Polędwiczka Wieprzowa z Pełnoziarnistym Makaronem i Pieczarkami

Polędwiczka Wieprzowa z Pełnoziarnistym Makaronem i Pieczarkami


To naprawdę bardzo pyszne danie. Kawałki pieczonej, soczystej polędwicy, zdrowy, pełnoziarnisty makaron i pieczarki tworzą razem doskonałą kompozycję smaku i tym samym rozkosz dla podniebienia. Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy ( jedna porcja: ok 358 g): 516 kcal

W tym: Białka 35.46 g | Tłuszcze 24.97 g | Węglowodany 36.14 g ( w tym cukry 2.81 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

  


Składniki

(na 4 porcje):

 

- 500 g polędwiczki wieprzowej

- 2 ząbki czosnku

- 2 cebule

- 70 g oliwy z oliwek

- sól, pieprz

- 300 g pełnoziarnistego makaronu wstążeczki

- 300 g pieczarek

- 200 ml wody z gotowania makaronu

 

Składniki na marynatę:


- 3 ząbki czosnku

- 2 łyżki sosu sojowego

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- sól, pieprz


Dodatkowo:


- garść rukoli

- 2 łyżki tartego parmezanu

 

 

Przygotowanie:

 

Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć i oczyścić z błonek.

Przygotować marynatę. Obrać 3 ząbki czosnku i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce. Polędwiczkę posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć przeciśniętym czosnkiem. Następnie mięso włożyć do foliowego rękawa do pieczenia i polać oliwą z oliwek oraz sosem sojowym. Rękaw zapiąć i ułożyć w naczyniu żaroodporny. Schować do lodówki na ok 45 min.

Pieczarki starannie umyć lub obrać ze skórki a następnie pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plastry. Makaron ugotować w osolonej wodzie o ok 5 min krócej niż podane jest to w instrukcji na opakowaniu pamiętając, aby po jego ugotowaniu pozostawić z niego ok 200 ml wody.

Piekarnik rozgrzać do 210°C i wstawić do niego naczynie z zamarynowaną polędwiczką. Piec przez ok 30 min.

70 ml oliwy rozgrzać na patelni i zeszklić w niej cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pieczarki i dusić całość na małym ogniu przez ok 20 min od czasu do czasu delikatnie mieszając. Następnie dodać ugotowany makaron i ok 200 ml wody z makaronu. Wymieszać i dusić wszystko przez kolejne 5 – 10 min delikatnie mieszając aż nadmiar wody odparuje.

 

Tak przygotowany makaron wyłożyć na talerze i dodać pokrojoną w plastry polędwiczkę. Całość posypać posiekaną rukolą i starym parmezanem.

 




Smacznego

Komentarze

Popularne Posty