Sernik Błękitna Laguna


Sernik Błękitna Laguna

Pyszny, mocno kremowy o delikatnym smaku borówki sernik oraz pięknej błękitnej barwie, zaprezentuje się bardzo oryginalnie i elegancko na każdym stole jak również wzbudzi zachwyt i podziw wszystkich gości i domowników. Sernik jest prosty w przygotowaniu i wilgotny w środku, lecz jak każdy sernik wymaga uzbrojenia się w cierpliwość nim będzie gotowy do podania. Polecam gorąco.
 

Składniki na spód:

- 300 g herbatników
- niebieski barwnik spożywczy (ilość wg uznania)
- 80 g masła


Składniki na masę sernikową:

- 150 g borówki amerykańskiej lub jagód
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 Mascarpone
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (Dr. Oetker)
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 op. budyniu wanilinowego
- 5 jajek
- niebieski barwnik spożywczy (ilość wg uznania)


Składniki na dekorację:

- 100 g serka Mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki 36 %
- 2 niebieskie galaretki
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka borówek lub świeżych jagód



Przygotowanie:

Tortownicę o Ø 27 cm lub kwadratową blachę o wymiarach 35 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Formę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do formy nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.

Herbatniki zmiksować dokładnie na bardzo drobno (na tzw. ,,piasek”). Masło wraz z niebieskim barwnikiem spożywczym roztopić i dodać do zmielonych herbatników, dokładnie wymieszać. Mieszankę wysypać na spód tortownicy, dokładnie ugnieść i wyrównać. Odstawić do lodówki.

Obie galaretki dokładnie rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.

Borówki umyć i zmiksować blenderem na gładki mus. Do borówkowego musu dodać aromat waniliowy, śmietankę kremówkę i odrobinę niebieskiego barwnika spożywczego, aby zintensyfikować barwę. Tak przygotowaną mieszankę umieścić w misie miksera wraz z serkiem Mascarpone i cukrem. Zacząć ucierać na średnich obrotach miksera, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać twaróg sernikowy nie przerywając miksowania.  Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, budyń (sam proszek) oraz jajka (pojedynczo – dokładnie miksując po każdym dodanym jajku).

Masę serową wylać na herbatnikowy spód i wstawić do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec sernik przez 1 godzinę.

Po zakończonym czasie pieczenia tortownice ostrożnie wyjąć z kąpieli wodnej, odwinąć z foli aluminiowej i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Gdy serniki ostudzi się już do temperatury pokojowej przygotować dekorację.
Wystudzoną, lecz jeszcze płynną galaretkę ostrożnie wylać na wierzch sernika a następnie całość wstawić do lodówki na kilka godzin, aby galaretka stężała. Następnie w misie miksera umieścić serek Mascarpone, śmietankę, cukier i odrobinę niebieskiego barwnika spożywczego. Całość ubić na gładki krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować sernik wg własnej fantazji dodając na koniec kilka owoców borówki lub jagód.
Sernik ponownie umieścić w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Podawać dobrze schłodzony.



Smacznego






Komentarze

Popularne Posty