Kotleciki Rybne

Kotleciki Rybne

Kotlety rybne to prosty i idealny pomysł na obiad, o każdej porze roku. Forma kotletów mielonych to również świetny pomysł na przemycenie zdrowej ryby do jadłospisu dzieci. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 101 kcal

W tym: Białka 13.98 g | Tłuszcze 2.06 g | Węglowodany 6.88 g ( w tym cukry 0.76 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

 

 - 500 g filetów z dorsza bez skóry

- 2 jajka

- 1 cebula

- ok 4 łyżki mąki pszennej

- bułka tarta

- sól, pieprz

- olej do smażenia

- 1 łyżka masła klarowanego

 

 

 

Przygotowanie:


Cebule obrać i drobno posiekać. W rondelku podgrzać masło klarowane i zeszklić w nim na złoty kolor posiekana cebulę. Przestudzić.

Filety z dorsza umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Zmielić go razem z podsmażoną cebulką w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej ryby dodać jajka, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe kotleciki a następnie każdy kotlecik obtoczyć w bułce tartej.

Na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron aż nabiorą złotobrązowego koloru.

Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.




Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty