Keto Duszone Żeberka w Kapuście

Keto Duszone Żeberka w Kapuście

Mięciutkie i pyszne żeberka duszone w kapuście to naprawdę bardzo sycące, niskowęglowodanowe dnie obiadowe. Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 110 kcal

W tym: Białka 5.35 g | Tłuszcze 5.73 g | Węglowodany 2.77 g ( w tym cukry 1.59 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok. 550 g): 606 kcal

W tym: Białka 39.46 g | Tłuszcze 42.27 g | Węglowodany 12.14 g ( w tym cukry 9.15 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na ok 8 porcji)

 

- ok 1½  kg żeberek wieprzowych

- 1 główka białej kapusty (ok 2 kg)

- sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka, przyprawa do wieprzowiny

- 1 łyżka cukru lub słodzika

- 1 duża cebula

- klarowane masło lub oliwa z oliwek do smażenia

- ok 750 ml gorącego bulionu mięsnego lub warzywnego lub wody

- 1 do 2 łyżek koncentratu pomidorowego

 


Przygotowanie:


Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Oprószyć mieszanką przypraw z obu stron. Na patelni rozgrzać klarowane mało lub oliwę z oliwek i obsmażyć żeberka na złoty kolor z każdej strony.

Cebulę posiekać w drobną kostkę a następnie podsmażyć na złoty kolor w tłuszczu, który pozostał z obsmażania mięsa.

Kapustę poszatkować na wąskie paski.

Obsmażone żeberka ułożyć w dużym garnku (najlepiej z nieprzywieralną powłoką) i oblać zeszkloną cebulką oraz pozostałym w procesu smażenia tłuszczem. Następnie przykryć żeberka poszatkowaną kapustą i całość zalać gorącym bulionem lub wodą. Garnek przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez ok 2 do 2½ h lub do momentu aż żeberka będą miękkie (mięso powinno łatwo odchodzić od kości). Całość od czasu do czasu mieszać, aby kapusta lub mięso się nie przypaliły. Mniej więcej po 1 h dodać koncentrat pomidorowy i ponownie wszystko wymieszać. Gdyby w trakcie duszenia zbyt duża ilość bulionu odparowała należy go delikatnie uzupełnić dolewając niewielką jego ilość.

Na koniec w razie potrzeby całość dodatkowo doprawić do smaku przyprawami lub ziołami.

Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami np.: z surówką.



Smacznego

 

Komentarze

Popularne Posty