Kruche Ciasteczka Kajmakowe


Kruche Ciasteczka Kajmakowe

Maślane, delikatne i bardzo, bardzo kruche ciasteczka z dodatkiem masy kajmakowej to pyszna przekąska, która sprawdzi się, jako dodatek do kawy lub herbaty, generalnie zawsze i wszędzie. Mają smak słodko – słony i to nadaje im charakteru. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można zabrać je ze sobą wszędzie: do pracy, w podróż itd. Są po prostu pyszne.  Polecam gorąco.

Składniki:

– 200 g masła lekko twardego
– 2 czubate łyżki cukru
– szczypta soli
– 350 g mąki pszennej
– 200 g kakaowej masy kajmakowej

Dodatkowo:

– 100 g posiekanych, solonych orzeszków ziemnych



Przygotowanie:

W misie miksera umieścić lekko twarde jeszcze i pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz cukier. Zacząć ucierać na jednolitą masę. Dodać kakaową masę kajmakową (można użyć również zwykłej – śmietankowej) i miksować aż do połączenia się składników. Orzeszki zmielić w blenderze na mniejsze kawałki i odsypać ok 2 łyżki do miseczki (posłużą na do dekoracji) a resztę dodać do utartej masy i wymieszać. Zmienić łopatki w mikserze na haki do wyrabiania ciasta. Do masy dodać mąkę i wyrobić ciasto do czasu, aż mąka dobrze wymiesza się z masłem i masą kajmakową. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie, ale mikserem jest szybciej i dokładniej.

Piekarnik rozgrzać do 180°C a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy nabierać łyżeczką niewielkie porcje ciasta i w dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w ok 5 cm odstępach. Lekko spłaszczyć każdą kulkę dłonią. Na tym etapie można na każdej kulce wycisnąć przy pomocy pieczątek albo foremek do ciastek ulubione wzorki lub użyć zwykłego widelca, aby delikatnie je ozdobić. Posypać ciasteczka odrobiną zmielonych orzeszków. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 min - opcja z termoobiegiem lub ok 20 min w opcji bez termoobiegu.

Po wymaganym czasie pieczenia, blachę wyjąć z piekarnika i odstawić na 10-15 min, aby ciasteczka lekko przestygły i delikatnie stwardniały. Następnie przełożyć na talerzyk lub do puszki. Przechowywać w suchym i szczennym pojemniku.




Smacznego.

Komentarze

  1. Same ciasteczka to tak trochę za sucho co nie? Wypadałoby jakąś kawę do tego dołożyć:) Kawa ziarnista od https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_KAWA-ZIARNISTA-156.html na pewno sprawdzi się tu świetnie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty