Pączki Hiszpańskie


Pączki Hiszpańskie

Pączki Hiszpańskie znane też pod nazwą Wiedeńskie Gniazdka. Robi się je z ciasta parzonego. Są mięciutkie i bardzo delikatne. Do ciasta nie używa się cukru, więc nie są słodkie. Słodyczy pączkom nadaje lukier, w którym się je moczy lub polewa. Przygotowanie ciasta na pączki Hiszpańskie zajmuje bardzo mało czasu i robi się je znacznie szybciej niż tradycyjne pączki drożdżowe. Są przepyszne. Polecam.

Składniki:

- 100 g masła
- 135 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 4 jajka
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- olej do smażenia


Składniki na lukier:

- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 do 4 łyżek mleka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny



Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i cały czas mieszać/ucierać całość drewnianą łyżką przez około 2 - 3 minuty, nie ściągając z palnika,. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się szkliste i będzie bez trudu odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Można również przełożyć masę do misy miksera i rozpocząć ucieranie na średnich obrotach miksera, aby szybciej przestudzić masę. Następnie zwiększyć obroty i zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodawać pojedynczo jedno po drugim dokładnie miksując masę po każdym dodanym jajku (ten proces jest bardzo ważny).  Na koniec do masy dodać spirytus i chwilę całość jeszcze miksować do połączenia się ciasta ze spirytusem. Dzięki temu podczas smażenia ciasto nie będzie wchłaniało zbyt dużej ilości tłuszczu.

W szerokim garnku umieść olej i zacząć go podgrzewać (do ok 175°C)

Z papieru do pieczenia wyciąć kilkanaście kwadratów o wymiarach ok 10 x 10 cm i posmarować je cienką warstw oleju. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na każdym kwadracie wyciskać porcję ciasta formując je w okrąg o Ø 6-7 cm. Następnie partiami wrzucać je na gorący olej papierem do góry. Po ok minucie delikatnie szczypcami odkleić arkusz papieru i smażyć pączki po ok 4 do 5 min z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzić.



Przygotowanie lukru:

Wszystkie składniki umieścić razem w miseczce i dokładnie utrzeć łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej i lekko lejącej masy. Następnie wystudzone pączki namaczać w lukrze wierzchnią stroną lub polewać łyżeczką.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty