Pieczone Polędwiczki Wieprzowe z Pieczonymi Ziemniaczkami i Mizerią (*SERIA - KOLOROWE MICHY*)

Pieczone Polędwiczki Wieprzowe z Pieczonymi Ziemniaczkami i Mizerią

(*SERIA - KOLOROWE MICHY*)

 

Polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie jest niesamowicie soczysta, mięciutka i aromatyczna dzięki marynacie, w której nabierała intensywności smaku. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok. 617 g): 564 kcal

W tym: Białka 52.45 g | Tłuszcze 22.19 g | Węglowodany 37.76 g ( w tym cukry 7.58 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 




Składniki na marynatę:

 

- 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

- 2 łyżki sosu sojowego

- 2 łyżki miodu

- 1 ½ łyżeczki suszonego lubczyku

- 2 łyżeczki przyprawy do mięs wieprzowych

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- ½ łyżeczki słodkiej papryki

- 3 ząbki czosnku

- sól i pieprz

 

Składniki główne:

(na 2 porcje)

 

 

- 1 duża polędwiczka wieprzowa

- 4 średnie ziemniaki

- 2 duże ogórki zielone

- 1 średnia cebula

- 3 łyżki śmietany 12 lub 18%

- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

- 1 łyżeczka octu spirytusowego lub soku z cytryny

- sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie mięsa:

 

W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty.

Mięso umyć, oczyścić z błonek, osuszyć i namoczyć w marynacie. Odstawić do lodówki na min 1 h.

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180°C w przypadku funkcji z termoobiegiem lub do 190°C w przypadku funkcji górna/dolna grzałka.

Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć na nim polędwiczkę ze wszystkich stron na delikatnie złoty kolor. Następnie umieścić polędwiczkę w rękawie do pieczenia z pozostałą marynatą. Rękaw szczelnie zamknąć i przełożyć całość do naczynia żaroodpornego.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30 min.

W tym czasie przygotować ziemniaczki i mizerię

 

Przygotowanie ziemniaczków:

 

Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować w całości w osolonej wodzie do średniej miękkości. Następnie odcedzić i chwilę przestudzić. Ostudzone ziemniaki pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć talarki na złoty kolor z obu stron.  

 

Przygotowanie mizerii:

 

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w cienkie talarki. Pokrojone ogórki umieść na sitku, aby odsączyć je z nadmiaru soku.

Cebulę posiekać w drobną kostkę.

W kubeczku wymieszać ze sobą śmietanę, cukier, sól, pieprz i ocet lub sok z cytryny.

Talarki ogórkowe i cebulkę umieścić w głębokiej miseczce, zalać sosem śmietanowym i wymieszać. Odstawić na chwilę na bok lub do lodówki, aby całość się ,,przegryzła”.

 

Przygotowanie końcowe:

 

Upieczoną polędwiczkę ostrożnie wyjąć z rękawa i pokroić plastry o grubości ok 1 cm. Na dużym talerzu lub w miseczce ułożyć: plastry polędwicy, pieczone talarki ziemniaczków oraz mizerię. Polędwiczkę delikatnie polać powstałym w procesie pieczenia sosem i dodatkowo udekorować ulubionymi warzywami.








Smacznego.

 

 

Komentarze

Popularne Posty