Bezglutenowe Ciasto z Wiśniami z Mąki Kokosowej


Bezglutenowe Ciasto z Wiśniami z Mąki Kokosowej

Ciasto to jest bardzo proste, łatwe i przyjemne a przy tym delikatne i lekkie. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno oraz udaje się za każdym razem. Polecam gorąco.

Danie zakwalifikowanie do kategorii – II śniadanie, podwieczorek.

Kaloryczność potrawy ( jedna porcja ok 62 g): 130 kcal
W tym: Białka 5.69 g | Tłuszcze 4.17 g | Węglowodany 18.71 g (w tym cukry 9.71 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.




Składniki
(na 16 porcji):

- 10 jajek
- 150 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki ziemniaczanej (ok. 4 łyżki)
- 100 g mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego


Dodatkowo:

- garść świeżych wydrylowanych wiśni (mogą być też mrożone)



Przygotowanie:

Foremkę o wymiarach 35 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód). Piekarnik rozgrzać do 170°C.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na gęstą pianę jak na bezę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtku ciągle miksując. Na koniec dodać aromat waniliowy.

W oddzielnej misce wymieszać ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia.
Następnie do masy jajecznej delikatnie wmieszać ( w przynajmniej trzech turach) suche składniki przy pomocy łopatki lub rózgi kuchennej.

Przelać gotową masę do foremki a na wierzchu poukładać wiśnie delikatnie je wciskając w masę.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 55 – 60 min lub do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu przestudzić na kratce a następnie oprószyć odrobiną cukru pudru.





Smacznego

Komentarze

Popularne Posty