Domowe Burgery

Domowe Burgery

 

Najlepsze burgery to te, które zrobimy sobie sami, gdyż mamy wówczas pewność, co, do jakości użytych produktów. Pyszne, kolorowe warzywa, soczysty kotlet z mielonej wołowiny a to wszystko zamknięte w świeżej i mięciutkiej bułce…. mniam, mniam. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 1 porcji (ok 245 g): 480 kcal

W tym: Białka 14.62 g | Tłuszcze 29.69 g | Węglowodany 38.76 g ( w tym cukry 11.50 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na kotlety:

(na 4 porcje)

 

 - min 500 g wołowiny - np. łata, antrykot, pręga (opcjonalnie gotowe wołowe mięso mielone)

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 jajko

- ½ łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki

- ⅓ łyżeczki mielonego imbiru

- 1 płaska łyżeczka soli

- ½ łyżeczki pieprzu

 


Dodatkowo:

 

- 4 bułki do burgerów

- 1 duży pomidor malinowy

- 1średnia cebula

- ser cheddar w plastrach

- pikle, czyli ogórki konserwowe o delikatnie słodkim posmaku lub korniszony lub ogórki kiszone

- garść ulubionej sałaty np.: lodowej, rukoli, roszponki

- musztarda Dijon, ketchup, różowy sos majonezowy lub majonez

 

 

Przygotowanie:


Przede wszystkim wołowina na hamburgery nie może być zbyt chuda - musi mieć odrobinę tłuszczu, aby hamburgery miały się, na czym usmażyć bez konieczności dodawania innego tłuszczu, np. oleju. Można użyć mięsa mieszanego takiego jak np.: na gulasz, idealne będzie pomieszanie różnych rodzajów mięsa np.: antrykotu, łaty wołowej oraz pręgi.

Mięso należy najpierw umyć pod bieżącą wodą. Następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek, startą na tace cebulę oraz jajko. Całość bardzo dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się składników i do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Masę podzielić na 4 równe części i uformować z każdej z nich kotlet o grubości ok 1½ cm i średnicy o min 1½ cm większej niż średnica bułki (mięso w procesie smażenia zawsze się kurczy).

Tak przygotowane kotlety smażyć po ok 3-4 min na każdej stronie na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej) grillowej (bez użycia tłuszczu) lub na grillu elektrycznym a w sezonie letnim na grillu tradycyjnym. Stopień wysmażenia należy jednak cały czas kontrolować i dopasować do własnych preferencji.

Gdy kotlety będą już prawie gotowe można rozpocząć proces składania burgerów. Bułki przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół a następnie lekko podgrzać je w piekarniku lub kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni (lub na kratce z grilla).

Pomidory, cebulę, ser i ogórki, (jeśli używamy korniszonów lub ogórków kiszonych) pokroić w plastry (pikle zazwyczaj są już w plastrach). Sałatę posiekać w szerokie paski.

Na talerzu ułożyć spodnią część ciepłej bułki. Posmarować ketchupem i ułożyć sałatę. Na sałacie położyć kotlet i przykryć go plastrem sera. Dodać sos majonezowy. Na sosie ułożyć plaster pomidora oraz cebulę. Całość posmarować odrobiną musztardy, przykryć plastrami ogórka i zamknąć górną częścią bułki.

Spiąć długą wykałaczką i od razu podawać np.: z frytkami lub sałatką.










Smacznego.


Komentarze

Popularne Posty