Zupa Krem Ogórkowa


Zupa Krem Ogórkowa

Prosta i szybka w przygotowaniu zupa na bazie rosołu, który został nam z dnia poprzedniego. Mnie rosół smakuje najbardziej w dniu, w którym go gotuję. Następnego dnia już niekoniecznie mam na niego ochotę. Podejrzewam, że wiele osób ma podobne odczucia i zawsze w takiej sytuacji zastanawia się, co by tu fajnego z niego zrobić. Ponieważ lubię zupy w formie kremów za ich delikatność i aksamitność chcę dziś zaproponować zupę krem ogórkową, czyli ogórkowa ,,inaczej”. Zachęcam do wypróbowania.



Składniki:

- 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 ugotowane marchewki (z rosołu)
- 1 ugotowana pietruszka (korzeń – z rosołu)
- kawałek ugotowanego selera (z rosołu)
- 4 duże ziemniaki
- 700 g ogórków kiszonych
- sól, pieprz
- ½ szklanki śmietany 12 lub 18 %



Przygotowanie:

Zupę tę najlepiej przygotować na rosole np. z niedzielnego obiadu. Gdy jednak nie mamy w danym momencie rosołu należy go najpierw ugotować 😉.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ogórki i ugotowane warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka i seler) zetrzeć na tarce z grubymi oczkami a następnie zalać 2 litrami bulionu/rosołu. Gotować na małym ogniu, aż ogórki zmiękną w wywarze. Na koniec dodać ugotowane i odcedzone ziemniaki, doprawić całość solą i pieprzem do smaku na następnie dokładnie zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę i chwilę jeszcze pogotować. 

Na tym etapie zupę można zabielić śmietaną, którą należy wcześniej zahartować. Hartowanie śmietany polega na powolnym dodawaniu do niej kilku chochelek gorącej zupy i energicznym wymieszaniu jej. Następnie zahartowaną mieszankę przelać z powrotem do garnka z zupą, wymieszać i już nie zagotowywać, aby śmietana się nie ścięła!

Ja osobiście wolę zupę zabielać śmietaną już na talerzu.




Smacznego


Komentarze

Popularne Posty