Keto Cantuccini (Biscotti di Prato)

Keto Cantuccini (Biscotti di Prato)

Cantuccini (Biscotti di Prato) to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. Zawierają one dużą ilość całych lub grubo siekanych migdałów. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie. Idealnie też nadają się, jako zdrowa przekąska do pracy lub szkoły. Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok. 44 g): 163 kcal

W tym: Białka 6.69 g | Tłuszcze 14.04 g | Węglowodany 10.91 g ( w tym cukry 1.05 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.



 Składniki:

(na ok 15 szt.)

 

- 250 g mąki migdałowej

- 1 szklanka całych migdałów (ze skórką)

- 200 g erytrytol1 łyżeczki proszku do pieczenia

- ¼ łyżeczki gumy ksantanowej

- szczypta soli

- 3 duże jajka

- 12 g rozpuszczonego masła (1 łyżka)

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 1 łyżeczka aromatu migdałowego

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić na bok.

W misie miksera umieścić mąkę migdałową, migdały, erytrytol, proszek do pieczenia, gumę ksantanową, sól, jajka, masło, aromaty i wymieszać do uzyskania jednolitej i zwartej masy.

Gotowe ciasto wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i uformować prostokąt o grubości ok 2½ cm.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-30 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.

Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Następnie temperaturę piekarnika ustawić na 150°C a blachę wyłożyć świeżym papierem do pieczenia.

Wystudzone ciasto pokroić ostrym nożem na plastry o grubości ok 1½ – 2 cm.

Plastry ułożyć na blaszce i ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 min., aż plastry się zrumienią i będą chrupiące. Wystudzić a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.



Smacznego.

 

Komentarze

Popularne Posty