Czekoladowy Sernik Japoński z Musem Nugatowym z Pralinek Merci


Czekoladowy Sernik Japoński z Musem Nugatowym z Pralinek Merci

Lekko czekoladowy Sernik Japoński pieczony jedynie na bazie serka Mascarpone jest bardzo delikatny. Przełożony aksamitnym, kremowym musem nugatowym z pralinek Merci i mocno schłodzony sprawia, że całość bardziej przypomina deser lodowy niż ciasto. Jest naprawdę pyszny i gorąco zachęcam do wypróbowania. Polecam.



Składniki na sernik:

- 140 g drobnego cukru do wypieków
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- szczypta soli
- 50 g masła
- 30 g kremu orzechowo – czekoladowego Nutella
- 250 g serka Mascarpone
- 100 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 60 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 op. cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy.


Składniki na mus nugatowy:

- 250 ml śmietanki kremówki 36 %
- 500 g serka Mascarpone
- 1 opakowanie pralinek Merci (FINEST SELECTION KOLEKCJA NIEBIESKA) 

- 2 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego Nutella

- 1½ łyżki żelatyny


Składniki na polewę:

- 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 100 g dobrej, jakości białej czekolady
- 2 łyżki mleka w proszku.
- 50 g gorzkiej czekolady



Przygotowanie sernika:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Przygotować tortownicę o Ø ok 23 cm., lub kwadratową blaszkę. Spód oraz boki wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając ,,kołnierz” z papieru wystający ok 5 cm ponad formę. Formę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do formy nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C bez termoobiegu.

Żółtka oddzielić od białek. W misie miksera żółtka utrzeć z serkiem Mascarpone i kremem Nutella na gładką masę. Masło roztopić w kuchence mikrofalowej lub tradycyjnie w garnuszku. Roztopione masło wymieszać z mlekiem i dodać do masy żółtkowej nie przerywając miksowania. Następnie do masy dodać mąkę pszenną, skrobie ziemniaczaną, łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli oraz aromat waniliowy lub cukier waniliowy. Całość miksować jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

W drugiej misie ubić białka z cukrem na sztywną i lśniącą pianę tak jak do bezy. Gdy białka będą już ubite delikatnie wmieszać je do masy żółtkowej za pomocą rózgi lub łopatki, w przynajmniej trzech turach. Na tym etapie nie używać już miksera. Masa ma być jednolita i gładka.

Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy i umieścić ją w większym naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Następnie do naczynia żaroodpornego/blaszki wlać wrzącą wodę, w taki sposób, by woda sięgała do połowy wysokości formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec najpierw 15 min w 200°C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec jeszcze przez 30 min. Po wymaganym czasie pieczenia sernik pozostawić w ciepłym piekarniku przez ok 40 min a następnie wyjąć go na blat i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

W tym czasie przygotować mus nugatowy.


Przygotowanie musu nugatowego:

Śmietankę zagotować w garnuszku i w ciepłej śmietance dokładnie rozpuścić czekoladki Merci (wszystkie z opakowania), krem Nutella i żelatynę. Całość wystudzić i dobrze schłodzić w zamrażarce przez ok 40 min.

W misie miksera umieścić 500 g serka Mascarpone i schłodzoną masę czekoladową. Wszystko zmiksować na gładki dość gęsty krem. Pilnować jednak procesu ubijania, aby nie ,,przebić” kremu. Krem w procesie chłodzenia mocno zgęstnieje i jego konsystencja się ustabilizuje.

Wystudzony sernik przekroić na dwa równe blaty. Pierwszy blat ponownie umieścić w blaszce, w której był pieczony. Na blacie równo rozprowadzić mus nugatowy i przykryć całość drugim blatem sernikowym, lekko docisnąć. Całość schłodzić w lodówce przez ok 1h.


Przygotowanie polewy:

Śmietankę podgrzać i w ciepłej rozpuścić białą czekoladę i mleko w proszku. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać rózgą lub łopatką, aby masa miała gładką i jednolitą konsystencje. Chwilkę przestudzić od czasu do czasu mieszając.

Wierzch lekko schłodzonego sernika polać polewą a polewę posypać startą na tarce gorzką czekoladą. Sernik ponownie umieścić w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Podawać dobrze schłodzony.





Smacznego 


Komentarze