziomkami

Na weekend pragnę zaproponować bardzo szybki w przygotowaniu, niesamowicie delikatny, kremowy i pyszny torcik czekoladowy połączony ze świeżymi i aromatycznymi poziomkami. Przygotowany na bazie serka Mascarpone i Ricotty, bez pieczenia, bez cukru i bez żelatyny. Torcik po dobrym schłodzeniu w konsystencji i smaku przypomina lody czekoladowe i myślę, że zasmakuje każdemu. Polecam.



Składniki na spód:

- 500 g herbatników kakaowych
- 150 g roztopionego masła


Składniki na masę:

- 500 g serka Mascarpone
- 250 g serka Ricotta
- 200 ml śmietanki 36%
- 200 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady
- minimum 125 g poziomek


Przygotowanie:

Tortownicę o Ø 26-27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Herbatniki zmielić na bardzo drobno w mikserze i dokładnie połączyć z roztopionym masłem. Konsystencja ma przypominać tzw.: mokry piasek. Masę herbatnikową przesypać do tortownicy i wyłożyć nią spód oraz boki tortownicy dość mocno ugniatając dłonią. Na spodzie ułożyć umyte i osuszone poziomki. Odstawić tortownicę na czas przygotowywania masy czekoladowej do lodówki.

W garnuszku zagotować śmietankę 30 % i do gotującej się śmietanki dodać połamane na kawałki oba rodzaje czekolady. Dokładnie wymieszać (już nie gotować) do czasu, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję a czekolada będzie całkowicie rozpuszczona. Odstawić do przestygnięcia.

W misie miksera umieścić śmietankę 36 % i ubić ją na gęstą masę. Dodać serki Mascarpone i Ricotta oraz aromat waniliowy. Wszystko miksować na wysokich obrotach, aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodać wcześniej rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Miksować całość jeszcze przez ok 5 min do całkowitego i dokładnego połączenia się składników. Następnie masę przelać do tortownicy na spód herbatnikowy. Wyrównać i odstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa dokładnie stężała. 

Torcik przed podaniem udekorować wg własnych upodobań np., kremem i poziomkami lub startą na tarce czekoladą. Podawać dobrze schłodzony.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty