Domowa Ricotta

Domowa Ricotta


Domowa Ricotta to niesamowicie pyszny i bardzo delikatny włoski serek z białek serwatkowych po serach podpuszczkowych tj. np.: Mozzarella. Ricotta jest rodzajem sera zwarowego, miękkiego, niedojrzewającego, przypominającego twaróg.

Dla miłośników domowych serów polecam zestawy serowarskie, które można kupić na stronie producenta Serowar.pl pod adresem: https://serowar.pl/pl/c/Zestawy-serowarskie/73

Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 174 kcal

W tym: Białka 11.01 g | Tłuszcze 12.87 g | Węglowodany 2.75 g ( w tym cukry 0.3 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

 

- ok 4 litrów serwatki powstałej po wyrobie sera np.: sera Mozzarella 

http://www.kulinarne-co-nieco.pl/2020/12/domowa-mozzarella.html

- 1 l pełnotłustego mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze dla lepszej wydajności

NIE Z KARTONIKÓW TYPU UHT !!!

TYLKO MLEKO ŚWIEŻE Z LODÓWEK SKLEPOWYCH LUB WIEJSKIE PROSTO OD KROWY !!!

- około 20 – 25 ml octu spirytusowego

 


Dodatkowo:


- wysoki garnek

- rózga kuchenna lub łopatka

- łyżka cedzakowa

- sitko / durszlak

- termometr kuchenny

- czysta chusta serowarska lub ściereczka kuchenna lub pieluszka tetrowa

- metrowa gaza 

 

 

Przygotowanie:

 

Garnek jak i wszystkie potrzebne do zrobienia sera sprzęty muszą być dokładnie umyte i wyparzone wrzątkiem.

Serwatkę i mleko wlać do wysokiego garnka. Podgrzać do temp. 93°C.

Odstawić z ognia i mieszając, powoli wlać ocet (można użyć także soku z cytryny, ale z doświadczenia wiem, że ocet zdecydowanie lepiej ścina białko). Po dodaniu octu na powierzchni powinny pojawić się drobne kawałki białka / skrzepu.

Delikatnie przelać całość na formę lub durszlak wyłożony chustą serowarską lub do chusty typu klinek i zawiesić np.: nad zlewem lub pozostawić w formie do odsączenia z nadmiaru serwatki. Można użyć także czystej ściereczki kuchennej lub pieluszki tetrowej.

Kiedy serwatka przestanie odciekać, serek wyłożyć do specjalnej foremki lub na bardzo gęste sito wyłożone gazą, aby uformować ostateczny kształt serka.

Serek włożyć do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodził.

Podawać z miodem, owocami, bakaliami lub jako dodatek do różnego rodzaju deserów. Serem Ricotta można faszerować również naleśniki i pierożki.

Domową Ricottę najlepiej spożyć w ciągu tygodnia. Przechowywać pod przykryciem w lodówce.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty