Śniadanie w Słoiczku – Kremowa Kaszka a’la Monte (*SERIA FIT*)


Śniadanie w Słoiczku – Kremowa Kaszka a’la Monte (*SERIA FIT*)

Kolejna odsłona kremowej kaszki na śniadanie w wersji z warstwą czekoladowo – orzechową, do złudzenia przypominające w smaku znany każdemu deserek Monte. Idealne śniadanie do zabranie ze sobą do pracy lub szkoły. Polecam gorąco.

Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok. 238 g ): 332 kcal
W tym: Białka 12.11 g | Tłuszcze 16.53  g | Węglowodany 35.29 g ( w tym cukry 13.84 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki na warstwę czekoladowo - orzechową
(na 6 porcji):

- 500 ml czekoladowego mleka sojowego
- 1 jajko
- 50 g kaszy manny
- 1 łyżka syropu klonowego – opcjonalnie
- 80 g pasty orzechowej Krukamella – zdrowszy odpowiednik Nutelli
- 3 łyżki czekolady na gorąco instant DecoMorreno (MV 104) (można kupić w sklepach Selgros lub w sklepach internetowych)
- 30 g orzechów laskowych

Dodatkowo:

- 20 g orzechów laskowych do dekoracji



Przygotowanie warstwy czekoladowo – orzechowej:

Przygotować 6 słoiczków z nakrętkami.

W garnku (najlepiej z powłoką nieprzywierającą) umieścić wszystkie wymienione w przepisie składniki i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Całość podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć zmniejszyć moc palinka do minimum i podgrzewać jeszcze przez ok 2 min nie przerywając mieszania. Następnie przelać zawartość do kielicha blendera ( można także zmiksować kaszkę blenderem ręcznym) i zblendować na gładki krem ( miksować przez ok 3-4 min).

Zmiksowany krem rozlać do słoiczków w równych porcjach i zacząć przygotowywać warstwę waniliową.




Składniki na warstwę waniliową
(na 6 porcji):

- 500 ml mleka 2%
- 1 jajko
- 50 g mleka sojowego naturalnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią



Przygotowanie warstwy waniliowej:

Postępować dokładnie tak samo jak przy warstwie czekoladowo – orzechowej.

W garnku (najlepiej z powłoką nieprzywierającą) umieścić wszystkie wymienione w przepisie składniki i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Całość podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć zmniejszyć moc palinka do minimum i podgrzewać jeszcze przez ok 2 min nie przerywając mieszania. Następnie przelać zawartość do kielicha blendera ( można także zmiksować kaszkę blenderem ręcznym) i zblendować na gładki krem ( miksować przez ok 3-4 min).

Zmiksowany krem ponownie w równych porcjach rozlać do słoiczków na zastygający już delikatnie czekoladowo-orzechowy krem.  Słoiczki następnie zamknąć/zakręcić. Odstawić na bok do ostygnięcia a następnie schować do lodówki. Rano udekorować posiekanymi orzechami laskowymi.  




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty