Sernik Orzechowy z Białym Makiem

Sernik Orzechowy z Białym Makiem

Ciasto idealne na każdą okazje tj.: święta, urodziny, chrzest, komunia itp. Prawdziwe ,,Niebo w gębie”. Sernik jest po prostu przepyszny. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 290 kcal

W tym: Białka 8.10 g | Tłuszcze 19.30 g | Węglowodany 20.17 g ( w tym cukry 14.14 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki na masę serową:

 

- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (polecam Piątnicę)

- 100 g drobnego cukru do wypieków

- 100 g miękkiego masła

- 4 jajka klasy L lub 5 klasy M

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 150 g mielonych lub posiekanych orzechów laskowych

- 1 łyżeczka aromatu migdałowego

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

 

Składniki na masę makową:

 

- puszka gotowej masy z białego maku

- 5 łyżek kaszy manny

- 3 jajka

- ½ szklanki cukru pudru

 

 

Składniki na ubijany lukier:

 

- ¾ szklanka cukru kryształu

- ½ szklanki wody

- 1 łyżeczka octu

- 1 łyżeczka aromatu migdałowego

 

 

Dodatkowo:

 

- biszkopty podłużne

- 1 op. gorzkiej czekolady

- 100 g zmielonych orzechów laskowych do dekoracji

 

 

Przygotowanie wstępne:


Piekarnik rozgrzać do 200°C (z termoobiegiem). Tortownicę o Ø 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).

Na dnie tortownicy poukładać dość ciasno biszkopty.





Przygotowanie masy makowej:

 

W misie miksera umieść jajka z cukrem. Zacząć ubijać na najwyższych obrotach miksera aż masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna i puszysta. Następnie do masy jajecznej dodać masę makową z puszki oraz kaszę manną. Całość delikatnie wymieszać łopatką do całkowitego połączenia się obu mas.

Gotową masę przelać do tortownicy na wyłożone w niej biszkopty. Wyrównać i odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej:

 

W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową (oprócz orzechów) i zacząć ucierać na średnich obrotach do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Na koniec dodać posiekane lub zmielone orzechy i delikatnie wmieszać je do masy.

Masę przelać do tortownicy na warstwę masy makowej.

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 min w temperaturze 200°C (z termoobiegiem) a następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec jeszcze przez 90 min.

Po zakończonym czasie pieczenia, sernik pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Gdy sernik osiągnie już temperaturę pokojową przygotować polewę i końcową dekorację.

 

Przygotowanie lukru:

 

W garnku umieścić cukier z wodą oraz octem. Całość zagotować a następnie zmniejszyć moc palinka i gotować lukier do momentu aż masa, nabrana łyżką i wylewana z pewnej wysokości do garnka będzie tworzyła tzw.: "nitkę". Wówczas zdjąć garnek z ognia, lukier przelać do misy miksera, dodać aromat migdałowy i zacząć ubijać na najwyższych obrotach, aż nabierze jasnej barwy i stanie się odpowiednio gęsty ( gdyby lukier był zbyt gęsty można dodać odrobinę gorącej wody).

Sernik pozostawić w zamkniętej tortownicy lub w specjalnym rancie do tortów. Lukier szybko wylać na wierzch sernika i rozprowadzić go równomiernie na całej powierzchni. Brzeg sernika udekorować posiekanymi lub mielonymi orzechami a środek startą na tarce gorzką czekoladą.

Całość wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Podawać schłodzony.

 





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty