Grillowany Łosoś z Awokado, Brokułami i Frytkami z Batatów (*SERIA - KOLOROWE MICHY*)

Grillowany Łosoś z Awokado, Brokułami i Frytkami z Batatów 

(*SERIA - KOLOROWE MICHY*)

 

Mega smaczne i kolorowe danie obiadowe. Łososiem warto zastąpić inne mięsa w czasie obiadu. Ma on co prawda sporo kalorii, lecz zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jest bogatym źródłem białka i ma niską zawartość sodu. Zawarte w nim białko pozwala zachować masę mięśniową w trakcie odchudzania. Witamina B1 pomaga spalać tłuszcze. Natomiast witamina B12 wspomaga nasz układ nerwowy i kostny. Świeży łosoś to również źródło witaminy D która poprawia również pracę naszego układu odpornościowego. Natomiast zawarty w łososiu potas wspomaga gospodarkę elektrolitową organizmu oraz pracę mózgu i serca. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji ok 524 g: 658 kcal

W tym: Białka 48.13 g | Tłuszcze 46.21 g | Węglowodany 48.91 g ( w tym cukry 16,75 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na 3 porcje)

 

 - 600 g fileta z łososia

- 3 łyżki sosu Barbecue

- ok 10 różyczek z brokułu

- 1 duży batat ok 400 g

- 1 awokado

- sól, pieprz, granulowany czosnek

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżka klarowanego masła

- 2 łyżki bułki tartej

 - ½ cytryny

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 190°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Batat obrać ze skórki i pokroić w słupki. Następnie skropić go oliwą z oliwek i oprószyć solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Wymieszać, aby przyprawy równomiernie pokryły wszystkie kawałki batatu. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 45 min. Co 15 min delikatnie przemieszać frytki na blaszce, aby równomiernie się opiekły.

Filety z łososia podzielić na porcje, usunąć skórę a następnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Nasmarować cienką warstwą oliwy z oliwek oraz sosem Barbecue (po obu stronach). Odstawić do lodówki na ok 20 min.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Skropić sokiem z cytryny i pokroić w plasterki.

Różyczki z brokułów ugotować w osolonej wodzie do poziomu miękkości al dente.

W rondelku roztopić masło i podsmażyć na nim bułkę tartą uważając, aby się nie przypaliła.

Na ok 20 min przed upieczeniem się frytek rozpocząć grillowanie ryby. Patelnię grillową mocno rozgrzać i delikatnie posmarować oliwą z oliwek. Rybę smażyć po ok 3 do 4 min na każdej stronie aż nabierze lekko złotego koloru.  

Podawać na ciepło. Na dużym talerzu lub w miseczce ułożyć: łososia, awokado, brokuły i frytki z batata. Awokado posypać odrobiną białego sezamu a brokuły polać sosem z bułki tartej.

 





Smacznego.

  

Komentarze

Popularne Posty