Batony Śniadaniowe (*SERIA FIT*)


Batony Śniadaniowe (*SERIA FIT*)

Batony śniadaniowe, zdrowe, pyszne i sycące. Idealne na śniadanie, drugie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Ta przekąska sprawdzi się, kiedy masz ochotę na coś pysznego i słodkiego. Można zabrać ją ze sobą dosłownie wszędzie i zawsze. Polecam do wypróbowania

Kaloryczność potrawy (jednego batona ok. 50 g ): 250 kcal
W tym: Białka 6.09 g | Tłuszcze 16.32  g | Węglowodany 20.75 g ( w tym cukry 10.56 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki
(na ok 26 batoników):

- 200 g płatków owsianych górskich
- 150 g miodu
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g migdałów (bez skórki)
- 100 g suszonej żurawiny
- 80 g masła orzechowego bez soli – polecam masło firmy Krukam
- 80 g orzeszków ziemnych bez soli
- 60 g blanszowanych płatków migdałowych
- 50 g masła
- 40 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 15 g poppingu z amarantusa

Składniki na polewę czekoladową:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 80 g śmietanki kremówki 30 %




Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 160°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło, masło orzechowe, miód i syrop klonowy podgrzać w garnuszku, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą a masa będzie płynna.

Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić na ok 15 min. Po tym czasie obrać migdały ze skórki.

W misce wymieszać ze sobą: płatki owsiane, popping z amarantusa, płatki migdałowe, wiórki kokosowe i żurawinę. Orzechy włoskie, laskowe, ziemne i obrane ze skórki migdały umieścić w mikserze i krótko zmiksować, aby rozdrobnić delikatnie wszystkie orzechy ( nie mając miksera po prostu wszystkie orzechy posiekać na mniejsze kawałki). Dodać do pozostałych suchych składników i całość wymieszać. Do mieszanki bakaliowej wlać wcześniej przygotowany syrop i ponownie wszystko bardzo dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie składniki były obtoczone w syropie.

Gotową mieszankę wyłożyć na blachę, wyrównać oraz mocno dociskając i uklepać, aby masa była równomiernie rozłożona. Uformować z masy prostokątny blok o grubości ok 1,5 cm. Masę można także wyrównać przy pomocy wałka do ciasta, lecz trzeba zrobić to z wyczuciem, aby masa nie popękała. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok 25 min.

Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego wystygnięcia. Dopiero, gdy masa będzie całkowicie zimna i twarda pokroić ją ostrym nożem na małe batony. Następnie przygotować polewę.


Przygotowanie polewy czekoladowej:

W garnuszku zagotować śmietankę. Oba rodzaje czekolady połamać na kawałki lub posiekać nożem. Czekoladę zalać gorącą śmietanką i dokładnie wymieszać, aż cała czekolada się rozpuści a masa będzie jednolita i gładka. Polewę przelać do dużego głębokiego talerza i w miarę szybko namaczać spód każdego batonika w polewie (należy tę czynność wykonać dość sprawnie, gdyż czekolada szybko będzie gęstnieć. W razie takiej sytuacji talerz z czekoladą podgrzać nad garnkiem z gotującą się wodą). Batoniki odkładać na blaszkę czekoladą do góry. Odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.

Gotowe batoniki można zawinąć w celofan lub pergamin. Przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty